fbpx
Top
blog starten

Hoe maak je een blog? In 9 stappen jouw blog starten

Op 1 november 2019 startte ik mijn blog Avocado Generatie. En nu is het tijd om mijn learnings met jou te delen! Want hoe maak je een blog? Ik had 1,5 jaar geleden ook nog geen idee! Dit artikel staat vol met blog tips voor beginners. Ik neem je mee in de 9 stappen die je moet doorlopen om jouw eigen blog te starten. Eigenlijk is dit artikel een soort gratis blog cursus voor beginners. Heb jij even geluk!


Inhoudsopgave “Hoe maak je een blog”:

Stap 1: Blog onderwerpen
Stap 2: Blog logo en huisstijl
Stap 3: Blog domeinnaam
Stap 4: Blog in WordPress
Stap 5: Meten is weten
Stap 6: Geld verdienen met bloggen
Stap 7: Blog in Google
Stap 8: Blog schrijven
Stap 9: Blog promoten

Tips: cursussen


Stap 1: Bepaal de doelgroep en het blog onderwerp

Oké, we beginnen bij het begin. Hoe maak je een blog? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: over welk blog onderwerp wil je schrijven en voor wie? Wat is je boodschap, wat wil je vertellen aan de wereld? Waarover wil je graag schrijven?


Blog onderwerpen en blog ideeën die je kunnen helpen

Er zijn veel mogelijke onderwerpen voor een blog. Je kunt een blog beginnen over je interesses, zoals beauty, food of fashion. Je kunt een blog beginnen over een fase in je leven: moederschap, zwanger zijn of afvallen.


Een lifestyle blog, een persoonlijke blog of een blog over je leven zijn populaire blog onderwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om een blog te beginnen over iets waarin je gelooft, zoals een eenvoudig of duurzaam leven. Blog onderwerpen over geld of beleggen doen het vaak ook goed.


En natuurlijk blogs die gaan over een stad of land zijn goede blog onderwerpen. Als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont dan ken je de stad veel beter dan de gemiddelde toerist.


Mijn blog onderwerp

Ik wilde graag schrijven over mijn interesses en struggles als millennial. Daarom werd Avocado Generatie een blog over mijn ontdekkingsreis als millennial. Voor een millennial, door een millennial. Daar heb ik wel een jaar over gedaan voordat dat zo concreet was. En nog steeds spar ik regelmatig om het concreter te maken. Want “een ontdekkingsreis” kan alle kanten op.


Wil je dus een blog starten, maar is het onderwerp nog niet concreet genoeg? Laat dat je niet tegenhouden en start gewoon met jouw eigen blog. Want hoe maak je een blog? Niet door niks te doen. Onderweg ontdek je vanzelf waarover je wil schrijven en wat jouw doelgroep aanspreekt. Gewoon beginnen!Stap 2: Zorg voor herkenbaarheid

Er zijn partijen (zie lelijke websites zonder karakter) die het belang van een huisstijl niet zo zien. Ik begrijp dat standpunt, omdat je geen bezoekers binnenhaalt door je huisstijl, maar door een strategische SEO aanpak (waar we het in stap 7 over gaan hebben). Toch denk ik dat een huisstijl ervoor kan zorgen dat lezers blijven hangen en vaker terugkomen. Het oogt persoonlijker en ze zullen je onthouden. Kijk dus even waar jij in gelooft, ik heb gekozen voor een naam en een huisstijl die uniek is en bij mij past. En daar ben ik blij mee!


Bepaal de naam van jouw blog

Je hebt nu een onderwerp en de doelgroep voor jouw blog, nu de blognaam nog. Maar hoe bedenk je een naam voor jouw website? Hopelijk kan ik je op een paar ideeën brengen. Je kunt ervoor kiezen om jouw eigen naam te gebruiken als het een persoonlijke blog is. lisanneleeft.nl heeft dat bijvoorbeeld ook gedaan. In dat geval had ik kunnen kiezen voor ingepeeters.nl, aangezien ik Inge Peeters heet. Maar die domeinnaam was helaas al bezet.


