fbpx
Top

Op zoek naar meer orgasmes? Leer de clitoris kennen

Toen ik afgelopen jaar het prachtige boek Van Vulva tot Vagina ontdekte, ging er een wereld voor me open. It’s all about the clitoris. Niet de vagina is het vrouwelijke equivalent van de penis, maar de clitoris!* Wist je bijvoorbeeld dat de clitoris zich bij opwinding ook vult met bloed en opzwelt, net als de penis? En dat deze parel bijna net zo groot is als een penis?Maar we kennen ons eigen lichaam ondertussen toch?
Dat zou je denken. Mannen kennen hun lichamelijke responsen vanaf de puberteit al goed: ze raken hun piemel dagelijks aan, krijgen erecties en komen er makkelijker achter hoe alles werkt. Vrouwen kunnen de signalen van opwinding minder goed waarnemen en kennen hun geslachtsdelen ook minder goed. Daarom is seksuele voorlichting ontzettend belangrijk. Helaas wordt er op scholen nog weinig aandacht besteed aan seksueel plezier en clitorale orgasmes. Gelukkig zien we daar steeds meer verandering in komen, mede dankzij boeken zoals Van Vulva tot Vagina. En vandaag leggen we je uit wat de clitoris is en wat je eraan hebt.Waarom leren we nu pas wat de clitoris doet?
Ik was 4 toen de wetenschap de clitoris ontdekte. Dus ook mijn moeder, mijn oma, mijn biologiedocent of huisarts hadden tot 1998 geen enkel idee hoe de clitoris precies werkte. Het hele plaatje werd in volle glorie onthuld door de Australische uroloog Helen O’Connell. O’Connell zag in 1998 hoe er bij operaties een helderder beeld was over het geslachtsdeel van mannen dan van vrouwen. Daarom besloot ze een scan te maken en de vulva eindelijk op de kaart te zetten. En daarmee kwam ‘het bolletje’ aan het licht.

De clitoris werd al wel eerder onderzocht door twee anatomen in de 17e en 19e eeuw, maar vervolgens toch weer ‘vergeten’. In 1947 nog gumde ene Dr. Charles Mayo Goss het ‘bolletje’ uit eerdere afbeeldingen van een vulva mét clitoris. Geen clit meer te bekennen. Zelfs in deze eeuw nog schreef psycholoog Stuart Brody artikelen waarin hij het clitoraal orgasme een teken van psychische onvolwassenheid noemt. Ontzettend zonde natuurlijk, want daardoor leren we onze tieners pas anno 2020 hoe vrouwen klaarkomen.Hoe ziet de clitoris eruit?
Dat ‘bolletje’, wat men de clitoris noemt, is slechts het topje van de ijsberg. “Slechts de kroon op twee veel grotere, inwendige structuren, armpjes als het ware, die in een hoefijzervorm de vagina omhullen”, aldus Emma Curvers in van Vulva tot Vagina. Menig biologieboek spreekt nog steeds over ‘een gevoelig knopje’ en verder worden er geen woorden aan vuilgemaakt. Maar vanaf vandaag weet jij wel beter.Hoe werkt de clitoris?
De clitoris bevat achtduizend zenuwuiteinden, twee keer zoveel als de penis heeft. Bij opwinding vult het zich met bloed, net als de penis. “De vagina zelf is niet zo gevoelig”, schrijven Ellen Laan en Rik van Lunsen. “Als vrouwen “vaginaal” klaar lijken te komen, dan komt dat doordat de clitoris van binnenuit is gestimuleerd tijdens de seks.” De clitoris zit namelijk rond de hele vaginale opening. Het strenge onderscheid tussen vaginaal en clitoraal orgasme ligt nu wel achter ons. Dus wat kunnen we hiervan leren? It’s all about the clitoris. Make it happy!Pijn bij seks?
Zo’n een op de tien vrouwen heeft weleens pijn bij seks, wat vaak het resultaat is van te weinig opwinding vooraf. En ook dit komt weer door de clitoris. Deze zwelt namelijk op bij opwinding, vult zich met bloed, en zorgt vervolgens voor bescherming tijdens de seks – een soort stootkussen. Dus deze parel is de hele bron van opwinding en orgasme. Zeer belangrijk om het knopje dus aandacht te geven onder de lakens.Ontdek de clit
In 2015 is Sophia Wallace het project Cliteracy gestart om taboes rondom de vrouwelijke genitaliën te doorbreken. OMGYes lanceerde in datzelfde jaar, waarop de initiatiefnemers onderzoek naar vrouwelijk genot met abonnees delen. In filmpjes kun je zien hoe vrouwen vertellen over hun experimenten en waar zij zoal van genieten. En we zien de clit op steeds meer plekken terugkomen. Aan een ketting (de kutketting) of op instagram. Neem vooral een kijkje in The Vulva Gallery!Bron: Volkskrant – De clitoris is bezig aan haar eigen coming-of-age-verhaal


Huidige reacties

Laat een reactie achter