fbpx
Top

Wat is een wormenbak en wat is mijn wormenbak ervaring?

Vies? Nee joh, de wormenbak is fantastisch. Wie droomt nou niet van een bak gevuld met dikke, vette wormen midden in je keuken? Ik wel hoor. En na het lezen van dit artikel, jij ook! Ik deel met je mijn wormenbak ervaring en de meest gestelde vragen over de wormenbak. Want wat is een wormenbak eigenlijk? En waarom zou je überhaupt een wormenbak kopen?


Liever niet lezen? Bekijk dan hieronder de video waarin ik mijn wormenbak voor het eerst opstart:Wat is een wormenbak?

De wormenbak is een duurzame oplossing. Je kunt hierin je afval kwijt en de wormen vermalen het tot wormenbak compost wat je kunt gebruiken voor je planten. Afhankelijk van je wormenbak kun je er zelfs wormenthee in aftappen en bij je planten gieten. Dat schijnt zeer goede plantenvoeding te zijn.


Hoe kom je aan een wormenbak?

Uiteraard zijn er twee manieren om een wormenbak te starten:
1. Een wormenbak kopen
2. Een wormenbak zelf maken


Waar kun je het beste een wormenbak kopen?

Er zijn verschillende soorten wormenbakken in allerlei prijscategorieën. Ik heb deze gekocht omdat deze compact is en mooi voor zowel binnen als buiten. Deze wormenbak wordt niet voor niks een designeritem genoemd:Hoe werkt deze wormenbak?

Deze wormenbak bestaat uit drie lagen. In één bak vermalen de wormen het afval tot compost. In de onderste bak wordt het vocht opgevangen, dat wordt wormenthee genoemd. Wanneer al het afval in bak één is vermalen tot compost, wordt de derde bak gebruikt. Door daar vers afval in te leggen, kruipen de wormen omhoog en starten ze in een nieuwe laag. Na een tijdje zit er geen enkele worm meer in bak één en kun je het compost bij de planten gooien. Na een afwasbeurt is deze weer klaar voor gebruik.


Extra: Ik heb ook een schepje en een zeef gekocht om de wormenbak om te scheppen en wormen eventueel uit het afval te zeven. Dat is wel handig maar niet noodzakelijk.


Alternatieven

Uiteraard zijn er ook alternatieven, zoals de Balkonton, een Wormentoren en het Wormenhotel:Hoe kun je een wormenbak zelf maken in 4 stappen?

Je kunt er ook voor kiezen om geld te besparen door zelf aan de slag te gaan. Maar hoe kun je een wormenbak zelf maken?


Stap 1: Koop een donkere plastic bak, deze bijvoorbeeld van € 14,95. Kijk wel altijd eerst even bij de Kringloopwinkel of in je eigen schuur wat je nog hebt liggen. Ik adviseer een donkere bak, omdat wormen liever op een donkere plek zitten.


Stap 2: Maak een paar gaten in de bodem van de bak. Het is namelijk belangrijk dat het vocht niet vast blijft zitten. In een professionele wormenbak zoals hierboven wordt dit vocht opgevangen in een aparte bak. Dit vocht wordt wormenthee genoemd en is goed voor de planten. Maar aangezien je de bak zelf maakt, zou ik karton bovenop de bodem met gaten leggen. Als er dan vocht overblijft, wordt dit geabsorbeerd door het karton.


Stap 3: Boor een aantal gaatjes bovenin de bak. Luchtventilatie is belangrijk zodat de wormen zuurstof krijgen.


Stap 4: Leg nog een paar stukjes gescheurd karton op de bodem, bovenop het karton wat er al ligt. De wormenbak is een goede manier om je karton weg te werken.


Vergeet niet dat je ook wormen nodig hebt voor in de wormenbak:Hoe kun je een wormenbak starten?

Als je de wormenbak en de wormen in huis hebt, zelf gemaakt of gekocht, dan kun je beginnen!


Stap 1: Indien je dit nog niet gedaan hebt, leg je een bedje van nat, verfrommeld karton op de bodem.


Stap 2: Leg de wormen op het karton.


Stap 3: Leg nog wat nat karton bovenop de wormen. Karton houdt de bak vochtig.


Stap 4: Voer de wormen met groenafval. Maak het wel wat kleiner voordat je het in de compostbak gooit.


Stap 5: Sluit de wormenbak af met een deksel, de wormen houden namelijk van donkere plekken. Als het goed is bevat de bak genoeg gaatjes waar lucht doorheen kan.


Hoe vaak moet je de wormen voeren?

Voer de wormen het liefste 1 of 2 keer per week, afhankelijk van hoeveel afval er nog ligt. Geef ze niet teveel, want dan gaat het voedsel schimmelen en dat wil je voorkomen. Het duurt zo’n drie maanden voordat ze up to speed zijn en meer kunnen verwerken! Schrik dus niet als de wormen in het begin niet veel eten, dat is normaal. Dat heb ik zelf ook ervaren.


Wat doe je met de wormenbak als je op vakantie gaat?

Geen probleem! De wormen kunnen twee weken zonder eten en zo’n vier weken overleven. Dus als je langer gaat, zorg even dat iemand ze eten komt geven.


Laat je de wormenbak buiten staan in de winter?

De wormenbak die ik gekocht heb kan gewoon binnen staan. Maar als je er eentje zelf hebt gemaakt die je liever buiten zet, dan kan het natuurlijk erg koud worden. Mijn compostbak heeft toevallig de hele winter buiten gestaan. Soms moest ik zelfs de sneeuw van de deksel poetsen. In de lente zagen we tot onze verbazing dat de wormen nog net zo levendig waren als voor de winter. Dus je kunt de compostbak gerust in de winter buiten laten staan.


Wat kan in de wormenbak?

Schillen van aardappels, fruit, theezakjes, groente, koffiedik en koffiefilters, gekookte groenten, verpletterde eierschalen, papieren servetten of keukenrol, vochtig karton, drooggebakken goederen, plantenoverblijfselen en in kleine stukjes allemaal.


Wat mag je wormen in een wormenbak NIET voeren?

Smaak intensieve voeding zoals gember of overmatige hoeveelheid citrus. Melkproducten, vleesproducten, botten, olie, varkensvetten en andere vetten. Daarom ook geen gebakken groenten.


Stinkt de wormenbak?

Nee, de wormenbak stinkt niet. Wel kreeg ik last van fruitvliegjes toen ik de wormenbak in de keuken had staan. Ik heb de compostbak daarom een mooi plekje buiten gegeven.


Waarom is een wormenbak zo leuk?

Ik vind het gewoon een fantastisch concept. Jouw afval omzetten in iets goeds, waar je planten weer goed door groeien. Zo kun je zelfs je afval gebruiken en je eigen circulaire economietje bouwen. En dat allemaal dankzij een paar wormen. Geweldig toch?


wat is een wormenbak

Wat je waarschijnlijk ook leuk vindt om te lezen:
10 keer dit is het nut van jouw koffieprut
Oesterzwammen kweken op koffiedik in zes stappen
8 tips voor thuiswerken zonder groei van jouw vuilnisbelt

Huidige reacties

Laat een reactie achter