fbpx
Top
persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling en waarom is het zo belangrijk?

Persoonlijke ontwikkeling fascineert me. Het vindt het hele leven plaats; je bent nooit klaar met ontwikkelen. Als je jong bent maak je letterlijk een groeispurt omdat je de wereld nog moet ontdekken, maar ook op latere leeftijd kun je zo’n groeispurt maken. Mits je er zelf actief mee bezig bent. Persoonlijke ontwikkeling helpt je niet alleen de midlife crisis te voorkomen, maar ook om futloosheid en een eventuele burn out te verhelpen. Hoe? Dat leg ik je uit.Hoe werkt persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een bewuste keuze. Blijf je liever waar je nu bent of stap je uit je comfortzone? Je moet die stap zelf zetten als je wil groeien, iets wil veranderen of bereiken. Met persoonlijke ontwikkeling leer je jezelf beter kennen, je leert je talenten te ontwikkelen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Maar hiervoor moet je wel diep in jezelf graven. Je moet je mindset, gewoontes en gedragspatronen veranderen. Dat begint bij een stukje bewustwording, dan maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan en daarna ga je het toepassen op je leven. Ben je dan klaar? Nope. Dit blijf je de rest van je leven herhalen. Zo creëer je een growth mindset, een mindset waarmee je altijd open staat om nieuwe dingen te leren.


Waarom werken we niet allemaal standaard aan onze ontwikkeling?

Als kind word je geprikkeld om te groeien door je omgeving: ouders, scholing, de voetbalclub. We ontwikkelen patronen en ontwikkelen een soort ‘waarheid’. Dingen die we geloven en tevens dingen die we later moeilijk kunnen loslaten. Dat noemen we ook wel het referentiekader, de bril waardoor we kijken. Het gevolg daarvan is dat onze persoonlijke ontwikkeling stagneert.


We hebben niet geleerd om onze patronen te betwijfelen. We hebben ook niet geleerd hoe we onszelf moeten blijven ontwikkelen. ‘Ga naar school, zoek dan een baan, koop een huis en start een gezinnetje’, dat is in een notendop wat de maatschappij van je verwacht. Natuurlijk kun je het anders doen, maar dan moet je wel zelf die bewuste stap maken. Er is niemand die je dat leert. Gek vind ik dat wel hoor, waarom krijgen we geen lesje persoonlijke ontwikkeling op de middelbare school?


Waarom is persoonlijke ontwikkeling zo moeilijk?

Belemmerende gedachten zoals ‘Ik kan het niet’, ‘Er bestaat geen droombaan voor mij’ of ’Ik ben te oud om dat nog te leren’ houden ons tegen. Terwijl onderzoek uitwijst dat elk mens door de aangeboren neuroplasticiteit van het brein een leven lang kan groeien en leren. Kortom: ook jij kan je persoonlijk ontwikkelen en bereiken wat je wil!


Maar door onze vaste patronen is dat moeilijk. We denken dat we allemaal heel goed bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, maar eigenlijk bewegen we ons in een steeds kleiner wordend kringetjes, genaamd: je comfortzone. Het is spannend om daarbuiten te kijken, want dan zet je een stap richting het onbekende. Dat is onzeker en onzekerheid is spannend.


Wat gebeurt er als je niet aan je ontwikkeling werkt?

Met persoonlijke ontwikkeling krijg je een groter zelfbewustzijn, meer kennis van je potenties en hoe je die kunt verwezenlijken en je krijgt grip op de kwaliteit van leven. Waarom krijgen mensen een burn out, een midlife crisis, zijn ze futloos, weinig energie of depressief? Ziektes daargelaten. Omdat ze in de basis zichzelf niet begrijpen, ze handelen niet naar hun waarden, hebben hun missie of passie niet ontdekt, ze doen niks met hun potenties of talenten, leven misschien wat ongezond of zijn niet zo vrij en geliefd als ze zouden willen. Er kunnen natuurlijk honderden redenen zijn, maar het komt op hetzelfde neer: ze zijn uit balans. En een balans kun je herstellen door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.


Wat gebeurt er als je wel aan je ontwikkeling werkt?

Ken je het verhaal van de mens die z’n potenties verwezenlijkte, vervulling vond en daarmee extreem gelukkig was? Dat kan zomaar eens jouw verhaal zijn als je werkt aan persoonlijke ontwikkeling. Door persoonlijke ontwikkeling ondervind je wat je echt wil in het leven. Je ontdekt vroeg of laat je missie, jouw passie, je ambitie. En je ontdekt hoe je dat kan omzetten in iets waar mensen geld voor willen betalen. Zo kun je je leven lang iets doen waar je energie van krijgt! Alleen maar omdat je goed naar jezelf luistert en tijd investeert in je persoonlijke ontwikkeling.


Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

Dat is de hamvraag en daar zijn veel manieren voor! De meest voor de hand liggende manier is ‘leren’. Volg een cursus in je werkveld, maar ook buiten je werkveld. Stel je open voor iets nieuws, bijvoorbeeld filosofie of de werking van het brein. Lees boeken, kijk documentaires en ga in gesprek met mensen.


Maar er zijn ook minder voor de hand liggende manieren om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Meditatie, dankbaarheid schrijven, journaling, affirmaties, doelen stellen, reflecteren, methodische langetermijnplannen maken, door flow-ervaringen na te jagen, de 80/20 regel te hanteren, jezelf uit te dagen (stap uit je comfort zone) en nog veel meer.


Dit is hoe ik werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling

Iedere week schrijf ik een weeksamenvatting in mijn ‘grote Inge Peeters boek’. Hierin schrijf ik de hoogtepunten op van die week, waar ik dankbaar voor ben, wat beter kon, mijn financiële kansen en wat energie gaf. Een korte reflectie waar ik veel inzichten uit haal.


Daarnaast volg ik sinds kort een filosofiecursus van 10 lessen uit nieuwsgierigheid, ik volg een affiliate cursus om dit blog te verbeteren en een borstcrawlcursus van 12 lessen om fitter te worden en een nieuwe sport te proberen. Regelmatig organiseer ik een nieuwe 30-day challenge om gewoontes te doorbreken en mezelf te verbeteren. Ook deel ik regelmatig mijn jaardoelen op in maand- en weekdoelen waardoor ik scherp blijf.


Hopelijk heb ik je weten te inspireren om ook wat meer aan je persoonlijke ontwikkeling te werken en uit je comfort zone te stappen. Zo niet, lees dan ook eens: Wat is filosofie en waarom volg ik een filosofiecursus?

Huidige reacties

Laat een reactie achter