fbpx
Top

Zo heb ik mijn duikangst overwonnen

Wanneer ik vertel hoe ik leerde duiken, hoor ik vaak: “maar vond je dat niet eng?” En daarom wordt het tijd dat ik mijn duikverhaal deel. The real story. Eng was het zeker, maar daar kwam ik pas achter toen me liet zakken in het zoute water. Laat ik beginnen bij het begin…


Ga je mee duiken?
Het was oktober 2017. Ik reisde door Thailand en ontmoette een andere reiziger. Hij vertelde dat hij zou gaan duiken op Koh Tao, een eiland in Thailand dat bekend staat om de duikscholen en prachtige duikgebieden. Hij vroeg of ik mee ging. Ik had er nooit eerder over nagedacht, maar stond destijds voor alles open. Nieuwsgierig als ik was, had ik me een paar dagen later ingeschreven bij de Open Water cursus van de duikschool Big Blue Diving. Voor 11.000 baht (omgerekend €305) zou ik in 4 dagen 4 duiken gaan maken van een maximale diepte van 18 meter.Dat is toch niet spannend?
Ik had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond. Ik was enthousiast gemaakt door mensen op reis, maar had me online nog niet verdiept omdat het zo onverwachts op mijn pad kwam. Van het thuisfront kreeg ik toen al appjes met de vraag of ik het niet spannend vond? Nee, antwoordde ik. Ik vond het oprecht niet spannend. Wat kon er nou eenmaal gebeuren?


We begonnen in het zwembad
Om laagdrempelig te beginnen, doken we eerst in het zwembad. Op die manier heb je rustig de tijd om alle attributen die je aan hebt te leren kennen. Ook kregen we oefeningen als: je bril onder water klaren en op de bodem blijven zitten. Het blijft natuurlijk een cursus en bij een cursus horen opdrachten.

Na de zwembadfase gingen we de lesbanken in. Want bij een cursus hoort ook theorie. Die theorie is niet moeilijk en veel, maar je moet deze wel voltooien om je Open Water diploma te halen. Tijdens je theorie leer je bijvoorbeeld hoe belangrijk het is dat je lichaam acclimatiseert in de diepte van het water. Je moet langzaam naar beneden en ook weer langzaam omhoog omdat je anders gevaar loopt op een klaplong of aders die kunnen klappen. Dat klinkt eng, maar is het niet zolang je weet wat je moet doen. En dat leer je dus!Ik, bang? Nee joh!
Ik was zo enthousiast! Met een kleine motorboot werden we naar de grote boot gebracht. Deze grote boot bracht ons naar het eerste duikgebied: The Japanese Gardens. We zouden 12m gaan duiken, met een zuurstoftank van 200, geen golven en 10m visibility. Kortom, goede omstandigheden! Nog steeds was er bij mij geen enkel gevoel van spanning te ontdekken? Of ik het onderschat had? Daar kom je zo achter!

In full gear van de boot springen was eigenlijk het eerste moment dat mijn hart zachtjes oversloeg. Om te zorgen dat de zuurstoftank niet op je hoofd komt, moet je er namelijk achterstevoren vanaf springen. Kijk:Toen gingen we de zee in… en werd ik heel bang!
Eenmaal in het water zwommen we met onze flippers naar de precieze plek waar we omlaag konden. In theorie hadden we precies geleerd wat er nu ging gebeuren, maar de praktijk was toch wat anders. Langzaam lieten we ons zakken naar beneden. De instructeur hielp ons heel goed en zorgde ervoor dat het rustig gebeurde.

Eenmaal onder water begreep ik pas echt wat er ging gebeuren. In mijn theorie examen had ik dus geleerd wat het belang was van rustig omlaag en omhoog gaan, zodat je lichaam kan wennen aan het diepteverschil. Eenmaal beneden kun je dus niet zomaar omhoog.

Ik kreeg na nog geen 7 meter een gevoel van claustrofobie. Nooit eerder gehad… Daarnaast voelde ik heel veel druk op mijn oren. “Dan moet je klaren”, had ik vooraf geleerd. Maar in de praktijk raak je toch lichtelijk gestresst van de pijn en lukt dat klaren niet meteen. Dat moest ik even onder de knie krijgen.Inge, blijf rustig
Als klap op de vuurpijl werden we eenmaal op de bodem direct aan het werk gezet. Iedere duik stond namelijk in het teken van een aantal opdrachten, zoals je duikbril op- en afzetten. We zaten op onze knieën op 12 meter diepte, terwijl iedere cursist omstebeurt de opdracht uitvoerde. Hier kreeg ik ook even de tijd om mijn hoofd weer tot rust te krijgen. Ik kwam erachter dat ik echt even tot drie moest tellen in mijn hoofd. Claustrofobie is een kwestie van jezelf rustig houden. Ik zei tegen mezelf dat het wel goed kwam. Dat ik gewoon rustig moest volgen en tussendoor mijn oren klaren. That’s all, niet meer en niet minder.50 verschrikkelijke minuten
We kwamen weer boven en onze instructeur riep: “Wauw, dit is mijn langste eerste duik ooit geweest. 50 minuten jongens!” Ik kon wel door de grond (water) zakken. Ik was 50 minuten lang alleen maar bezig geweest met mezelf te kalmeren en te hopen dat ik niet teveel zuurstof zou verspillen aan panikeren.


Ik besloot mijn angst niet te delen
We klommen weer terug de boot op om ons klaar te maken voor duik 2. Ik besloot om mijn angst niet te delen. Ik had met mezelf afgesproken om het nog een kans te geven en de cursus gewoon netjes af te maken. Het was beter als men niet wist dat ik het zo moeilijk had.


Daarna zag ik de schoonheid van de zee pas…
Eenmaal bij duikgebied 2 sprongen we weer in het water. We lieten ons naar beneden zakken en direct merkte ik dat ik het niet meer spannend vond. Ik wist wat er ging gebeuren en ik wist dat ik mezelf kalm moest houden. En ineens gebeurde het: ik zag de schoonheid van de zee!!!! Hoe had ik dit niet kunnen zien tijdens duik 1? Ik was zo met mezelf bezig geweest, dat ik niet had gezien wat er allemaal leeft onder water.

Deze duik was zo magisch! Het koraal, de vissen, de schildpadden… een compleet nieuwe wereld! Echt zo prachtig.Advanced course? LET’S GO!
Je kunt het waarschijnlijk al raden: duik 3 en 4 waren net zo geweldig. Ik had het duiken ontdekt en was helemaal verkocht aan de zee. Ik was zo verliefd, dat ik besloot om ook voor de Advanced course te gaan. 5 extra duiken in 2 dagen, waaronder een nachtduik en wrakduik, voor in totaal 10.000 Bath (zo’n € 277). Hierbij ga je tot een maximale diepte van maar liefst 30 meter!Ook enthousiast geworden?
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het duiken? Binnenkort ga ik een artikel schrijven over wat je leert tijdens de Open Water cursus en de Advanced course. Dus stay tuned en volg me op Instagram! Of boek gewoon direct een vlucht naar Thailand na de coronacrisis. Dat zou ik zelf met alle liefde weer opnieuw doen!


Huidige reacties

Laat een reactie achter