fbpx
Top

Oesterzwammen kweken op koffiedik in zes eenvoudige stappen

Ik begin het steeds leuker te vinden om te experimenteren met alles wat groeit. Een tijdje geleden ontdekte mijn vriend dat je oesterzwammen kunt kweken op koffiedik. En omdat dit zo leuk en makkelijk is, wil ik je vandaag uitleggen hoe wij te werk gaan. Liever niet lezen? Bekijk dan de video onderaan dit artikel.
Hoe moet je oesterzwammen kweken?

Stap 1: Koop een oesterzwammen kweekset (ook wel: growkit). Dit is een pakket met broed en een bak met gaten afgeplakt met tape. Op de foto’s in dit artikel zie je hoe dat eruit ziet.


Stap 2: Drink een kopje koffie en bewaar de koffiedik. Het werkt met filterkoffie, koffiedik uit de percolator, de espressomachine en senseopads.


Stap 3: Pak de emmer. Mix het broed met een kleine hoeveelheid koffiedik en leg het in de emmer. Je hebt nu onderin de emmer een klein laagje.


Stap 4: Sluit de bak goed. Het is namelijk belangrijk dat het donker blijft in de bak. Je kunt de bak dan overal neerzetten, ook in een lichte keuken. Het blijft donker in de bak en het ruikt nergens naar.


Stap 5: Check een keer in de vier tot zeven dagen even hoe de inhoud eruit ziet. Als de hele bovenkant wit is geworden, zoals op de foto hieronder, dan is het tijd om de bak aan te vullen met een nieuw laagje koffiedik. Doe dit elke keer als de bovenkant wit is geworden. Laagje voor laagje werk je zo toe naar de bovenkant van de emmer.


oesterzwammen kweken

Het is echt zo simpel als het klinkt. Dit blijf je doen tot de bak helemaal gevuld is. Dan ontstaat er langzaam een knobbeltje door een van de gaatjes (dit is echt heel leuk!!). Nu gaat de oesterzwam groeien, en dan gaat het hard. Iedere dag zul je zien dat de oesterzwam weer gegroeid is.


Stap 6: Zodra de oesterzwam is uitgegroeid (zoals op de foto hieronder), kun je deze oogsten. Je snijdt de oesterzwam dan inclusief kontje uit de emmer.Wil je opnieuw zelf oesterzwammen kweken op koffiedik?

Nadat je één keer succesvol hebt geoogst, kun je proberen of het een tweede keer lukt door de andere gaatjes. Wacht een paar dagen om te zien of daar ook een oesterzwam gaat groeien. Zo niet, dan kun je de bak half leeg maken, vochtig maken door er wat water op te spuiten en weer koffiedik aan toevoegen. Er zit nog genoeg broed in de bak om er een tweede oogst uit te halen. Indien dit niet lukt moet je de bak helaas opnieuw opstarten. Dan heb je nieuw broed nodig. Dit kun je ook gewoon kopen bij Bol.


Hoe smaken oesterzwammen?

De oesterzwammen zijn mega smaakvol! Echt, ik stond ervan te kijken hoe lekker ze zijn. Hieronder zie je dat we een heerlijke pasta hebben gemaakt van de oesterzwammen. Je kunt ze ook als basis voor soep gebruiken, gewoon bakken met wat olie, peper en zout of door de risotto mengen.


Paddenstoelen zetten voedingsstoffen 25 keer efficiënter om dan vleesproductie doet. Een extra reden dus om meer paddenstoelen te eten en minder vlees. Hup, kweken die oesterzwammen!!


Oesterzwammen kweken

Video: hoe kweek je zelf oesterzwammen op koffiedik?

Ik heb een leuke video gemaakt op mijn Instagramkanaal over het kweken van oesterzwammen. Check hier:Kortom: koop de oesterzwammen kweekset en start vandaag nog

2 Comments
 • Jeroen

  Hoi!
  Wanneer verwijder ik de rape van de gaten of vind de oedterzwam zelf zijn weg en drukt hij door het tape heen?

  Groet!
  Jeroen

  10 februari 2021 at 13:49 Beantwoorden
  • ingpeeters@hotmail.com

   Hoi Jeroen, de oesterzwam drukt zelf door de gaten heen. Dus als je een knobbeltje ziet drukken, nog even geduld hebben. Gaat allemaal vanzelf!

   Groet, Inge.

   10 februari 2021 at 18:28 Beantwoorden

Laat een reactie achter