fbpx
Top
ik weet niet wat ik wil met mijn werk

Ik weet niet wat ik wil met mijn werk | 8 tips om erachter te komen

Millennials lopen vast in hun werk onder andere omdat ze niet weten wat ze willen. Hoe ik dat weet? Omdat ik zelf zo’n millennial ben. Ik weet niet wat ik wil met mijn werk. In dit artikel duik ik in de vraag waarom we eigenlijk niet weten wat we willen, waarom de voorgaande generaties daar geen problemen mee leken te hebben en deel ik 8 tips waarmee je kunt ontdekken wat je wel wil.


Lees ter inspiratie ook een van de 15 interviews over allerlei verschillende droombanen. Wellicht raak je geïnspireerd en zit jouw droombaan ertussen!


Ik weet niet wat ik wil, maar waarom niet?

In principe is bijna alles mogelijk. Wil je maker worden, net als Tim Hofman? Dat kan. Start bij de BNN Academy of een studie in journalistiek. Wil je de politiek in, net als Sigrid Kaag? Sluit je dan aan bij een politieke partij die past bij jouw visie. Er is heel veel mogelijk, zolang je maar een stap zet. Maar wat als je niet weet wat je wil? Dan word je overspoeld met alle mogelijkheden en heb je geen idee waar je voor moet gaan. Een groot deel van de millennials, geboren tussen 1980 en 2000, heeft hier last van. Waarom is het voor hen (en mezelf) zo moeilijk om gewoon ‘iets’ te kiezen en daarvoor te gaan? Waarom blijven we hangen in de vraag “ik weet niet wat ik wil”?


Dat klinkt best een beetje zeurderig, is weet het. Want we zouden onszelf juist gelukkig moeten prijzen dat we zoveel kansen hebben. Toch brengen al die kansen ook keuzestress met zich mee. Want wanneer weet je nou of iets bij je past? “Door het gewoon te doen”, hoor ik je denken. Dat is zo, maar je kunt nou eenmaal niet alles doen. We leven relatief lang, maar te kort om alles te proberen. Je kunt geen tientallen studies volgen en ook succesvol programmamaker, CEO, rechter, bestseller auteur, wereldreiziger, filosoof en boswachter worden. 


Je moet kiezen. En dat is nog niet zo makkelijk aangezien alles zo aantrekkelijk lijkt op social media. De leukste kanten van het ondernemen, presenteren of acteren worden ons online voorgespiegeld. Reizen en presenteren zoals Floortje Dessing is leuk, maar een miljoen verdienen net als Celine Charlotte is ook leuk. Of toch auteur en spreker worden net als Tim Ferriss? Zo lijkt alles interessant en blijf je besluiteloos. Je blijft achter met de vraag: ik weet niet wat ik wil.


ik weet niet wat ik wil maar moet een keuze maken

Waarom hadden vorige generaties hier minder last van?

‘Wat wil ik nou echt?’ – Die vraag hoor je jouw oma waarschijnlijk niet stellen. Er is zelfs een grote kans dat ze ons millennials maar aanstellers vindt. ‘Werken met passie, voor zingeving en voldoening, wat een onzin. Aanstellers zijn het. In onze tijd deed je werken niet voor de lol, maar voor het geld’, hoor je haar zeggen. Waar komt dat grote verschil nu vandaan?


De generaties voor ons hadden minder keuzes en mogelijkheden. Voorbeelden van wat mogelijk was reikten niet verder dan Tanja van drie straten verderop die een goede baan bij de gemeente had gekregen. En Richard van de melkboer die een gouden keeltje bleek te hebben. Zij groeiden op met minder zekerheid en meer armoede dan nu. Dus aan zichzelf ‘wat wil ik nou?’ vragen, konden ze zich niet permitteren. Tot op de dag van vandaag hechten ze meer waarde aan zekerheid dan aan persoonlijke groei en velen van hen denken dat te vinden in geld.


Wij millennials zijn daarentegen opgegroeid in een tijd waar het economisch gezien erg goed ging. Zekerheid lijkt voor ons dus minder belangrijk, we hechten meer waarde aan persoonlijke groei. Wij kunnen ons juist niet permitteren om onszelf niet af te vragen wat we willen. We hebben immers alle kansen, waarom zou je die dan niet aanpakken? En jezelf niet uitdagen terwijl je ziet hoe de wereld om je heen dat wel doet? Die kansen zijn voor ons een vloek en een zegen. Ze maken ons leven fantastisch, maar het maakt ons ook minder snel tevreden. Er is namelijk altijd meer. Je zou kunnen stellen dat de voorgaande generaties gelukkiger waren met minder.


ik weet niet wat ik wil met mijn werk

8 tips om te ontdekken wat je wil met je werk

Nu we begrijpen waarom het anno 2021 zo moeilijk is om te vinden wat je wil, is het tijd om wat actie-gerichter te worden. Want hoe kun je dan wel ontdekken wat je wil? Ik geef je 8 bruikbare tips!