Je kunt jouw naam op een creatieve manier verwerken in de blognaam, zoals jenniefromtheblog.nl heeft gedaan. vrijemeid.nl is een voorbeeld van hoe jouw blognaam kan uitstralen waar je voor staat. Vrijheid, in het geval van bloggers Suzanne van Duijn. Kom je er niet uit? Klik eens door de Blognaamgenerator, wie weet vind je iets leuks.


Uiteindelijk koos ik na avondenlang brainstormen in mijn notitieboekje voor Avocado Generatie. Ik vond dat wel passen bij mijn ideeën. Met de naam Avocado Generatie wordt namelijk ook wel verwezen naar de generatie millennials. Geef jezelf even de tijd om jouw naam te ontdekken. Verwacht niet dat je na één de perfecte naam hebt gevonden. Brainstorm, zoek naar inspiratie en laat de potentiële namen een paar dagen op je inwerken. Je vindt vast de naam die het beste past bij jouw blog!


Hoe ziet de huisstijl van jouw blog eruit?

Bij een naam hoort een huisstijl. Wat voor logo, welke kleuren en lettertypes typeren jouw blog? Mijn logo is een paarse avocado geworden, die staat voor creativiteit en nieuwsgierigheid. De paarse tinten zijn dus mijn kleuren die ik op de hele website heb doorgevoerd.


Je kunt ervoor kiezen om enkel jouw blognaam als logo te gebruiken. Dat noemen we een Typografisch logo. Wanneer je de blognaam combineert met een symbool, noemen we dat een Gecombineerd logo, net als bij Avocado Generatie. Het derde type logo noemen we een Symbool. Denk aan Shell, McDonals of Apple. Ijzersterke logo’s, omdat je ze allemaal herkent door slechts een symbool. Een symbool kan zijn: een geïllustreerd icoon, een abstract icoon, een letter icoon of een karakter.


Tools die je kunnen helpen bij het maken van jouw logo en huisstijl:
Online photoshop om jouw logo te maken
Logomaker online (er zijn verschillende websites)
Gratis stockfoto’s die je kunt gebruiken (al zou ik wel eigen foto’s aanraden)
Logo inspiratie op Pinterest.


logo's ter inspiratie voor jouw blog
Bekende voorbeelden van een Symbool logo

Stap 3: Registreer je domeinnaam om je blog te starten

Als je een blognaam hebt bedacht, moet je deze registreren. Iedere naam kan maar één keer geregistreerd worden. Daarom moet je altijd eerst controleren of jouw domeinnaam nog wel vrij is. Dat doe je via een checker, zoals die van mijndomein.nl. Mocht je zien dat jouw domeinnaam met de extensie .nl nog vrij is en je weet het zeker; claimen die handel! Dan kun je bijna jouw blog starten.


Welk domeinnaam pakket moet je kiezen voor jouw blog?

Wanneer je jouw domeinnaam gaat registreren kun je verschillende pakketten kiezen. In principe is pakket ‘Domeinnaam’ de enige die je nodig hebt om jouw domeinnaam te claimen. Zoals je hieronder ziet kost je dat vaak maar een paar centen.


Echter, als je jouw blog wil beginnen is dit pakket niet genoeg. Voor een website heb je webhosting nodig. Bij het pakket webhosting zit ook je domeinnaam en e-mail inbegrepen. Dan kun je een e-mailadres aanmaken met daarin de domeinnaam van je blog. Zo gebruik ik bijvoorbeeld info@avocadogeneratie.nl. Voor pakket ‘Webhosting’ betaal je het eerste jaar € 0 en daarna € 49,59 per jaar.


Zelf heb ik het pakket ‘WordPress hosting’, en ik zal je uitleggen waarom. Dit is een pakket inclusief domeinnaam, e-mail en hosting voor WordPress. Zij installeren dan WordPress voor jou. Je kunt dus na hun installatie inloggen bij WordPress en aan de slag met het bouwen van jouw wordpress blog website. Je krijgt er ook gratis SSL bij wat jouw website veilig houdt (dat zorgt voor de https in plaats van http in de domeinnaam). Het eerste jaar betaal je ook € 0 en daarna € 61,98 per jaar.


