fbpx
Top

Ontdek jouw droombaan in deze drie stappen

“Ik wil een wijdverspreid misverstand uit de wereld praten: dat werken in principe niet leuk is”, met dat verhaal trapt Huub van Zwieten de podcast van BNR Radio af. Droombaangoeroe, noemt hij zichzelf. “Ik wil mensen wakker schudden. Werk kan meer zijn dan salaris! En jij kunt jouw droombaan ook vinden.”


Wat is een droombaan?
Met die vraag start Ben Tiggelaar de podcast. Huub van Zwieten heeft zijn antwoord al klaar staan: “Een droombaan is werk waar je fluitend naartoe gaat en waar je fluitend vanaf komt. Iets wat je energie geeft. Waarin je volledig tot je recht komt en dat is een individueel proces. Want mijn droombaan is niet jouw droombaan. Het vinden van een droombaan gaat allemaal niet vanzelf. Het komt niet aanwaaien, je moet het echt zelf creëren. Maar ik kan je vertellen, als je de zoektocht aangaat ontstaan er vanzelf avonturen op je pad. De weg naar jouw droombaan verdeel ik in drie stappen: inzicht, vertaling, actie.”


Stap 1. Inzicht
Inzicht is introspectie. De stap waarin je gaat ontdekken hoe je in elkaar zit en hoe je anders bent dan anderen. Hierin moet je vragen als: “wat heb ik te bieden?” als uitgangspunt nemen. De snelste weg naar succes en geluk is als je iets doet wat je heel leuk vindt en waar mensen geld voor over hebben. De grootste fout die mensen maken, is zichzelf de vraag stellen: “wat wil ik?” Dat is veel te breed. Dan kijk je naar wat er allemaal is en raak je verdwaald. Bij ‘wat heb ik te bieden’ begin je bij jezelf. Je kijkt naar dingen die je energie opleveren en die passen bij jouw persoonlijke drijfveren, talenten en dromen.”


Stap 2. Vertaling
Stap twee is de vertaling van stap 1. Hoe kan dat wat jij te bieden hebt voor anderen van waarde zijn? Je moet het zo zien: als mensen er geld voor over hebben is het dus waardevol voor hen. Maar pas op: onderzoek jouw aanname. Want genoeg mensen doen van alles waar niemand op zit te wachten of geld voor over heeft. De vertaling maken van dat zelfinzicht dat in werk tot stand komt is een vak apart. Daar komt een stukje personal branding bij kijken. Je moet jezelf als bedrijf gaan zien. Het is een spel om dat op een goede manier over te brengen. Daarom is het heel logisch om in deze fase een coach in te schakelen.” Hij noemt ook een aantal beroepen waar deze theorie niet op toepasbaar is. “Het kan zijn dat je wel veel te bieden hebt, maar dat de markt niet helemaal lekker functioneert. Zoals in de verpleging of onderwijs, waarin mensen vaak onderbetaald worden.” Stap 3. Actie
“Actie spreekt eigenlijk voor zich. Het is het toepassen van die vertaling. Vaak beginnen mensen bij stap 3 wanneer ze naar een volgende baan zoeken, maar dat is verkeerd. De volgorde is namelijk heel belangrijk. Als je eerst met inzicht en vertaling aan de slag gaat, is de kans veel groter dat die volgende stap jou eentje dichterbij je droombaan zal brengen.”


Lees ook: Waar komt dat ‘is dit het nou’-gevoel vandaan?


Huidige reacties

Laat een reactie achter