fbpx
Top
reflecteren op het jaar

Reflecteren op afgelopen jaar: stel jezelf deze 6 vragen

Het motto van december is: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar niet alleen een opgeruimd huis kan daarvoor zorgen. Ook mentaal kun je opruimen. En als ik íets wil voor het nieuwe jaar, dan is het wel met een opgeruimd en energiek gevoel het nieuwe jaar starten. En hoe kun je dat beter doen, dan door te reflecteren op afgelopen jaar en te reflecteren op jezelf?


Maar hoe doen we dat; reflecteren op afgelopen jaar?

Ik heb in de voorbereiding veel artikelen gelezen en ben uiteindelijk tot een shortlist van 6 vragen gekomen. Ik ben een avond gaan zitten met een groot notitieboek (die noem ik “Het grote Inge Peeters boek” haha), heb de vragen erbij gepakt en ben ze stuk voor stuk gaan beantwoorden. Zo heb ik gereflecteerd op afgelopen jaar. Eigenlijk was het na deze sessie heel makkelijk om mijn doelen voor het nieuwe jaar te formuleren, maar daarover later meer.


Ik koop al mijn notitieboekjes waarin ik reflecteer bij de HEMA. Profiteer nu van 70% korting!
Vraag 1: Wat waren de hoogtepunten afgelopen jaar?

Dit is de eerste vraag om te reflecteren op afgelopen jaar. Ook wel: reflecteer op de mijlpalen. Schrijf ze op, zoek de foto’s er weer bij, teken ze uit. Het hielp mij om mijn agenda en instagram archief erbij te pakken. Geweldig om al die mooie momenten van afgelopen jaar weer te herleven. Je mag best even trots op jezelf te zijn (en ja, dit mag met een glas champagne).


Dit waren bijvoorbeeld een paar hoogtepunten uit mijn lijstje van 25:
1. Van 5 naar 4 dagen in loondienst
2. In een jaar tijd van 0 naar 1078 websitebezoekers in december
3. Op de radio gekomen met mijn verhaal over oesterzwammen kweken
4. Tv debuut bij In Real Life (5 minuutjes gepraat over millennials)
5. Samenwonen en samen thuiswerken


Vraag 2: Wat ging er afgelopen jaar minder goed?

Het is ook belangrijk om om te reflecteren op wat je niet wil herbeleven in het nieuwe jaar. Waar liep je tegenaan? Waar had je wel controle over en waar niet? Dat is een belangrijke vraag omdat je natuurlijk niet alles wat minder goed ging zelf in de hand hebt. Je kunt er niks aan doen als je ziek bent geweest, maar wel als je regelmatig te laat kwam bij een meeting.


Op mijn lijstje staat het volgende:
Hoewel ik heb genoten van mijn blog, heeft het me ook stress opgeleverd. Ik had veel te veel in één keer gepland, de Instagramvolgers wilden maar niet groeien en ik kon geen concrete richting vinden voor mijn blog. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik mega hard werkte, terwijl niemand het las. Ik zat veel binnen te schrijven, ook op warme, zonnige dagen. Het gevoel blijft hangen dat ik nog niet weet of het harde werk zich gaat terug betalen.


Waarom is dit goed om op te schrijven?
Door te reflecteren op afgelopen jaar ontdek ik dus dat mijn blog ook voor een negatief gevoel heeft gezorgd. Nu kan ik mezelf een vervolgvraag stellen: hoe zorg ik ervoor dat ik er minder druk en stress van ervaar in het nieuwe jaar? Dan kan ik me meer richten op de leuke kanten van het hebben van een blog.


Vraag 3: Wat heb ik geleerd?

Breng je groei in kaart, het is goed om je ontwikkeling op te schrijven en hierover te reflecteren. Denk hierbij niet alleen aan cursussen, trainingen of coachingsessies, maar ook aan gewoontes die je hebt ontwikkeld of leermomenten in je vrije tijd.