Of je dit pakket wil is afhankelijk van waar je je website wil bouwen. Dit pakket is speciaal voor een blog website op WordPress, zoals de naam al doet vermoeden. Ik zal je in de volgende stap (stap 4) meenemen in alle mogelijkheden rondom het bouwen van een website voor jouw blog.


Blog starten? Kies voor webhosting pakket van WordPress.

Stap 4: Bouw je blog in WordPress

Het bouwen van een website klinkt heel ingewikkeld. Maar in feite kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Je bouwt een website met een CMS (een Contentmanagementsysteem). WordPress en Wix zijn twee CMS die uitermate geschikt zijn om een blog website mee te bouwen. Er zitten zeker wel verschillen tussen de twee, die ik hieronder zal toelichten. Zelf heb ik gekozen om mijn blog in WordPress te bouwen en ik zal je uitleggen waarom.


Blog in WordPress of Wix?

Naast WordPress kun je een blog starten met Wix. Wix is mega gebruiksvriendelijk. Je hebt binnen een dag een leuke website gemaakt waar je mee vooruit kunt. Ik hoor je denken: “Oké, waarom zou je Wix dan niet gebruiken?” Nou, er zitten een paar nadelen aan Wix.


Ten eerste betaal je maandelijks een bedrag aan Wix. Voor een website zonder advertenties betaal je tussen de € 8,50 en € 24,50 per maand, afhankelijk van het type pakket. Het populairste pakket is € 12,50. WordPress daarentegen is gratis.


Ten tweede wordt WordPress hoger gewaardeerd door Google dan Wix. Dat wil zeggen dat WordPress blogposts beter gevonden zullen worden in Google. Aangezien daar je websitebezoekers voornamelijk vandaan zullen komen, is dat heel belangrijk. WordPress biedt ook veel meer mogelijkheden om de vindbaarheid in de zoekresultaten (SEO) te verbeteren. Bijvoorbeeld met de plugin Yoast, waar we later op terug zullen komen. Hoezeer WordPress beter in Google scoort dan Wix is onduidelijk.


Dat WordPress websites dus beter gevonden worden in Google was voor mij de reden om niet voor Wix maar voor WordPress te kiezen. In WordPress is het wel iets ingewikkelder om een website te bouwen. Je moet dus vooral overwegen hoe belangrijk gebruiksgemak, SEO en maandelijkse kosten voor je zijn. Hieronder ga ik proberen om je stap voor stap mee te nemen in het bouwen van een website via WordPress.


Hoe maak je een blog in WordPress?

Als je net als ik het pakket ‘WordPress hosting’ hebt gekozen via mijndomein (stap 3), is WordPress al voor je geïnstalleerd. Dan heb je een lege website en die moeten we gaan vullen. Om jouw blog te starten, moeten we eerst een aantal instellingen goed zetten in WordPress. De volgende instellingen zijn vooral gericht op het maken van een blog.


Stap 1: Ga naar Instellingen > permalinks. Kies voor “berichtnaam”. Deze linkstructuur is beter voor je vindbaarheid (SEO – zie stap 7).
Stap 2: Ga naar Plugins en download de plugin “Yoast”, zodat je ieder artikel kunt optimaliseren voor SEO (zie stap 7).
Stap 3: Verwijder alle berichten en pagina’s die standaard in WordPress staan. Deze heb je niet nodig. Je kunt ze links in het menu vinden onder ‘berichten’ en ‘pagina’s’.
Stap 4: Ga naar pagina’s en maak twee pagina’s aan. Geef de eerste pagina de titel “Home” en de tweede pagina te titel “Blog”.
Stap 5: Ga naar Instellingen > lezen en kies bij ‘voorpagina’ voor ‘home’ en bij ‘berichtenpagina’ voor ‘blog’.
Stap 6: Ga naar Weergave > menu’s en voeg een menunaam toe. Voeg nu de pagina’s Home en Blog hieraan toe.
Stap 7: Installeer een WordPress thema: Weergave > thema’s > nieuwe toevoegen. Ik zal hieronder wat meer uitleggen over het installeren van een WordPress thema.


Hoe installeer ik een WordPress template op mijn blog?

