fbpx
Top

Justine verloor haar droombaan door corona, maar herpakte zich snel

Met lichte jaloezie keek ik toe hoe Justine Arnold voor haar werk van land naar land vloog. Als stewardess van KLM kwam ze op de mooiste plekken. De reisplaatjes die je in dit artikel ziet zeggen genoeg; Justine had haar droombaan gevonden. Tot dat corona uitbrak en de wereld op z’n kop stond. KLM moest duizenden mensen laten gaan, waaronder Justine. Maar wat doe je als je je droombaan gevonden hebt en er geen plan B is? Juist! Een plan B zoeken. Dus zo ontstond haar nieuwe bedrijf: Tap to Organize. Dit is het bijzondere verhaal van hoe Justine haar nieuwe, tweede droombaan vond. 


Lees ook: Doe mee met de 30-day challenge die ik samen met Justine organiseer


Waarom had je als stewardess een droombaan?

Justine droomde er al haar hele leven van om stewardess te worden. Ze vond het magisch om zo’n crew voorbij te zien lopen op het vliegveld. Altijd vriendelijk en aardig. Bovendien valt de appel niet ver van de boom. Haar vader werkt namelijk als purser, de leidinggevende van een steward(ess) tijdens een vlucht. Jaren later maakte Justine van haar kinderdroom werkelijkheid, ze mocht als stewardess aan de slag bij KLM. Ze vloog in haar tijd bij KLM naar 18 Europese bestemmingen en 19 bestemmingen buiten Europa. “Het mooiste was als ik tussen de heen- en terugreis 3 dagen mocht verblijven op de bestemming. Dat was bijvoorbeeld het geval in Panama en Boston en die tripjes waren fantastisch!”


Justine in de jungle in Panama

Justine op de San Blas eilanden in Panama

Justine in Abu Dhabi

“Ik vind het leuk om met mensen te werken en dan specifiek hun verhaal te leren kennen. Dat maakt elke vlucht anders. Andere crew, passagiers, bestemming. Elke vlucht brengt ook een andere sfeer met zich mee, verschillende culturen en andere gesprekken. Die veelzijdigheid vind ik geweldig. Mijn nummer 1 taak tijdens een vlucht is de veiligheid van de passagiers waarborgen. Daarnaast ben ik er om de mensen een fijne vlucht te bezorgen met een praatje, een hapjes en drankje. Stewardess zijn was echt mijn droombaan”, vertelt Justine met een grote glimlach.Wat ging er door je heen toen je ontslag kreeg?

In januari waren de eerste gevolgen van Corona al merkbaar, omdat er op meerdere steden in China niet meer werd gevlogen. Er zaten ook minder Aziatische passagiers in het vliegtuig. De grootste klap kwam toen de VS de grenzen sloot. Het werd steeds duidelijker dat de luchtvaart het zwaar had. Ook KLM. “Ik had een tijdelijk contract en stond op het punt om een vast contract te krijgen. Maar tijdelijke contracten werden als eerste geschrapt om kosten te besparen. Ergens wist ik al dat dit ging gebeuren, maar toen het definitief werd vond ik dat toch even moeilijk. Mijn droombaan viel in duigen”, Justine slikt. Dat lijkt me pittig. Want wat doe je als je de baan die je het allerleukste vindt niet meer kunt beoefenen?


Wat heb je daarna gedaan?

Hoewel Justine het pittig vond, moest ze wel gewoon weer een baan gaan zoeken. Ze moest namelijk haar huur betalen. Ze was natuurlijk ontzettend zoekende omdat ze nooit een plan B had overwogen. Stewardess zijn was het gewoon voor haar. Ze probeerde een maandje horeca, post bezorgen en een baantje op de golfbaan. Het waren niet direct de banen waar ze energie van kreeg. “Toen ik bij de golfbaan werkte, had ik wel even mijn rust gevonden. Dat was een plek waar ik even dacht te kunnen blijven om alles op een rijtje te zetten. Tot ik na een maand te horen kreeg dat de golfbaan ging sluiten. Dus ook daar moest ik weer weg.”


Hoe is het idee van Tap to Organize ontstaan?

Op de achtergrond bleef Justine zoekende naar een nieuwe passie. Ze was meer thuis, minder op reis en dat was merkbaar in haar studio. Ze gaf haar KLM kleding en reisspullen een plekje en besloot alles eens op te ruimen. Om het goed aan te pakken, pakte ze het boek van de Japanse Marie Kondo a.k.a. KonMari erbij. Je kunt haar ook kennen van haar Netflix-serie “Tidying up” waarin ze mensen helpt hun rommelige huis (en leven) om te zetten in inspirerende en serene ruimten.“Ik ontdekte dat ik het heel leuk vond. Ik kreeg energie van het opruimen en begon familieleden te adviseren. Eigenlijk was ik in mijn vrije tijd met niets anders meer bezig. Plots viel het kwartje dat ik er zelfs geld mee zou kunnen verdienen als bijvoorbeeld een opruimcoach. Mijn functie bij de golfbaan was eindig, dus wat had ik te verliezen? Ik vond die stap wel spannend hoor. Want tegelijkertijd was ik ook op zoek naar zekerheid; een steady inkomen. Maar ik heb altijd gezegd dat ik liever iets doe waar ik blij van word dan dat ik veel verdien. Dus dit was het moment om dat risico maar te nemen in plaats van aansukkelen met baantjes die ik niet leuk vond.”


