fbpx
Top

Waarom Nederland meer kledingbibliotheken zoals LENA Library nodig heeft

Wil je dit artikel liever beluisteren? Dat kan ook!

In 2014 werd de eerste kledingbibliotheek van Nederland gelanceerd: LENA the fashion library. Wij gingen in gesprek met een van de vier oprichters: Suzanne Smulders. “Wij geloven in een circulaire economie en dat LENA daarin een schakel kan zijn. Ik hoop dat wij een katalysator kunnen zijn in het ontstaan van meer van dit soort initiatieven.”


Leestip: Hoe Suzanne Smulders haar eerste startup bouwde.


Iedere maand weer een nieuwe outfit
LENA Library klinkt per definitie als de droom van iedere vrouw; een plek waar je kleding uit een hoogwaardige collectie van opkomende designers, duurzame labels en de mooiste vintage en unieke preloved items kunt lenen en kopen. Het puntensysteem bepaalt wat de prijs per kledingstuk per dag is. Je kunt het kledingstuk zolang als je wil lenen en weer ruilen als je erop uitgekeken bent. Zo blijf je vernieuwend voor de dag komen en kun je ook een keer goed uitpakken als je naar een feestje of evenement gaat.


Suzanne Smulders in LENA Library

Kleding kopen is zó 2019
Door de fast fashion industrie is kleding een soort wegwerpproduct geworden. Het wordt zo snel en goedkoop geproduceerd dat het ten koste gaat van mens, dier en milieu. Bovendien wordt er zoveel gekocht dat kleding bij veel mensen geen waarde meer heeft. Kwaliteit is minder belangrijk en we zijn er snel op uitgekeken. In Nederland gooien we per persoon jaarlijks zo’n 12 tot 14 kilo textiel weg. De gemiddelde vrouw in Nederland heeft 173 kledingstukken, dat is echt veel. En 50 stuks daarvan worden het hele jaar niet gedragen. En dat heeft grote gevolgen. LENA probeert de levensduur te verlengen van één kledingstuk zodat het product zo lang mogelijk meegaat. Zo draagt niet één persoon het item, maar misschien wel twintig!


De vier oprichters van LENA Library

Het geloof van Suzanne
Als je ‘geloof’ en ‘Suzanne’ in dezelfde zin zet gaat het niet over een religie, maar over een circulaire kledingindustrie. “Wij geloven dat LENA een schakel is in die keten. Dankzij de kledingbibliotheek wordt een kledingstuk veel beter benut. Ik hoop dat wij een katalysator kunnen zijn in het ontstaan van meer van dit soort initiatieven. Misschien komt er een nog beter concept en daar zou ik dan dolgraag aan meehelpen. Ik hoop dat er iets verandert aan de kant van de consument. Dat die bewuster wordt en beter met spullen leert omgaan. Niet meer zoveel kopen en weggooien en net doen alsof het niet op kan. Want het kan wel op. En dat is ook de verantwoordelijkheid van merken, om anders te gaan produceren. We moeten gaan samenwerken, want de kledingindustrie is een groot probleem. Er moet een rondje gebouwd worden en daarom moeten we samenwerken.”


Maar hoe verander je zo’n algemene mentaliteit?
“We bevinden ons in een lineaire industrie en werken toe naar een circulaire industrie. Het is af en toe lastig om als kleine speler tussen grote fast fashion ketens te zitten. Zij domineren grotendeels de markt. We hebben samenwerkingen met al ruim 50 merken, dus dat is heel positief. En er zijn steeds meer merken die zich aansluiten bij verduurzaming van fashion. Een tweede uitdaging is dat het gebruiken van kleding in plaats van het bezitten van kleding soms spannend is voor de consument.” Maar LENA Library laat zien dat het kan en het begin is gemaakt.


De prachtige kledingbibliotheek.

Hoe wordt onze kledingindustrie duurzamer?
De hamvraag: hoe wordt onze kledingindustrie duurzamer? Winkels als H&M en ZARA maken teveel spullen. Het is teveel en het gaat te snel, elke twee weken hangen de schappen weer vol met een nieuwe collectie. Dus we moeten minder kopen, minder produceren en duurzamer produceren. “Maar wat is nou duurzaam? Je kan kijken naar hoe wordt iets geproduceerd? Waar wordt het geproduceerd? Wat voor materialen zitten erin en welke chemicaliën worden er gebruikt? Er zijn zoveel factoren die maken of het wel of niet duurzaam is. En stel dat H&M alle kleding van 100% biologisch gerecyclede materialen zou maken, dan ontstaat weer het volgende probleem. Want er is niet zoveel biologisch katoen, zoveel kunnen we niet telen.”

“Ook het recyclen van kledingstukken is nog niet zo makkelijk. De samenstelling van materialen bestaat vaak uit verschillende dingen, waardoor je een kledingstuk heel moeilijk weer tot een hoogwaardige grondstof kan recyclen. Vaak klopt het niet eens wat er op het label staat. Een merk moet al bij de ontwerpfase nagaan hoe het kledingstuk wordt opgebouwd zodat we er straks ook makkelijker vanaf kunnen. Gelukkig is hier veel onderzoek en ontwikkeling in, dus ik geloof dat innovaties voor de deur staan.”


Wil jij ook overstappen naar duurzamere kleding?
In een eerder artikel gaf ik al tips om duurzamere kleding te ontdekken. Bijvoorbeeld door een kledingruil met je vrienden, een duurzaam merk te ontdekken, een vintage/tweedehands winkel of kringloopwinkel te bezoeken, naar een markt te gaan of door kleding te lenen bij LENA Library. Ze hebben een online webshop met onwijs veel pareltjes, dus neem eens een kijkje!


Wil je meer lezen over hoe Suzanne haar eerste startup bouwde?
Hier lees je van alles over de loopbaan en carrière uitdagingen van Suzanne.


Huidige reacties

Laat een reactie achter