fbpx
Top

Mijn eerste duikervaring: Duikangst overwonnen, brevet & advanced gehaald

In oktober 2017 haalde ik bij duikschool Big Blue Diving in Koh Tao (Thailand) mijn SSI Duikbrevet (€305) en het Advanced Adventurer Program (€ 277), zoals dat zo mooi heet. Vóór oktober 2017 had ik duiken nog nooit overwogen. Het ging allemaal heel spontaan. Uiteindelijk plakte ik er niet voor niks een advanced cursus achteraan, ik vond het namelijk fantastisch. Maar dat vond ik in het begin nog helemaal niet. Sterker nog, ik ontdekte tijdens mijn eerste duik dat ik last had van claustrofobie. Dit artikel is speciaal geschreven voor iedereen die twijfels heeft over duiken. Ik heb mijn duikangst overwonnen! Dus als ik het kan, kan jij het ook.


Ga je mee duiken?

Het was oktober 2017. Ik reisde door Thailand en ontmoette een andere reiziger. Hij vertelde dat hij zou gaan duiken op Koh Tao, een eiland in Thailand dat bekend staat om de duikscholen en prachtige duikgebieden. Hij vroeg of ik mee ging. Ik had er nooit eerder over nagedacht, maar stond destijds voor alles open. Nieuwsgierig als ik was, had ik me een paar dagen later ingeschreven voor de Open Water cursus van de duikschool Big Blue Diving. Voor 11.000 baht (omgerekend €305) zou ik in 4 dagen 4 duiken gaan maken van een maximale diepte van 18 meter, om uiteindelijk mijn brevet te halen.


mijn eerste duikervaring

Is duiken eng?

Ik had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond. Nooit eerder had ik verhalen gelezen op Google, wat rondgevraagd of Youtube filmpjes gekeken. Het overkwam me namelijk. Ik had er zin in en spanningen waren er totaal niet. Een duik in de oceaan, wat kan er mis gaan? Van het thuisfront kreeg ik toen al appjes met de vraag of ik het niet eng vond? Nee, antwoordde ik. En dat was oprecht. Ik begreep niet waarom ze me dat vroegen.


Open Water duikcursus begint in het zwembad

Om laagdrempelig te beginnen, doken we eerst in het zwembad. Op die manier heb je rustig de tijd om alle attributen die je aan hebt te leren kennen. Ook kregen we oefeningen als: je bril onder water klaren en op de bodem blijven zitten. Het blijft natuurlijk een cursus en bij een cursus horen opdrachten.


Het zwembad is echter niet hetzelfde als de zee. Je hebt geen last van oren klaren omdat je niet zo diep gaat en angst voor diep water of claustrofobie ontstaat er ook nog niet. Die zwembadopdrachten konden me niet snel genoeg gaan. “Jaja, ik snap het. Kunnen we nu de zee in?” – Dacht ik.


Eerst nog een theoriecursus

Na de zwembadfase gingen we de lesbanken in. Want bij een cursus hoort ook theorie. Die theorie is niet moeilijk en veel, maar je moet deze wel voltooien om je Open Water duikbrevet te halen. Tijdens je theorie leer je bijvoorbeeld hoe belangrijk het is dat je lichaam acclimatiseert in de diepte van het water. Je moet langzaam naar beneden en ook weer langzaam omhoog omdat je anders gevaar loopt op een klaplong of aders die kunnen klappen. Dat klinkt eng, maar is het niet zolang je weet wat je moet doen. En dat leer je dus!


Mijn eerste duikervaring, duikangst overwonnen

Mijn eerste duik ervaring

Ik was zo enthousiast! Eindelijk was het zover. Met een kleine motorboot werden we van de kust naar een grote boot gebracht. Deze grote boot bracht ons naar het eerste duikgebied: The Japanese Gardens. We zouden 12m gaan duiken in Thailand, met een zuurstoftank van 200, geen golven en 10m visibility. Kortom, goede omstandigheden! Nog steeds was er bij mij geen enkel gevoel van spanning te ontdekken. Of ik het onderschat had? Daar kom je zo achter!


In full gear van de boot springen was eigenlijk het eerste moment dat mijn hart zachtjes oversloeg. Om te zorgen dat de zuurstoftank niet op je hoofd komt, moet je er namelijk achterstevoren vanaf springen. Kijk:Toen gingen we de zee in… en ontstond mijn duikangst

Eenmaal in het water zwommen we met onze flippers naar de precieze plek waar we omlaag konden, de diepe zee in. In theorie hadden we precies geleerd wat er nu ging gebeuren, maar de praktijk was toch wat anders. Langzaam lieten we ons zakken naar beneden. De instructeur hielp ons heel goed en zorgde ervoor dat het rustig gebeurde.


