fbpx
Top

Voor eens en voor altijd: dit is het verschil tussen de vulva en de vagina

Je zou denken dat een millennial zijn of haar lichaam ondertussen wel kent. We hebben allemaal biologieles gehad en er zijn genoeg boeken of youtube filmpjes die uitleggen hoe het van binnen allemaal werkt. Toch noemen velen de vulva een vagina, daarom leggen we voor eens en voor altijd het verschil uit.


Weet jij wat de vulva is?
Heb je wel eens een spiegeltje onder je vulva gehouden? Ja, je hoort het goed. VULVA. Toen ik het boek ‘van Vulva tot Vagina’ las kwam ik tot de ontdekking dat wat ik dacht dat een vagina was, een vulva is. En ik maar denken dat een vulva een leuk synoniem was voor ons prachtige geslachtsdeel. Dom dom dom. Daarom besloot ik dit artikel te schrijven. Zodat we voor eens en voor altijd het verschil kennen. 


Wat is het verschil?
De vulva (kut, spleet of poesje) is het geheel aan de buitenkant. Het geheel dat ik altijd een vagina noemde. De vulva bestaat uit de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de ingang van de vagina. De vagina is de opening aan de binnenkant die uitkomt bij je baarmoederhals. De vagina is tussen de 7 en 9 centimeter diep en rekt op als je opgewonden bent. De vagina is vrij ongevoelig omdat je anders kapot zou gaan van de pijn tijdens een bevalling. De lichaampjes eromheen zijn wel gevoelig. En de clitoris ook; die bevat achtduizend zenuwuiteinden, twee keer zoveel dan de penis heeft. 


Diversiteit aan vulva’s
Groot, klein, strak of uitgerekt; vulva’s komen in alle vormen en maten. Geen perfecte pornopoesjes en geen perfecte symmetrie. The Vulva Gallery op Instagram laat heel mooi zien hoe verschillend alle vulva’s zijn.


Huidige reacties

Laat een reactie achter