fbpx
Top

Lezen is veel ontspannender dan Netflix

Afgelopen maand april stond in het teken van de 30-day-challenge lezen. Speciaal voor mensen zoals ik, die wel willen lezen maar er ‘nooit aantoe komen’. Beter gezegd: die wereldkampioen smoesjes bedenken zijn. Maar het is me gelukt! Ik heb ‘You’re a badass at making money’ uitgelezen en één heel belangrijk inzicht opgedaan: eigenlijk is lezen veel ontspannender dan Netflix. En dat bewees de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihály Csíkszentmihályi ook met zijn onderzoek. Van het lezen van een boek of van een hobby rust je veel meer uit dan van activiteiten die geen flow opwekken, zoals Netflix.


Uurtje ontspannen: ga je Netflix kijken of lezen?
Deze maand was het zover! Ik zou eindelijk een boek gaan uitlezen. En dat lijkt een hele opgave als je de gewoonte van lezen altijd laat versloffen. Voor Netflix daarentegen maakte ik wel tijd. Sterker nog, ik kon dan een hele avond in mijn agenda vrij maken om een halve serie uit te spelen. Het is ook zo makkelijk: je klikt op de play button en de aflevering begint. Bovendien hebben we wat ontspanning nodig, toch?


Ben je echt ontspannen na een avondje Netflix?
Nee. Als je gewoon rust wil moet je vooral niet gaan Netflixen. Netflix is vooral afleiding, iets waar we blijkbaar naar op zoek zijn als we thuis zijn. Netflix dwingt ons in een passieve consumerende rol. Echter, we ervaren blijkbaar geluk als we juist controle hebben over hoe we onze aandacht besteden. Dat staat haaks op afleiding. We moeten streven naar voldoening in onze eigen beleving. En voldoening haal je uit flow. Zo schreef Ernst-Jan Pfauth, CEO van De Correspondent, ook al in een artikel dat plezier niet afhankelijk van wat we doen (bijvoorbeeld koken), maar hoe we het doen (hoe ingewikkeld het gerecht is).


Hoe kom je thuis in flow?
Psycholoog Mihály Csíkszentmihályi onderzocht de vraag ‘Wanneer voel je je het gelukkigst?’ Uit het onderzoek onder duizenden mensen in de jaren zeventig kwam de volgende conclusie: Zij waren het gelukkigst wanneer ze zich in een mentale staat bevonden, waarin ze uiterst geconcentreerd waren, zich uitgedaagd voelden, ego en tijd vergaten en voldoening haalden uit de activiteit waar ze mee bezig waren. Na afloop hadden ze het gevoel iets geleerd te hebben en gegroeid te zijn. Csíkszentmihályi schreef een stevig boek over deze staat en noemde het flow. Dit kan dus ook gewoon in je vrije tijd. Door het introduceren van allerlei ingewikkeldheden in je vrije tijd, word je meer uitgedaagd, kom je in een flow, waardoor je geluk ervaart en je vervolgens meer ontspant dan wanneer je naar de beeldbuis tuurt.


Door lezen kwam ik in flow
Dat we tijdens onze werkuren in een ‘productieve flow’ willen komen, is waarschijnlijk geen nieuwtje voor je. Maar heb je ook een flowambitie in je vrije tijd? Veel mensen komen thuis na een productieve dag, koken een lekker hapje en zetten de tv aan. Yes, eindelijk tijd voor Netflix. Csíkszentmihályi beschreef in zijn boek dat de gemiddelde westerling op werk vier keer vaker in een flow raakt dan thuis voor de televisie. In ons werk worden we uitgedaagd, ontwikkelen we nieuwe vaardigheden en groeien we – maar thuis minder. Ik heb er deze maand voor gekozen om vaker mijn boek erbij te pakken, in plaats van een serie. Daardoor leerde ik nieuwe dingen, gaf het mij energie en een gevoel van voldoening.


Zeg NEE tegen Netflix
Als plezier afhankelijk is van hoe je iets doet, kun je dus ieder klusje in huis omtoveren tot iets waardoor je flow ervaart en je gelukkig van wordt. Het koken van je avondeten, het snoeien van je tuin of het lezen van een boek. Door jezelf uit te dagen en complexiteit toe te voegen, zoals het koken van een ingewikkeld recept, raak je in flow. Zorg er wel voor dat de uitdaging niet zo groot is dat ze onhaalbaar is.


Complexiteit in sociale uitjes introduceren
Je kunt ook in flow raken met sociale contacten. Volgens Csíkszentmihályi mag je er nooit vanuit gaan dat je je geliefde door en door kent. Zie het als uitdaging dat je in gesprek blijft gaan over elkaars dromen, gedachten en gevoelens. Gezamenlijke doelen voor je vriendengroep of gezin bedenken schijnt ook te werken. Plan bijvoorbeeld een roadtrip waarbij iedereen een ander aspect uitzoekt, in plaats van een all-inclusive-vakantie.


Makkelijker gezegd dan gedaan
Het is veel makkelijker om Netflix even aan te zetten. En de verleiding is ook veel groter om de hele avond te blijven kijken naar die spannende serie. Daarom is de drempel hoger om ’s avonds in je vrije tijd een flow activiteit op te zoeken, zoals samen koken. Je hebt hier discipline voor nodig, om je gewoon over de verleiding heen te zetten en te beginnen. Als je over die drempel bent gestapt, raak je in flow en gaat het vanzelf. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je ‘willpower’ zal groeien en hoe makkelijker het wordt om nee te zeggen tegen Netflix.

In Nederland hebben we gemiddeld 42,5 uur per week vrije tijd. Hoe ga jij meer flow introduceren in deze uren?


Huidige reacties

Laat een reactie achter