fbpx
Top

Vegetarische inspiratie van twee beginners

Al jaren at ik niet veel vlees meer, maar ik zette ook geen vegetarische hoogstandjes op tafel. Ik kookte vrij simpel: salades, groenteschotels of wraps. Ik wist ook niet beter. Tot mijn vriend Jelle begin dit jaar (2020) bij mij kwam wonen. Jelle houdt van koken en arriveerde niet alleen met zijn kamerplanten, maar ook met zijn kookboeken. Hij had net als ik de ambitie om vaker vegetarisch te koken dus besloten we om thuis helemaal geen vlees meer te eten. Vis eten we af en toe nog wel, dus vegetariër noem ik mezelf nog niet. In dit artikel laat ik je de 12 lekkerste vegetarische gerechten die Jelle (soms met mijn hulp) maakte in de afgelopen tijd. Voor de recepten of meer vegetarische inspiratie verwijs ik je naar het kookboek VEG van Jamie Oliver en Lekker Lokaal van Laura de Grave.




1. Ontbijten met super spinaziepannenkoeken

Spinaziepannenkoeken met avocado, tomaat, hüttenkäse, limoen, chilisaus, rode peper en koriander. Ik kan je vertellen, dit was het beste ontbijt van 2020! Zondagochtend kwam ik beneden en stond Jelle al in de keuken. “Verrassing”, zei hij. Mijn dag kon niet beter beginnen. Dit recept kun je vinden in het kookboek VEG.


Vegetarische inspiratie spinazie pannenkoeken

2. Ontbijten met bananenpannenkoeken

Onze bananen kleurden bruin en zagen er niet heel smakelijk meer uit. Jelle kwam op het idee om er bananenpannenkoeken van te maken! Dat blijkt heel eenvoudig te zijn en hier heb je geen kookboek voor nodig. Ze bestaan namelijk alleen uit banaan en ei. Op internet kun je veel variaties vinden, met bijvoorbeeld blauwe bessen en walnoten zoals op de foto hieronder. Sowieso vind je veel vegetarische inspiratie online, dus kijk eens rond! Of ga lekker aan de slag met deze pannenkoeken.


Vegetarische inspiratie bananenpannenkoeken

3. Pasta met zelfgekweekte oesterzwammen

Wie Avocado Generatie al langer volgt, weet dat ik het ontzettend leuk vind om zelf oesterzwammen te kwekken. Dat kan heel eenvoudig met een oesterzwam growkit en koffieprut. In een ander artikel leg ik uit hoe je eenvoudig in zes stappen jouw eigen oesterzwammen kweekt. Wanneer je deze eenmaal oogst, kun je er heerlijke gerechten mee maken. Bijvoorbeeld de pasta hieronder. Deze bestaat vooral uit pasta, oesterzwammen, een romig sausje en parmezaanse kaas. De oesterzwammen zijn overigens heel smaakvol. Voor zo’n makkelijk maar lekker gerecht heb je geen kookboek nodig!




4. Vegetarische barbecue

Ook wij bbq’en natuurlijk gewoon in de zomer. Als ik aan een bbq denk, denk ik vooral aan heel veel vlees. Speklappen, spareribs, worstjes of satéstokjes. En geloof me, geen vlees meer eten tijdens een bbq is voor mij niet makkelijk: ik vind vlees echt heerlijk. Maar toch hebben we een bbq menu bedacht die we bijna net zo lekker vinden. Hierbij onze vegetarische inspiratie voor op de bbq. We gebruiken vooral veel groenten! Prikkers met courgette, prikkers met ui en paprika, prikkers met falafel en prikkers met champignons. Soms vullen we dit aan met een vleesvervanger en stokbrood met satésaus. Als je goed kijkt hieronder op de foto zie je ook een pakketje van aluminiumfolie. Daar zitten portobello’s in gevuld met geitenkaas, walnoten en honing. ZO F*CKING LEKKER! Dus ik zou zeggen: probeer eens deze vegetarische versie bij de eerst volgende barbecue.



5. Vegetarische wraps met krokante schnitzel en rucola uit eigen tuin

Heb je wel eens zo’n vegetarische krokante schnitzel geprobeerd? Als je die bakt en in een wrap stopt proef je absoluut geen verschil met een echte schnitzel. En als je geen verschil proeft, waarom zou je deze dan niet kopen? Hieronder ligt een wrap op het bord gevuld met die vegetarische krokante schnitzel, komkommer, tomaat, rucola uit eigen tuin en een zelfgemaakt honing-mosterdsausje. Zowel als lunch en avondeten super lekker! Tip: ga voor meer vegetarische inspiratie voor de vleesvervangers staan in de supermarkt. Wat je normaal met vlees maakt kun je vast maken met een vleesvervanger.


