fbpx
Top

Review: De zeilcursus CWO 1 & 2 voor volwassenen van Amorgos

De coronacrisis dwong velen van ons om vakantieplannen te annuleren. Zo moesten wij onze reisplannen naar Brazilië uitstellen. Dus bedachten we een plan B. Hoe kun je toch avontuur opzoeken en iets nieuws leren zonder het vliegtuig te hoeven pakken? Precies, zeilen! We deden de zeilcursus CWO 1 van Amorgos in Almere. Wat we leerden, wat je kan met CWO 1 en hoe geweldig het was lees je in dit artikel.We kozen voor Zeilschool Amorgos

Jelle (mijn vriend) en ik gingen op zoek naar een zeilcursus CWO 1. Waarom? Jelle en ik zijn nou eenmaal dol op nieuwe dingen leren. Zo hebben we al eerder ons duikbrevet gehaald en reden we een jaar geleden voor het eerst 6 uur lang op een paard door de bergen van Kirgizië. Voor ons kan het niet gek genoeg, door weer en wind. Een zeilcursus klinkt voor ons daarom als muziek in de oren.


Zonder zeilervaring een zeilschool kiezen was eigenlijk niet zo moeilijk. We lieten ons leiden door prijzen, locatie en foto’s van tevreden cursisten. Amorgos voelde goed en ik ben nu eenmaal na de zeilcursus heel blij dat we voor hen hebben gekozen!


We kozen voor de driedaagse zeilcursus CWO 1 voor € 455 euro, inclusief slapen en exclusief eten.


Waarom een zeilcursus? We hadden helemaal geen plan om te gaan zeilen in de toekomst, maar soms moet je dingen proberen zonder daar een concreet plan voor te hebben. Alleen zo ontdek je nieuwe werelden.


Wat leer je met de zeilcursus CWO 1?

In principe leer je met de zeilcursus CWO 1 om als bemanningslid de schipper te ondersteunen. Daarna kun je de zeilcursus CWO 2 doen, die je opleidt tot beginnend zelfstandig schipper onder eenvoudige omstandigheden. Bij de zeilcursus CWO 3 zijn de omstandigheden weer wat minder eenvoudig, en moet je daarop kunnen anticiperen als schipper.


Zeilcursus CWO 1 Amorgos

Wat heb je nodig om een boot te huren?

Leuk en aardig, maar als je doel is om een boot te huren die kleiner is dan 15 meter en minder hard door het water gaat dan 20 km per uur, dan heb je niks nodig. Dan kun je de boot zo huren. Mocht je een boot willen huren die groter is dan 15 meter en harder gaat dan 20 km per uur, dan heb je een vaarbewijs nodig.


Het gekke is dus dat je nooit een praktijk diploma nodig hebt. Dus een zeilcursus CWO 1 heb je helemaal niet nodig. Ik begrijp alleen niet hoe je een zeilboot kunt huren en heelhuids terug kunt brengen, als je nooit eerder hebt gezeild. Bovendien is het heel erg leuk om het van een ervaren schipper te leren en te ontdekken of je het überhaupt leuk vindt.


De zeilcursus CWO 1 begon allemaal met… Een introductie tot Pollux

Op een dinsdagochtend om 9.30 uur arriveerden we bij de zeilschool in Almere. Zeilinstructeur Catrijne (24) en medecursist Michelle (25) stonden daar al op ons te wachten. We werden direct naar de boot gebracht waar we een rondleiding kregen. We troffen de prachtige kajuitjacht Pollux aan, die ons een introductie zou gaan geven tot het zeilen.


Zeilcursus CWO 1 Amorgos
Dit is Pollux

Zeilinstructeur Catrijne liet er geen gras over groeien

Na een voorstelrondje dook Catrijne direct de diepte in. Ik heb haar leren kennen als iemand die ons oprecht alles wilde leren over het zeilen en ieder moment optimaal wilde benutten. Een doorzetter, lekker direct en zeer gemotiveerd. Zo heeft ze ons uiteindelijk veel meer geleerd dan we nodig hadden om het diploma te halen. Maar daarover later meer.


Op de motor de haven uit

Even voor je beeldvorm, ons zeilschip had twee zeilen: het Grootzeil en Genua (zeil), ook wel een fok of een stormfok. Het hele idee is dat je op het water de zeilen zodanig goed zet, dat ze het meeste wind vangen zodat je voortvarend van A naar B komt. Om dat te kunnen, moet je dus je route weten en weten waar de wind vandaan komt. Dan weet je ook hoe je de zeilen moet zetten.


De boot heeft ook een motor die je gebruikt als de zeilen dicht zitten. Dat is bijvoorbeeld handig om aan te meren in de haven. De motor wordt ook gebruikt als de zeilen wel open staan maar de wind wegvalt.


Catrijne startte op dag 1 de motor en vaarde weg van de kade. “Neem het roer maar over, Jelle”, zei ze. Ik begon direct te giechelen. Een beetje door enthousiasme, een beetje door de zenuwen en ook wel omdat ik het zo stoer vond om hem aan het roer te zien.


