fbpx
Top
wat is filosofie

Wat is filosofie en waarom volg ik een filosofiecursus?

Ja, goede vraag. In de Podcast over Media (een van mijn favo podcasts) spraken Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping over een filosofiecursus van School of Life: Filosofie in Vogelvlucht. Ik werd geprikkeld. Wat is filosofie eigenlijk? Klonk best zweverig en dat zette me aan het denken. Wat kunnen we van filosofie en filosofen leren? Dat vraag jij je misschien ook wel af.


Ik ben de cursus gaan volgen en ik vind het fantastisch! De lessen duren 1,5 uur en worden gegeven door filosoof en schrijver Lammert Kamphuis. We hebben nu 6 van de 10 lessen gehad en ik ga in mijn eigen woorden proberen uit te leggen wat filosofie is. Even voor je beeldvorming: zelfs Wikipedia kan geen eenduidig antwoord omschrijven op de vraag ‘Wat is filosofie?’ Dus ik sta voor een pittige opgave, maar ik ga mijn best doen.


Wat is filosofie?

Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs worden! Wijs word je volgens filosofen niet wanneer je ergens een mening over hebt, maar wanneer je ergens kennis over hebt. Feitelijke kennis. Iets wat waar is voor iedereen. En dat laatste is belangrijk. Een antwoord – stelling en argumenten – moet voor iedereen en in alle situaties gelden.


De studie naar het leven

Die omschrijving klinkt misschien nog wat vaag. Ik ga beter mijn best doen. In het oude Athene werd filosofie meer uitgelegd als de academische studie naar alles. En dan ook echt alles. Ook dingen zoals kunst, wiskunde, astronomie en natuurkunde behoorden volgens de oude Grieken tot de filosofie. Uiteindelijk kregen deze onderdelen allemaal hun eigen vakgebied. Filosofen gingen zich alleen nog bezighouden met het stellen van vragen; the big questions. Noem het: de studie naar het leven. Levensvragen dus.


Voorbeelden van levensvragen

Levensvragen zijn grote vragen als: ‘is er een moraal?’, ’wat is het doel van de mens?’ of ‘Hoe wordt een mens gelukkig?’. In de zoektocht naar antwoorden proberen filosofen zo objectief mogelijk te werk te gaan. Ze moeten logisch nadenken en vooroordelen elimineren. Als je bijvoorbeeld tegen een bal aantrapt, gaat bijna iedereen ervan uit dat de bal gaat rollen. Filosofen proberen zonder vooroordelen na te denken. “Gaat de bal wel rollen?” vragen zij.


En wat heb je daaraan? Het stellen van levensvragen?

Denk je ook wel eens na over vragen als: Wat wil ik met mijn leven? Wat moet ik nastreven – Geluk, succes, vrijheid? En wat is geluk dan? Of vrijheid? Wat is mijn missie? Bestaat er überhaupt zoiets als een missie? Tal van filosofen waren je voor en hebben geschreven over deze vraagstukken. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden ;).


Door het bestuderen van filosofen kun je zoveel nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven leren. Je kunt er rust uit halen, of juist nieuwe energie. Je kunt nieuwe keuzes maken, anders gaan denken. Er waren filosofen die hun leven hebben gewijd aan het bestuderen van thema’s als ‘geluk’ of ‘vrijheid’. Wat een geluk hebben wij dat we dat zelf niet meer hoeven te doen. We hoeven alleen maar een boek open te slaan en ons ervoor open te stellen. “Kom maar op Aristoteles, wat is geluk volgens jou?”


Wil je je ook meer verdiepen in filosofie?

Zoveel! Dat kan! Lammert Kamphuis heeft zelf twee boeken geschreven die ik nu aan het lezen ben. In ‘Filosofie voor een Weergaloos leven’ bundelt Lammert verschillende filosofische perspectieven en experimenteert ermee om dilemma’s van nu voor ons op te lossen. Praktische filosofie noemt hij het. Je kunt de wijsheden direct gebruiken in je dagelijks leven en het boek is op een luchtige manier geschreven. Een aanrader dus.


In zijn tweede boek, ‘Op weg naar vrijheid’, staat stoïcijnse teksten voor in tijden van crisis. Stoïcijnen maken zich alleen druk over de dingen waar ze invloed op hebben. Maar hoe vind je vrijheid en innerlijke rust als je kampt met het verlies van een geliefde, als je ontslag krijgt, als je onrecht wordt aangedaan, als je eenzaam bent of stress hebt? Daar helpt dit boek je bij. Nieuwe inzichten die je perspectief op deze onderwerpen totaal kan veranderen.Wat is filosofie?

Oké, even terug naar het begin. De cursus is dus fantastisch en heeft mijn ogen geopend. Ik kan niet wachten om de komende tijd mijn inzichten met je te delen! Als ik de cursus heb afgerond zal ik een artikel voor je schrijven waarin ik vertel wat je gaat leren, mocht je interesse hebben. Ik ben wel nieuwsgierig: hoe denk jij over filosofie? Heb ik het voor je kunnen verhelderen met mijn uitleg? Of heb je zelfs een betere uitleg?

Huidige reacties

Laat een reactie achter