Hierboven hadden we het in stap 7 over het installeren van een WordPress thema. Je hoeft namelijk niet helemaal vanaf het beginpunt en WordPress website te bouwen. Anderen zijn je voorgegaan en hebben hun templates voor je opgeslagen. Jij hoeft deze alleen maar te downloaden en te activeren.


Zelf gebruik ik het template flow, gekocht voor $75 op Themeforest. Daar kun je honderden templates vinden tussen de $10 en $200. WordPress zelf biedt ook veel gratis templates. Zelf vind ik het gratis thema Mission News erg veelbelovend. Dit template is SEO-vriendelijk, responsive (geoptimaliseerd voor mobiel) en heeft een e-commerce integratie. Dat zijn belangrijke aspecten van een thema, en ik zou je aanraden om hiernaar te kijken voordat je een thema kiest. Ik zou je ook aanraden om een template te kiezen waar je niet teveel aan wil veranderen, dan maak je het makkelijker voor jezelf.


Heb je een WordPress template gekozen voor je blog? Mooi! Dan kun je deze gaan installeren. WordPress heeft een goede handleiding om je hierbij te helpen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet wel even de handleiding volgen.


Wil je een blog starten? Zoek op themeforest naar geschikte wordpress templates.


Hoe bewerk ik een WordPress template op mijn blog?

Zodra je template geïnstalleerd is, kun je deze gaan bewerken. Je wil het template immers aanpassen naar jouw huisstijl: jouw kleuren, lettertypes en de logo van jouw blog.


Hoe en waar je dat kunt doen is afhankelijk van het WordPress thema dat je gekozen hebt. In mijn geval heb ik ‘Elated Options’ in de achterkant staan waar ik alles kan aanpassen. Waarschijnlijk heeft het thema wat je gekozen hebt ook een handleiding of instructie video’s op Youtube staan.


Het bouwen van een blog in WordPress lukt niet

Stel, het bouwen van jouw blog in WordPress lukt niet, wat dan? Ik liep zelf ook wel tegen een aantal dingen aan. In plaats van frustratie, koos ik ervoor om een developer in te schakelen via peopleperhour.nl. Daar kun je vrij goedkoop developers inhuren.


Je kunt jouw concrete opdracht op het platform zetten en een prijs afspreken. Ik ben er zeer tevreden over! Zo heb ik mijn mobiele menu laten aanpassen en wat kleine huisstijl dingetjes waar ik zelf niet uit kwam. Scheelde me heel veel tijd en frustratie!


Blog starten? Bouw je website met behulp van Peopleperhour.


5 tips voor het bouwen van een goede blog in WordPress:


Tip 1: Zorg voor een goede navigatie op jouw blog. Een navigatie kun je aanbrengen in het menu, door de juiste pagina’s daar uit te lichten. Je kunt ook een aantal pagina’s toevoegen aan je footer. Dit moeten de pagina’s zijn waar je de meeste bezoekers op wil ontvangen. Daarnaast kun je alle blogartikelen toekennen aan categorieën en tags die passen bij het onderwerp. Deze categorieën kun je vervolgens verwerken in de sidebar of het menu zodat bezoekers makkelijk kunnen navigeren.


Tip 2: Zorg voor een kruimelpad (breadcrumbs) op jouw blog. Een kruimelpad is handig omdat een bezoeker hiermee kan zien welke stappen hij of zij heeft afgelegd op jouw blog. En Google houdt van een kruimelpad, daardoor word je beter gevonden.


Tip 3: Geef de author (schrijver) van het blogartikel weer. Laat zien wie het artikel geschreven heeft door de author ervan toe te kennen. Maak ook een author pagina, waarop staat wie die author is. Dit is weer een mooi extraatje voor je vindbaarheid. Zo kan Google namelijk verifiëren dat je artikelen geschreven zijn door experts.

<Br>

Tip 4: Houd je blog zo klein mogelijk. Dat beperkt namelijk de laadsnelheid van je blog website en ook daar is Google heel blij mee. En we doen alles om Google blij te maken want dan worden we beter gevonden. Met klein bedoel ik niet het aantal pagina’s, maar bijvoorbeeld de grootte van de afbeeldingen en het aantal plugins. Middels picresize.com kun je afbeeldingen verkleinen.