Eenmaal onder water begreep ik pas echt wat er ging gebeuren. In mijn theorie examen had ik dus geleerd wat het belang was van rustig omlaag en omhoog gaan, zodat je lichaam kan wennen aan het diepteverschil. Eenmaal beneden kun je dus niet zomaar omhoog.


Ik kreeg daardoor na nog geen 7 meter een gevoel van claustrofobie. Nooit eerder gehad… Ik kreeg een angst voor diep water. Daarnaast voelde ik heel veel druk op mijn oren. “Dan moet je je oren klaren”, had ik vooraf geleerd. Maar in de praktijk raak je toch lichtelijk gestresst van de pijn en lukt dat klaren niet meteen. Dat moest ik even onder de knie krijgen.


Mijn eerste duikervaring

Door de onderwater opdrachten kreeg ik mijn duikangst onder controle

Als klap op de vuurpijl werden we eenmaal op de bodem direct aan het werk gezet. Iedere duik stond namelijk in het teken van een aantal opdrachten, zoals je duikbril op- en afzetten. Die opdracht vond ik erg spannend omdat ik was gaan duiken met lenzen. Wat als ik de opdracht niet goed zou uitvoeren en het zeewater mijn lenzen zou uitspoelen? We zaten op onze knieën op 12 meter diepte, terwijl iedere cursist omstebeurt de opdracht uitvoerde. Ik was als eerste en gelukkig verliep de opdracht goed. Daarna keek ik naar de rest terwijl ik mijn hoofd weer tot rust te probeerde te krijgen. Dat lukte.


Ik kwam erachter dat ik echt even tot drie moest tellen in mijn hoofd. Claustrofobie is een kwestie van jezelf rustig houden. Ik zei tegen mezelf dat het wel goed kwam. Dat ik gewoon rustig moest volgen en tussendoor mijn oren klaren. That’s all, niet meer en niet minder.


mijn eerste duikervaring

Mijn eerste duik was verschrikkelijk

We kwamen weer boven en onze instructeur riep: “Wauw, dit is mijn langste eerste duik ooit geweest. 50 minuten jongens!” Ik kon wel door de grond (water) zakken. Ik was 50 minuten lang alleen maar bezig geweest met mezelf te kalmeren en te hopen dat ik niet teveel zuurstof zou verspillen aan panikeren.


Ik besloot mijn angst niet te delen

We klommen weer terug de boot op om ons klaar te maken voor duik 2. Ik besloot om mijn angst niet te delen. Ik had met mezelf afgesproken om het nog een kans te geven en de cursus gewoon netjes af te maken. Het was beter als men niet wist dat ik het zo moeilijk had.


Daarna zag ik de schoonheid van de zee pas…

Eenmaal bij duikgebied 2 sprongen we weer in het water. We lieten ons naar beneden zakken en direct merkte ik dat ik het niet meer spannend vond. Ik wist wat er ging gebeuren, dat ik mijn oren moest klaren en ik wist dat ik mezelf kalm moest houden. En ineens gebeurde het: ik zag de schoonheid van de zee!!!! Hoe had ik dit niet kunnen zien tijdens duik 1? Ik was zo met mezelf bezig geweest, dat ik niet had gezien wat er allemaal leeft onder water. Deze duik was zo magisch! Het koraal, de vissen, de schildpadden… een compleet nieuwe wereld! Echt zo prachtig.Advanced duikcursus? LET’S GO!

Je kunt het waarschijnlijk al raden: duik 3 en 4 waren net zo geweldig. Ik had het duiken ontdekt en was helemaal verkocht aan de zee. Ik was zo verliefd, dat ik besloot om ook voor de Advanced Adventurer cursus te gaan. 5 extra duiken in 2 dagen, waaronder een nachtduik en wrakduik, voor in totaal 10.000 Bath (zo’n € 277). Hierbij ga je tot een maximale diepte van maar liefst 30 meter!Wil je ook leren duiken maar vind je het spannend?

Vind je het nog spannend om te leren duiken? Dan hoop ik toch dat je jezelf een kans geeft. Claustrofobie, angst voor het diepe water en oren klaren kan confronterend zijn, maar je kunt het overwinnen. Het is een kwestie van jezelf rustig houden, goed naar je instructeur luisteren en doorzetten. Je eerste duik zal heus geen pretje zijn, ik kan het weten. Maar zet alsjeblieft door want het is het dubbel en dwars waard!


Huidige reacties

Laat een reactie achter