fbpx
Top

Zijn we tevreden met een 7,5 voor werkgeluk?

Ik weet het, werkgeluk is niet zo zwart-wit als een cijfer. Maar het typeert wel jouw gevoel over jouw werkgeluk. Nederlanders geven hun werkgeluk gemiddeld een 7,5. Ik vroeg me af of we tevreden moeten zijn met dit cijfer?


We scoren het hoogste in Europa
Als je ziet dat we het hoogste cijfer halen in Europa, dan doen we het relatief heel goed natuurlijk. Als ik die 7,5 even vrij mag vertalen, dan wil dat zeggen dat je geen burn-outklachten hebt (waar 17% van werkend Nederland mee kampt) en dat je niet ontevreden bent over je werk. Sterker nog, je krijgt er wel eens energie van, je leert wel eens wat en je collega’s zijn fijn om mee te werken. Maar dat klinkt allemaal erg vlak, toch? Is er niet meer dan dat? Ik hoor wel eens mensen met volle passie praten over hun werk. Zij zien hun werk niet als werk, maar als iets wat ze het liefste doen. Dat klinkt niet als een 7,5, maar eerder als een 9. Moeten we dan tevreden zijn met die 7,5, of blijven streven naar die 9?


Werk je dan echt met toewijding?
Als jij jouw werkgeluk bestempelt met een 7,5, werk je dan echt met toewijding? Uit onderzoek van Wilmar B. Schaufeli over Work Engagement in Europe blijkt dat 19% zegt: JA, volle toewijding. 33% enigszins, 31% werk niet met toewijding en 17% kampt met burn-out klachten. Dus een groter gedeelte werkt niet met volle toewijding. Waarom? Is dat zo moeilijk om te vinden of streven we daar gewoon niet naar?


Zijn we tevreden met een 7,5?
Spreken we eigenlijk wel van werkgeluk als je het een 7,5 geeft? Wanneer voel je je werkgelukkig? Het is echt mogelijk om je werkgeluk als een 9 te ervaren, want dat blijkt uit de interviews die ik momenteel voer over droombanen en werkgeluk. Ik spreek bijvoorbeeld een ondernemer, documentairemaker, schrijver, theatermaker en journalist en zij zijn allemaal heel gelukkig met hun werk. Wat zij precies met elkaar gemeen hebben en hoe dat komt, daar duik ik de komende tijd in om uit te zoeken.


Hoe werkgelukkig ben jij?
Past het werk wat je doet helemaal bij je? Past de leefstijl die daarbij hoort bij je? Krijg je er energie van? Het zijn confronterende vragen als je het ‘is dit het nou’-gevoel ervaart. Mark Siegenbeek van Heukelom, schrijver van het boek ‘Is dit het nou’ roept lezers op om te stoppen met leven vanuit een ‘prima zeventje’ en te starten met leven vanuit je eigen tien! Dit is geschreven voor de mensen die op papier alles voor elkaar hebben: een goede baan, een mooi huis, een leuke vriendenkring … Maar toch kampen met dat knagende gevoel: ‘Is dit het nou?’ Valt er meer uit het leven te halen of ben je gewoon een aansteller? Als jij je in deze innerlijke worsteling herkent, dan raad ik zeker dit boek aan!


Huidige reacties

Laat een reactie achter