Tip 5: Maak een contact pagina op jouw blog. Een contact pagina bevat contactmogelijkheden, een adres en eventueel zelfs social media kanalen. Hierdoor krijgt je website meer vertrouwen bij Google en dat helpt je vindbaarheid ook weer verbeteren.


Stap 5: Installeer Google Analytics en Google Search Console op jouw blog

Meten is weten. Het is belangrijk om vanaf moment 1 bij te houden hoeveel bezoekers er op je blog komen. Dat kun je zien met Google Analytics. Het koppelen van Google Analytics aan WordPress is niet zo moeilijk. Na installatie kun je ook precies zien waar je websitebezoekers vandaan komen (bijvoorbeeld Google, Instagram of Facebook) en welke pagina’s het populairste zijn. Hieronder zie je de groei van websitebezoekers van mijn blog Avocado Generatie, van november 2019 tot december 2020.


Hoe maak ik een blog? De websitebezoekers van mijn blog Avocado Generatie

Google Search Console installeer je omdat je hiermee kunt zien via welke zoekwoorden je blog gevonden wordt. Zoekwoorden zijn de woorden waarmee wordt gezocht in Google. Je wil met jouw blog in de zoekresultaten terecht komen, en in Google Search Console kun je zien hoe goed dit gaat. Ik gebruik Google Search Console maandelijks om te bekijken welke artikelen ik kan verbeteren om zo hoger in Google te ranken met mijn blog.


Stap 6: Geld verdienen met bloggen? Bepaal je verdienmodel

We hebben een website en de nodige dingen zijn geïnstalleerd om te starten met jouw blog. Maar voordat je kunt beginnen met het schrijven van jouw eerste blogpost is het belangrijk om nog even stil te staan bij jouw strategie. Want hoe ga je geld verdienen met bloggen?


Wil je geld verdienen met bloggen?

Waarom wil je een blog beginnen? Wil je geld verdienen met bloggen, skills leren, je verdiepen in onderwerpen, een boodschap verspreiden, een product verkopen of zoek je gewoon een nieuwe hobby? Het is belangrijk om te bepalen wat het doel is van jouw blog. Een blog kost namelijk veel werk en het duurt lang voordat je een groei ziet. Je moet er dus echt in geloven en het voor een hoger doel doen.


Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Snel rijk worden met bloggen gaat niet gebeuren. Een blog is namelijk een lange termijn strategie die veel tijd kost. Op lange termijn is geld verdienen met bloggen zeker mogelijk!


Enkele manieren om geld te verdienen met bloggen:
Affiliate marketing
Google Adsense
– Zelf een cursus maken
– Betalende nieuwsbrief
– E-book maken
– Webinars organiseren
– Gesponsorde artikelen schrijven
– Artikelen schrijven voor andere websites
– Workshop organiseren
– Je volgers coachen
– Geld verdienen met Instagram
– Door je aan te sluiten bij een influencer programma.
Hoe verdien ik geld met bloggen?

Ik heb gekozen voor het verdienmodel affiliate marketing. Dat is het verdienmodel waarmee ik passief inkomen wil genereren voor mijn blog. Mijn doel is om uiteindelijk full time te werken aan Avocado Generatie. Om dat te bereiken wil ik € 4000 bruto per maand verdienen met mijn blog. Affiliate marketing is het eerste verdienmodel dat ik ga uitproberen om dit te bereiken. En zo ga ik geld verdienen met bloggen.


Ik volgde deze affiliate cursus en leerde alles over geld verdienen met affiliate marketing:


Wat is affiliate marketing?

Met affiliate marketing promoot jij als affiliate (als blogger) het product van iemand anders. Je gebruikt een speciaal linkje in jouw blogpost en wanneer een lezer daarop klikt en iets koopt, krijg jij een klein deel van de verkoopprijs. Dat noemen we een commissie. In dit artikel leg ik precies uit wat het is en hoe het werkt.