Jelle aan het roer tijdens de zeilcursus
Jelle aan het roer

Zeilcursus CWO met regen en windkracht 7

Toen we de haven uit waren, was even rustig acclimatiseren er niet bij. Het begon vrij snel te regenen en heel hard te waaien. Ik had toen nog geen idee wat voor effect dat zou hebben op zo’n boot. Catrijne wel natuurlijk, en zij vond het daarom beter om ons eerst te leren motor manoeuvreren, de waterkaart te leren lezen, knopen te leggen, de ins en outs van de instrumenten op de boot te leren, de windrichting te herkennen, de boot vaarklaar te maken en klaar te maken voor de nacht.


Één keer mochten we beiden zeilen uitrollen. Toen begreep ik direct waarom we bij windkracht 6 en zelfs vlagen van 7 als beginnende zeilers nog geen zeilen hadden gebruikt. De boot pakt dan zoveel wind dat het moeilijk is om koers te houden met het roer. Bovendien hangt de boot dan helemaal schuin, wat in het begin best spannend is.


Ik vond het eigenlijk helemaal niet erg dat we op dag 1 nog niks over de zeilen zelf hadden geleerd. Want ik voelde me al schipper genoeg aan het roer van de boot in druipende regen. Die regen was overigens totaal geen probleem, want we hadden een waterdicht zeilpak gekregen van Amorgos.


Zeilcursus CWO 1 Amorgos
Hier zie je hoe schuin de boot hangt wanneer de zeilen veel wind vangen.

Slapen in verschillende havens tijdens zeilcursus CWO 1

Na dag 1 van de zeilcursus CWO 1 hadden we dus meer geleerd over de boot en het varen, dan over het zeilen zelf. Maar dat was totaal geen probleem, want mijn hoofd overspoelde al aan overige informatie over de regels op het water en op de boot. Dus met een voldaan gevoel meerde we weer aan in de haven van Marina Muiderzand.


Normaal gesproken zeilt een klasje in drie dagen over het Markermeer, IJmeer, Gouwzee en het IJ. Ze meren met deze zeilcursus aan bij verschillende havens en slapen daar dan ook op de boot. Super leuk om dan die haven te verkennen. Maar in ons geval sliepen we iedere avond gewoon op onze boot in de haven van Marina Muiderzand vanwege de Coronacrisis. Enigszins jammer, maar heb me hoe dan ook iedere avond prima vermaakt. We zijn gezellig met z’n vieren wat gaan eten in het restaurant aan de haven en hebben geproost met een biertje.


Hard werken tijdens dag 2 en 3 van de zeilcursus CWO 1

Dag 2 en 3 stonden in het teken van leren zeilen! Normaal gesproken bepaal je de koers, kijk je waar de wind vandaan komt en weet je dus hoe de zeilen moeten staan. Daar hoef je dan niet meer aan te komen zolang je koers, de wind en jouw positie ten aanzien van de wind niet veranderd.


Maar zo makkelijk kwamen wij er natuurlijk niet vanaf. Catrijne gaf ons continue de opdracht om de boot te keren en te anticiperen op de wind. We moesten de zeilen uitrollen en weer inrollen en weer uitrollen. Ze vuurde continue met vragen tussendoor, als: “Inge, zie je die boot daar (Inge is mijn naam trouwens, voor wie dat niet wist)? Wie heeft er nu voorrang?” Of: “Inge, als we 3 knopen in 1 uur gaan, hoe lang doen we dan over 6 mijl?”


Hier zie je ons in actie.

Zeilinstructrice Catrijne gaf ons opdrachten als: “Inge, ik wil nu afmeren aan die lange kant van de kade daar. Hoe kunnen we daar het beste op afvaren en welke kant leg je als eerste vast?” Ik leerde dat alle antwoorden altijd te maken hebben met de wind. We hebben tijdens de zeilcursus zelfs geleerd wat we moeten doen in een man overboord-situatie. Dat was nog ingewikkelder dan ik dacht.


Naast regen en windkracht 7 hebben we gelukkig ook zonnige momenten gehad waar we even een minuutje mochten genieten. Dit zie je hieronder op de foto.


Zeilcursus CWO 1 | Zeilen met Amorgos

Ik heb de zeilcursus CWO 1 gehaald!

Ik ben een gelukkig mens, want na drie dagen bikkelen hebben we alle drie het CWO 1 diploma gekregen. Of we voor de zeilcursus CWO 2 gaan weet ik nog niet. We gaan eerst voor het vaarbewijs en daarna zien we wel verder. Amorgos organiseert ook toffe zeiltripjes in Griekenland, dus wellicht doen we dat in de toekomst. We zullen zien.


Al met al wil ik zeggen: het was een hele leuke ervaring en ik ben blij dat ik weer een nieuwe vaardigheid heb geleerd. Catrijne heeft ons een waardige introductie gegeven tot de zeilsport. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, dan is zij de perfecte instructeur om je een introductie te geven!


Huidige reacties

Laat een reactie achter