fbpx
Top

Waarom oefenen met dankbaarheid je een gelukkiger mens maakt

We leven in een prestatiemaatschappij (en een mopperland) waar we overal worden aangemoedigd te streven naar het perfecte CV. Ook in ons privé leven met gezond en Instagramwaardig eten, vaak sporten en originele reizen maken. Maar maakt dat ons tevreden? We blijven altijd denken aan wat we morgen kunnen verbeteren. Volgens wetenschappers kunnen we beter streven naar dagelijkse voldoening; want dat maakt ons gelukkig. En voldoening vind je door dankbaarheid te oefenen. Althans, volgens de filosofie van Ernst-Jan Pfauth en vele anderen.


Op zoek naar dagelijkse voldoening
In onze prestatiemaatschappij draait het om wat er beter kan. Opruimen, timemanagement, to-dolijsten en productiviteitsapps staan centraal. Daarmee vertellen we onszelf eigenlijk: we hebben nog niet genoeg. Volgens Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent, staat die ontevreden houding lijnrecht tegenover wat goed is voor ons geluksgevoel: dankbaar zijn.

Dankbaarheid is erkennen dat de goede dingen in het leven geschenken zijn. Er is een duidelijk verband tussen dankbaarheid en welzijn: we worden er tevredener en optimistischer van. Doordat we ons realiseren hoeveel we te danken hebben aan anderen, worden we ook vriendelijker en empathischer. En daarom schreef hij Het Dankboek.
Brené Brown voegt daaraan toe:
Amerikaanse onderzoeker Brené Brown interviewde duizenden mensen over empathie, onzekerheid en geluk. Daaruit kwam een heldere conclusie: de gelukkigste mensen waren zo gelukkig omdat ze actief dankbaarheid beoefenden. “Als we niet bewust dankbaar zijn, vergeten we de mooie moment in het leven, omdat we wennen aan wat we al hebben.”
Van prestatiedruk naar burn-outverschijnselen
Wie niet aan de prestatiedruk kan ontsnappen, ervaart vroeg of laat de gevolgen. Van hartkloppingen en oververmoeidheid tot slecht slapen en stress. Waar we vroeger, in de ‘commandomaatschappij’ werk als inkomstenbron zagen en de baas bepaalde wat we moesten doen, creëren we dat werk nu zelf. We zijn de ondernemer van onze ik en leggen onszelf het werk op waar we nooit mee klaar zijn. Het tegengeluid is het dankboek, een manier om hier allemaal aan te ontsnappen.


Succes brengt geen geluk
Het behalen van succes heeft weinig invloed op ons geluksgevoel. We krijgen een korte kick en daarna willen we weer meer. Willen we echt gelukkiger worden, dan moeten we niet naar gebeurtenissen kijken, maar naar hoe we het leven ervaren. Ook meten we onze successen met die van anderen. Maar die wedstrijd kunnen we niet winnen. Er is altijd wel iemand die het beter voor elkaar lijkt te hebben.Lees ook: Dankbaarheid oefenen; doe jij mee met de challenge in maart?


Huidige reacties

Laat een reactie achter