Vegetarische inspiratie wraps

6. Andijviestamppot met Goudse kaasblokjes

Niet de mooiste foto, maar wel ontzettend lekker. In deze andijviestamppot uit het kookboek Lekker Lokaal zit naast aardappelen en andijvie ook mosterd en slagroom om het romiger te maken. De kaasblokjes zijn in dit geval de vervanging voor een vette speklap. Deze zijn gepaneerd en gebakken in de pan. Heel lekker, maar niet echt gezond. De volgende keer zou ik deze vervangen voor iets anders.


Vegetarische inspiratie andijviestamppot

7. Gestoomde dumplings met krokante bodem

Dit hoor je me niet snel zeggen, maar ik vind dit net zo lekker als sushi! Jelle vulde de dumplings, gemaakt van wontonvellen, met geroosterde pompoen en broccoli. De garnering deden we daarna aan tafel, waardoor je ook lekker lang blijft tafelen. Hieronder zie je bakjes met mosterd, limoen, gember, pepertjes, sesamzaad en lente-uitjes. Dit is intussen een van mijn favoriete gerechten! Je kunt het recept vinden in het kookboek VEG.



8. Paddenstoelen stroganoff

Met een vlam in de pan maak je paddenstoelen stroganoff met cruncy cornichons, geurige kappertjes, romige whiskysaus en peterselie. Alleen al voor die vlam in de pan is het een leuk gerecht om te maken. Althans, volgens Jelle ;). Hij serveerde het gerecht met rijst. Ik kon weer aanschuiven en genieten van dit heerlijke gerecht. Het recept kun je vinden in het kookboek VEG.


Vegetarische inspiratie stroganoff

9. Crispy bloemkool katsu

In de categorie ‘curry’s & stoofpotten’ in het boek VEG vind je de Crispy Bloemkool Katsu met een lichte & delicate currysaus, luchtige rijs en ingelegde pepers met limoen. De bloemkool wordt lekker krokant en de currysaus licht pittig. Jelle heeft het nu al twee keer gemaakt en de tweede keer was nog lekkerder dan de eerste keer.



10. Zeewierburgers

Wist je dat zeewier super gezond is? We vonden dit recept in het kookboek Lekker Lokaal en Jelle ging natuurlijk enthousiast op pad om zeewier te scoren. Blijkbaar ligt dat niet in iedere winkel. Hij kocht het uiteindelijk bij de Ekoplaza. Hieronder zie je een foto van alle ingrediënten in een kom en daarnaast het resultaat. De burgers waren oké, maar ik ben ervan overtuigd dat deze na een paar keer oefenen beter zullen smaken! Sowieso leuk om te proberen als je een vegetarische burger wil eten maar de standaard opties in de supermarkt saai vindt.



11. Worteltaart

Dit ziet er lekker uit toch? Dat was het ook! In deze worteltaart vind je o.a. wortel, yoghurt en geitenkaas. Vooral de geitenkaas in combinatie met de wortels gaf een verrassende smaak! Wij aten dit als hoofdgerecht, maar dat oogde nogal kaal. Ik zou dit de volgende keer eerder als voorgerecht eten. Voor het recept verwijs ik je graag naar het kookboek Lekker Lokaal.


Vegetarische inspiratie worteltaart

12. Mueslikoeken

Eigenlijk zijn wij niet zo van de koeken. We kopen ze alleen voor mensen die op de koffie komen. Jelle bakt ook niet zo vaak. Maar toen hij dit recept in het kookboek Lekker Lokaal las, begon het toch te kriebelen. Een uur later zaten wij te genieten van een paar mueslikoeken. Natuurlijk zijn de koeken wel het lekkerste als je de muesli ook zelf hebt gemaakt. 😉


Vegetarische inspiratie mueslikoeken

Heb jij ook inspiratie voor mij?

Met deze lekkere gerechten is vegetarisch eten niet zo moeilijk. Zelfs niet voor een ex-vleesliefhebber. Voor meer vegetarische inspiratie verwijs ik je naar de kookboeken bovenin dit artikel. Heb jij nog inspiratie voor mij? Laat het me hieronder weten of stuur me een mailtje naar info@avocadogeneratie.nl.

Huidige reacties

Laat een reactie achter