Terwijl Justine haar verhaal doet kijk ik nog eens om me heen. Ik zit namelijk in de studio van Justine, op haar bank, met mijn laptop op schoot. Ja, nu zie ik het. Haar hele studio is netjes opgeruimd, alles matcht met elkaar en de klerenkast ziet er duidelijk een stuk rustgevender uit dan bij mij. Dat Justine een passie heeft voor opruimen straalt ervan af. En van je passie je werk maken, wie wil dat nou niet?Hoe begin je dan een bedrijf?

“De naam ‘Tap to Organize’ was een ingeving. Daar heb ik niet lang over na hoeven denken. Een bedrijf starten is verder niet zo moeilijk als je weet wat je wil. Je moet je inschrijven, een huisstijl en website regelen en je kunt aan de slag. Een bedrijf laten groeien is een ander verhaal. Ik ben nooit eerder ondernemer geweest dus het is een grote, interessante zoektocht.” Het helpt dat Justine leergierig is. Als ze iets ontdekt waar ze niet goed in is, dan gaat ze het leren. En met haar bachelor diploma Communicatie op zak, weet ze als geen ander hoe ze haar boodschap moet verkopen. “Ook de saaie dingen komen aan bod: het maken van algemene voorwaarden en boekhouding bijhouden. Dat hoort er allemaal bij!”


Wat doe je nu met Tap to Organize?

“Met Tap to Organize wil ik mensen helpen inzien hoe waardevol het opruimen voor hen kan zijn. Opruimen is niet alleen fysiek opruimen maar ook mentaal. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, letterlijk”, Justine vertelt met volle enthousiasme, maar ik kan me er nog niet direct een voorstelling van maken. “Om een voorbeeld te noemen”, gaat ze verder. “Hoe ga je om met spullen van een overleden dierbare? Waar begin je met opruimen als je ergens 30 jaar hebt gewoond en alles vol staat? Mensen zoeken naar hulp, advies en een stok achter de deur om alles eindelijk op te ruimen en wat meer rust in hun leven te krijgen.”


“Mijn klanten komen nu via anderen of via de website bij mij terecht. Ik weet nog het eerste mailtje dat ik van iemand kreeg die ik niet kende, dat vond ik heel spannend! ‘Oké, nu is het echt’, dacht ik. In mijn ervaring zie je pas of iets werkt als het aanslaat bij vreemden. En dat deed het!”Ga je weer vliegen met KLM als het weer kan?

Justine heeft een hele goede tweede droombaan gevonden. Haar tweede passie. Iets waar sommigen hun hele leven naar blijven zoeken, heeft Justine in no-time gevonden. Maar is de passie zo groot dat ze dit blijft doen als ze weer mag vliegen? “Ja, maar ik zou het heel graag willen combineren. Parttime vliegen, parttime opruimen. Dat zou fantastisch zijn. Dan mag ik mensen een fijne vlucht bezorgen en ze helpen opruimen. Klinkt voor mij als een droomleven.”


Heb je een nieuwe droombaan gevonden? 

“Het opruimen is niet zoals het vliegen, maar het komt voor mij op een hele goede tweede plek. Het voelt niet als werk omdat ik echt gepassioneerd ben over het onderwerp.”


Hoe kan het dat Justine zich zo snel heeft herpakt?

Als je er zo over praat, lijkt het heel snel te zijn gegaan. Maar eigenlijk wist ze in januari al dat het erom ging spannen en verloor ze in april haar baan bij KLM. “Freedom is just another word for nothing left to lose”, zei Janis Joplin ooit. Je zou kunnen stellen dat toen Justine haar droombaan verloor, ze niks meer te verliezen had. Ze had haarzelf, haar skills en haar motivatie om weer iets geweldigs te vinden. Ze is maandenlang die zoektocht aangegaan en zo heeft ze in dat proces het volgende gevonden.


Sommige mensen zoeken misschien niet hard genoeg, omdat ze nog wel oké zitten op de plek waar ze zitten. Ze voelen die vrijheid nog niet. Ze hebben voor hun gevoel iets te verliezen en durven niet zoveel risico’s te nemen. Justine doet gewoon, nothing left to lose. Ze had dit waarschijnlijk niet zo snel opgezet als ze nog bij KLM had gewerkt. Zo zie je maar, er komen ook heus wel positieve dingen uit de coronacrisis. Laten we in december het voorbeeld van Justine volgen, met een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd het nieuwe jaar in!

Huidige reacties

Laat een reactie achter