Tip 1: Stel jezelf de meest voor de hand liggende vragen

Ga eens zitten met een ouderwetse pen en papier. Doe je ogen dicht en visualiseer dat je morgenvroeg wakker wordt. Het is een doodnormale woensdagochtend, een dag zoals ieder ander. Hoe ziet die dag eruit? Hoe zou je dan het allerliefste je dag willen beginnen? Wat eet je, met wie ben je, welke activiteiten doe je? Zie je jezelf dat iedere dag doen, of wisselt het nog wel eens? Waar heb je zin in?


Het lijken voor de hand liggende vragen, maar velen van ons hebben ze nooit serieus overdacht. Reflecteren is een vak apart. Je moet jezelf vragen durven stellen, daarover durven te sparren met jezelf en het kunnen verwoorden op papier. Voor mij helpt visualiseren en reflecteren ontzettend wanneer ik even niet weet wat ik wil.


Tip 2: Laat je niet verwarren door anderen; schrijf je keuzes op

Soms lijkt het leven zo simpel: je hebt besloten om sales manager te worden in een groeiend bedrijf en je vindt het werk leuk. Tot je plots op social media wordt geconfronteerd met wat anderen allemaal doen: reizen, doorstuderen of ondernemen bijvoorbeeld. Waar je gisteren nog zo zeker was van je carrière, ben je vandaag ineens over alles aan het twijfelen. Je bent immers nog jong. Moet je misschien toch ontslag nemen en gaan reizen? Wat wil je nou eigenlijk echt?


Laat je niet teveel verwarren door anderen. Kijk niet te vaak op social media en stel een paar regels voor jezelf op zodat je niet eeuwig met jezelf blijft discussiëren. Die discussies zijn namelijk verspilde energie. Geef die rol van sales manager bijvoorbeeld 6 maanden een kans. Als je het niet leuk blijkt te vinden, kun je altijd nog gaan reizen. Kies, spreek een einddatum met jezelf af, kom gedurende die tijd niet op je keuze terug en evalueer pas als de 6 maanden voorbij zijn. Dit kun je ook doen met kleine keuzes in je leven zoals sporttijden, vegetarische gewoonten, Netflix dagen of leesuren. Dat gaat je een hoop energie besparen en zo geef je interesses echt een kans en kom je er misschien wel achter wat je echt graag wil.


Tip 3: Maak tijd vrij om te vertakken

Stel, je hebt een baan die je niet zo leuk vindt, maar je weet niet wat je wel moet gaan doen. Creëer dan ruimte om iets nieuws te ontdekken. Ga bijvoorbeeld een middag minder werken, een avond minder tv te kijken of ga op zaterdagmiddag niet shoppen. Je kunt altijd wel ergens tijd vrijmaken. Met die tijd kun je onderzoeken of je interesses meer zijn dan alleen interesses. 


Loop bijvoorbeeld een middag mee met een journalist, omdat je altijd al interesse hebt gehad in de journalistiek. Of ga een paar dagen kijken bij boswachter Bas, omdat je altijd al meer wilde leren over de natuur. Zo deed ik begin 2020 een filosofiecursus van 10 lessen op woensdagavond en een borstcrawlcursus van 10 lessen op zaterdagochtend. Ik leerde weer heel veel over mezelf, mijn lichaam en mijn geest. Hierna wil ik mijn interesse naar de natuur onderzoeken met een wildpluk cursus. 


Tip 4. Experimenteer met wat je al doet

Je kunt tijd vrij maken om iets nieuws te ontdekken, zoals ik bij tip 3 uitleg, maar je kunt ook experimenteren met wat je al doet. Kun je je huidige routine eens omgooien? Misschien ontdek je wel dat je ‘s avonds werken veel prettiger vindt dan in de ochtend. Of sport en lees je liever ‘s ochtends dan ‘s avonds. Neem eens een andere weg naar je werk, trek andere kleren aan of praat met andere mensen.


Je kunt zelfs proberen om te ruilen met de taken van je collega op het werk. Misschien kom je erachter dat je haar werk veel leuker vindt, of dat juist de afwisseling je bevalt. Zeg niet ‘nee’ tegen alles wat spannend aanvoelt maar stap uit je comfort zone en doe het gewoon. Experimenteren kan je denken verrijken. Zo ontdek je misschien wel wat beter bij je past dan wat je nu doet.


Tip 5. Ontmoet nieuwe mensen

In het algemeen vinden mensen het leuk om over zichzelf te praten. Een willekeurige vraag aan een willekeurige man in de trein stellen kan dus verrassend uitpakken. Maar ik weet dat dat spannend kan zijn. Het is wat laagdrempeliger om iemand op LinkedIn te benaderen. Ken je iemand met een interessante loopbaan? Vraag eens via LinkedIn of hij of zij binnenkort een kopje koffie wil drinken. Dan kun je alles vragen wat je wil vragen en een beeld krijgen van iemands werk. Dat geeft je vast weer inspiratie om verder te zoeken naar wat je wil. 