Stap 7: Krijg je blog in Google: Doe een SEO-analyse

Hoe krijg je jouw blog in Googel? Door een SEO-analyse te doen vóór je je eerste blogpost schrijft. SEO staat voor Search Engine Optimization, ook wel: zoekmachine optimalisatie. Je optimaliseert je website om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Je wil immers dat mensen je artikelen vinden als ze zoeken naar gerelateerde onderwerpen in Google. Grofweg bestaat SEO uit drie dingen:


1. Techniek: de kwaliteit van de gebruiksvriendelijkheid en snelheid/laadtijd van jouw website;

2. Content: zorg dat de tekst, afbeeldingen en video’s passen bij de zoekopdracht;

3. Autoriteit: dat is een cijfer tussen de 1 en 100 waarmee wordt voorspeld hoe een specifieke pagina of hoe jouw website scoort in Google.


Wat voor een blog vooral belangrijk is, is om goed gevonden te worden met content (puntje 2) en om een snelle website te behouden (puntje 1). Dat eerste doe je door een goede SEO-analyse uit te voeren vóórdat je begint met schrijven. Dat tweede doe je door de afbeeldingen die je op je website zet, zo klein mogelijk te houden. Je kunt afbeeldingen altijd verkleinen met PicResize.


Hoe doe je een SEO-analyse?

De SEO-analyse is het onderzoek voorafgaand aan het schrijven van een blogpost. Je gaat op zoek naar waar je artikel aan moet voldoen, waar lezers naar op zoek zijn, waar een behoefte naar is, welke vragen er gesteld worden, wat al gedaan, wat er nog mist en hoe je kunt gaan scoren met je blog in Google.


Stap 1: Waar wil je een blogpost over schrijven? Bijvoorbeeld: hoe bouw je een website?
Stap 2: Ga naar een gratis SEO tool, zoals Ubersuggest van Neil Patel, en zoek op de keywords rondom dat onderwerp. Bijvoorbeeld: website bouwen, hoe bouw je een website, website.
Stap 3: Selecteer de keywords die veel volume (het aantal keer dat het zoekwoord gezocht is in één maand) en een lage SD hebben (SEO moeilijkheid/concurrentie).
Stap 4: Bekijk welke artikelen het hoogste scoren op die zoekwoorden. Dat zie je in de gratis SEO tool, maar je kunt ook gewoon zelf op Google zoeken. Vraag jezelf af: wat kan ik nog toevoegen aan deze artikelen? Hoe kan ik nog meer waarde leveren aan de lezer? Waarom scoren deze artikelen zo goed en hoe kan ik dat beter doen?
Stap 5: Op welke zoekwoorden scoren die artikelen? Ook dat kun je vinden in de gratis SEO tool.
Stap 6: Verzamel alle zoekwoorden die jij hebt gevonden en waar jouw concurrenten op scoren. Hiermee moet je gaan werken.


Leer hoe je SEO inzet | Ik volgde de Kickstart je SEO cursus van School of SEO


Wat doe je na zo’n SEO-analyse?

Je weet nu waarover je wil schrijven, waar mensen op zoeken, met welke artikelen je concurreert, wat er al wel geschreven is, wat niet en met welke woorden er precies wordt gezocht. Nu kun je gaan schrijven! In stap 8 gaan we hierop door.


Tip: installeer de plugin YOAST

De plugin Yoast kan je helpen bij het implementeren van de SEO-analyse. Deze geeft namelijk aan hoe goed jouw artikel geoptimaliseerd is voor Google. De plugin geeft bijvoorbeeld aan of je tekst lang genoeg is en of het zoekwoord voldoende voorkomt in de tekst. In stap 8 gaan we dieper in op het schrijven van een blogpost.


Blog starten? Zorg dat alles is geoptimaliseerd voor SEO. Dat kun je checken met de plugin YOAST.


Stap 8: Schrijf jouw eerste blogpost

Het is zover! Je website staat, je doel is bepaald en de SEO analyse is gemaakt. Je kunt starten met jouw eerste blogpost! Ik weet nog dat mijn eerste artikel heel onwennig was. Hoe bouw je die op? Welke richtlijnen geef je jezelf? Waar plaats je een plaatje en waar niet? Uit hoeveel worden bestaat een blogpost? Welke categorieën ga je toekennen? En zo kan ik nog wel een paar vragen bedenken.


