fbpx
Top

Mijn financiële 0-meting: doe jij dit al?

Even wat anders dan planten en oesterzwammen. Ik heb dit weekend iets gedaan wat ik veel eerder had moeten doen. Ik heb mijn complete inkomsten en uitgaven van 2018, 2019 en 2020 gedownload van Rabobank, ik heb ze in een Excel gezet en gecategoriseerd. En dat kan ik iedereen aanraden…


Ik ben aangestoken door mijn vriend
Mijn vriend, Jelle, is veel bezig met financiën. Hij heeft een tijd geleden een Excel template voor zichzelf gebouwd om zijn maandelijkse inkomsten en uitgaven in bij te houden. Ik zag dit gebeuren en vond het tijd om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Want zolang je dit niet inzichtelijk hebt, kun je ook geen concrete spaardoelen stellen.


Het template
Door het template van Jelle was het voor mij best makkelijk. Wie weet publiceert Jelle het template wel ooit voor iedereen, zodat het ook voor jou zo makkelijk kan zijn. Het template bevat een jaaroverzicht met bedragen per maand verdeeld over categorieën zoals Boodschappen en Horeca. Ik heb nu zo’n overzicht van 2018, 2019 en 2020. Ik neem je even mee in hoe makkelijk dat was dankzij dit template.


Stap 1: alle data downloaden
Via Rabobank kan ik mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven downloaden. Dat heb ik gedaan van 2018, 2019 en 2020. Dat is best veel en van 2018 weet ik lang niet altijd meer waar die specifieke rekening voor was. Dus hoe eerder je dit doet, hoe beter je nog weet waarvoor je dat geld ook alweer hebt uitgegeven.


Stap 2: categorieën bepalen
Ik ben vervolgens gaan kijken in wat voor soort categorieën ik mijn financiën kan indelen. Dat zijn geworden: Abonnement, Wonen, Reiskosten, Horeca, Boodschappen, Verzekering, Giften, Gezondheid, Sporten, Vakanties & uitjes, Avocado uitgaven, Shoppen, Belasting, Beauty, Overig, Loonstrook, Avocado Inkomsten en Verrekening met mijn spaarrekening.

Daarna heb ik iedere transactie in de lijst een categorie gegeven. Dat lijkt veel werk. Maar door te filteren op naam, komen direct alle Albert Heijn uitgaven onder elkaar te staan, alle OV uitgaven en alle Netflix uitgaven, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het blijft een flinke klus, maar zo gaat het wel sneller.


Stap 3: de financiële 0-meting
Nu heb ik een concreet overzicht wat ik per maand en per categorie heb uitgegeven. Zo zie ik ook hoeveel er die maand binnen kwam en hoeveel ik dus heb gespaard. Ik kan je vertellen: het wordt tijd dat ik eens contact opneem met KPN en Essent.

Het belangrijkste is dat ik nu mijn 0-meting heb. Dit is het startpunt van een nieuw financieel tijdperk. Ik kan mezelf nu namelijk financiële doelen gaan stellen. Bijvoorbeeld over hoeveel ik maximaal wil uitgeven aan iedere categorie, hoeveel ik wil terug investeren in mezelf (leren & ontwikkelen) en hoeveel ik aan het einde van dit jaar gespaard wil hebben.


Wel confronterend hoor
Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Door het inzichtelijk te maken wordt het zo duidelijk waar de financiële uitdagingen zitten. Ik vond het ook wel heel confronterend hoor, om te zien hoe los ik in sommige maanden ben gegaan op het gebied van feestjes en spullen. Wel zie ik mijn uitgaven met het jaar verstandiger worden, wat ook weer wat rust geeft. Daar heeft Corona dit jaar natuurlijk ook een hand in gehad.


Ben ik er laat bij of niet?
Deels voelt het ook heel onvolwassen dat ik dit niet eerder heb gedaan. Dus ik vind het ook wel ongemakkelijk om te delen. Maar iets in me zegt ook wel dat ik lang niet de enige ben die dit pas op haar 26ste voor het eerst doet. Dus ik ben wel benieuwd: houd jij maandelijks jouw financiële inkomsten en uitgaven bij? Of heb je financiële doelen?


Huidige reacties

Laat een reactie achter