Ik heb o.a. geleerd:
Dat iedereen maar wat doet. Het is zo relativerend om dat te beseffen. Iedere ondernemer begon ergens bij 0 en deed maar wat. Er zijn 100 fouten gemaakt, zij hebben ook aan zichzelf getwijfeld. Ik probeer heel veel, niet alles werkt, maar dat is niet erg. We doen allemaal maar wat en vroeg of laat komt daar iets uit. Zolang je maar blijft geloven en blijft doorgaan.Vraag 4: Waar heb ik veel tijd aan besteed?

Ik schrijf wekelijks op waar ik veel tijd aan heb besteed. Zo krijg je in kaart of je wel tijd besteed aan wat je het leukste vindt of waar je het liefste je tijd aan besteed. Door te reflecteren op afgelopen jaar keek ik niet alleen van week op week naar deze vraag, maar ook van het hele jaar.


Ik besteedde het afgelopen jaar veel tijd aan:
Piekeren of ik wel van 5 naar 4 dagen moest gaan in loondienst. Piekeren en twijfelen is iets waar je natuurlijk helemaal geen tijd aan wil besteden. Achteraf gezien was dat ook echt niet nodig. Het was uiteindelijk geen probleem. Misschien piekerde ik omdat ik mezelf nog moest overtuigen. In dat geval was het een nuttig proces en moest ik er gewoon even doorheen.


Vraag 5: Ben ik dichterbij mijn dromen gekomen?

Of beter geformuleerd: ben ik dichterbij het uitvinden wat mijn ultieme levensdoel is gekomen? Ik verwar dromen altijd met een passie, een ambitie, iets wat je heel graag wil. Misschien niet handig, maar door die verwarring is het voor mij niet zo moeilijk om deze vraag in te vullen en hierop te reflecteren.


Ja, ik ben dichterbij mijn dromen gekomen
Ik heb me afgelopen jaar gerealiseerd en uitgesproken!! dat ik wil reizen, ondernemen, werkgelukkig wil zijn en meer vrijheid wil in het leven dat ik heb met Jelle. Ik heb een visie gekregen over de stappen richting vrijheid. Heb ook al de eerste stap richting vrijheid gezet door freelancer te worden. En ik herken steeds beter waar ik wel en geen energie van krijg. Het maakt me dankbaar om te zien hoe waardevol afgelopen jaar was voor mijn ontwikkeling.


Vraag 6: Welke gewoontes zijn vatbaar voor verbetering?

Kom je vaak te laat, rook je, snooze je, trek je dagelijks een zak chips open, beweeg je te weinig of noem het maar op. Breng ze in kaart zodat je weet waar je in het nieuwe jaar aan moet werken. Ook dit hoort erbij als je gaat reflecteren op afgelopen jaar.


Ik wil o.a. werken aan:
– Mijn ochtend routine; ik wil niet de eerste 30 minuten van mijn dag in bed liggen en op instagram scrollen.
– Minder Netflix en mezelf meer tijd gunnen om te lezen.
– Meer focussen op financiën; starten met beleggen en meer verdienen
– Mijn kennis; je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je mag best afkijken van anderen en leren via een cursus, gesprekken of feedback.
– Time management; alleen hard werken aan dingen die iets opleveren.


Reflecteren op afgelopen jaar afsluiten: Maak een samenvatting.

Wat wil je meenemen naar het nieuwe jaar en waar wil je afscheid van nemen? Voor mij hielp het om het ‘levenswiel’ erbij te pakken en deze in te vullen. Dan krijg je een mooie samenvatting van alle facetten in je leven.Bewaar het levenswiel op een papiertje. Als dan op 31 december de klok 00:00 slaat, steek je dit papiertje in brand. Dan is het officieel: die slechte gewoontes of gevoelens laat je achter je. Je ziet ze niet meer terug in het nieuwe jaar! Vanaf dan gaan we ons focussen op de goede dingen; nieuwe doelen, dromen en leermomenten. Er staat ons een mooi jaar te wachten!


Tip: ik schreef ook een artikel over mijn jaardoelen voor 2021. Heb jij jouw doelen al gesteld? Zo niet, laat je erdoor inspireren!

Huidige reacties

Laat een reactie achter