Hulp nodig? Check de cursus Copywriting in 30 dagen voor maar € 19


Dit kun je niet allemaal uitdenken tot dat je gewoon begint met schrijven. Je ontdekt vanzelf wat je prettig vindt om te schrijven en wat anderen prettig vinden om te lezen. Als ik nu terugkijk naar mijn eerste artikelen ben ik heus niet zo tevreden, maar het was prima voor toen. Ik wist niet beter. Je leert terwijl je doet, daar geloof ik heilig in. Dus hoe spannend het ook is: gewoon beginnen. Je wordt vanzelf beter! Je kunt nu bijna jouw blog starten, nog twee stappen.


Wat wel belangrijk is, is dat je blogpost blijft optimaliseren voor SEO. Dat doe je door regelmatig zo’n SEO analyse te doen en door Google Search Console te blijven analyseren.


Drie tips:
Tip 1. Speel in op trends. Als er in een korte tijd veel mensen zoeken naar een onderwerp dat past bij jouw blog, schrijf er dan een artikel over. Via Google Trends kun je trends spotten. Of door het nieuws of jouw doelgroep te volgen.
Tip 2. Een goede blogpost bestaat uit ongeveer 1000 woorden. Daar hou ik mezelf aan.
Tip 3. Als je ziet in Google Search Console dat je goed rankt met een artikel, schrijf er dan 1000 woorden bij. Wel met behoud van de kwaliteit natuurlijk. Maar door meer waarde te leveren kom je misschien wel hoger in Google te staan.


Stap 9: Hoe maak ik mijn blog bekend?

Hoe maak ik mijn blog bekend? Het antwoord is: media. Ben je er klaar voor om de wereld te laten zien dat je een blog hebt? GO FOR IT! Je hebt een naam, een logo, een concreet onderwerp, de doelgroep bepaald, een doel voor jezelf, een website, je bent begonnen met schrijven en hebt je eerste artikelen ook geoptimaliseerd voor SEO. Dan heb je voldoende fundament om aan te kondigen dat je een blog bent begonnen!


Welke social media ga je gebruiken? Ik heb ervoor gekozen om te starten met Instagram. Facebook, Twitter en LinkedIn heb ik niet, maar kun je natuurlijk ook gebruiken. Pinterest wordt vaak ook gezien als een social media kanaal, maar dat is eigenlijk een zoekmachine. Neemt niet weg dat je ook daarmee bezoekers kan binnenhalen!


Als je het ècht goed wil aanpakken, zorg je dat je met je verhaal in kranten, tijdschriften of nieuwswebsites komt. Dan pak je direct een groot bereik en leren mensen je kennen. Dit is echter wel een vak apart.


Leer hoe je de juiste journalisten benadert en krijg gratis media-aandacht. Zelf volgde ik de PR cursus van Snappr:Blog starten? Deel je artikel op Instagram.


JE BENT ER: Je kunt jouw blog starten!!

Wauw, in 9 stappen heb jij jouw eigen blog gestart. Je begon met de vraag: hoe maak je een blog? En moet je je nu eens zien! Stuur je me even jouw website door? Ik ben benieuwd naar het resultaat. En nog één laatste tip: geniet ervan! Een blog bijhouden kost veel tijd en je hebt er heus niet altijd zin in. Durf daarom ook eens los te laten en je gaat zien dat wat vrijheid je juist weer extra creativiteit biedt. Tip van een ervaren blogger ;).Meer hulp nodig bij het starten van jouw blog?

Tip 1: Je kunt me altijd mailen naar info@avocadogeneratie.nl
Tip 2: Leer met de cursus Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard hoe je Affiliate Marketing toepast om geld te verdienen met je blog.
Tip 3: Verviervoudig je website-bezoekers met SEO en leer met de SEO cursus van School of SEO hoe jouw blog beter gevonden wordt in Google.
Tip 4: Leer met de cursus PR van Snappr hoe je de juiste journalisten benadert en krijg gratis media-aandacht.
Tip 5: Leer hoe je blogposts schrijft die pakkend zijn met de cursus copywriting in 30 dagen voor maar € 19.

Huidige reacties

Laat een reactie achter