Tip 6. Vertel een nieuw verhaal

Door altijd maar te vertellen dat ik niet goed weet wat ik wil met leven, kunnen anderen me ook niet verder helpen. Soms helpt het dus om een nieuw verhaal over jezelf te vertellen. Bijvoorbeeld: Ik ben aan het kijken of ik van mijn blog een business kan maken. Daarmee zeg ik nog niet dat dat is wat ik wil, maar dat ik het aan het onderzoeken ben. Op dat verhaal kan iedereen aanhaken die interesse heeft in bijvoorbeeld websites of ondernemen. Bovendien ga ik daardoor zelf geloven dat ik echt goed op weg ben. Alles ligt nog open, maar ik ben wel “iets” aan het doen dus ik ben wel goed bezig. Dat geeft energie om door te pakken.


Tip 7: Jobcraften: je huidige baan leuker maken

Stel, je vindt je baan niet meer leuk. Wat kun je doen om je baan beter aan te laten sluiten bij je persoonlijke behoeftes, interesses, sterke kanten en capaciteiten? Sleutelen aan je huidige baan met als doel om het leuker te maken, noemen we jobcraften. Er zijn vier ‘jobcraftingssvormen’: 


1. Taakcraften: je past het aantal en soort taken aan.
2. Relationeel craften: je past de relaties met collega’s aan. 
3. Cognitief craften: je gaat aan de slag met je kijk op de betekenis van je werk. Je verandert bijvoorbeeld het doel van je werk van broodwinning of carrière naar roeping (missie).
4. Contextueel craften: je past je werkomgeving en/of werktijd aan. 


Zo heb ik binnen het bedrijf waar ik werk al veel verschillende projecten opgepakt. Ik heb veel geschreven en kwam er zo achter dat ik niet per se taal interessant vind maar het onderwerp waarover ik schrijf. Ik mocht een onderzoek uitvoeren, waardoor ik er weer opnieuw achter kwam dat ik niet per se het onderzoeken interessant vind maar het onderwerp waarover ik onderzoek. En ik probeerde me te specialiseren in online advertisement, waardoor ik erachter kwam dat ik marketing niet per se interessant vind maar het onderwerp waarover ik adverteer. Door kleine dingen binnen je huidige baan te veranderen met als doel om het leuker te maken leer je niet alleen beter wat je wel wil, je leert ook wat je niet wil.


Tip 8: Maak van jouw zoektocht naar wat je wil je doel

Doelgericht werken geeft energie. Misschien heb je dat wel ervaren tijdens je opleiding, zoals ik. Tijdens mijn studie Communicatie wist ik heel goed wat ik wilde: mijn diploma halen. Ik haalde alles uit de kast, want ik vond mijn opleiding leuk en was gedreven. Van extra activiteiten was ik niet vies: een commissielid, zomerschool, rondleidingen geven. De stages waren erg ontdekkingsgericht en ik hoefde niet verder na te denken dan volgende week vrijdag. Dat was mijn leven. Ik mocht lekker ontdekken en spelen, niemand vroeg me om dat te veranderen. Ik leefde in ‘het nu’ en dat was heerlijk. Mijn doel was dus erg duidelijk: de opleiding met vlag en wimpel behalen. 


Toen dat eenmaal gelukt was, viel mijn doel weg. Er kwam een zwart gat, want ik moest een nieuw doel verzinnen. Help, ik weet niet wat ik wil – dacht ik. Na een tijdje had ik het gevonden: een blog laten groeien. Dat werd dit blog, Avocado Generatie. Toen werd mijn leven een stuk leuker omdat ik wist waar ik naartoe werkte. Mocht jij jezelf ook in zo’n zwart gat bevinden, maak dan van jouw zoektocht naar wat je wil je doel. Plak deze op de muur en werk iedere dag aan de vraag ‘wat wil ik?’ Gebruik tip 1 t/m 7 om er te komen. Stuur in week 1 bijvoorbeeld een berichtje naar iemand met een toffe functie op LinkedIn en ga in week 2 aan de slag met een experiment. Zo maak je de zoektocht een stuk leuker en weet je zeker dat je stappen gaat zetten en niet meer vast blijft hangen.


Dus: wat kun je vandaag nog doen?

“Ik weet niet wat ik wil”, dat is nu wel duidelijk. Start nu met tip 8 en maak van de zoektocht naar wat je wil je grootste doel. Maak een plan: welke dingen wil je gaan proberen? Gebruik tip 1 t/m 7 natuurlijk om het plan te maken. En onthoud: stel een aantal spelregels op en bepaal een einddatum om te evalueren. Zo voorkom je discussies met jezelf en ga je 100% voor het huidige plan, ook als Instagram je weer even verward met de 100 andere dingen die je ook kan doen. Stick to the plan. Volg je nieuwsgierigheid, dan kom je er wel!

Huidige reacties

Laat een reactie achter