fbpx
Top

Hoe je jezelf voorstelt zegt veel over jouw identiteit

Hoi, wie ben jij? – Je staat op een verjaardag en iemand vraagt naar wie je bent. Wat zeg je dan? Ik weet nog dat ik als student altijd vertelde dat ik toneel speelde als hobby. Ik vond dat interessant klinken en dan was ik meestal de enige van de groep. Dan viel je op. Maar toen ik stopte met toneel moest ik op zoek naar een nieuwe uitleg over mezelf. Ik heb me ook best wel eens afgevraagd of ik nog wel interessant was. “Ik ben maar een markteer”, dacht ik dan. Maar eigenlijk zou dat niet uit hoeven maken. Ik ben immers nog steeds dezelfde persoon als die meid die toneel speelde. Hoe zit dat precies? Waarom voelde ik me zo?


Hoe stel jij jezelf voor?

Wist je dat hoe jij jezelf voorstelt veel zegt over jouw identiteit? “Hoi, ik ben Inge en ik ben een marketeer.” Als ik me zo zou voorstellen, bestaat mijn identiteit dus uit mijn baan. Maar dat is niet slim volgens het stoïcisme, een filosofische stroming die veelal streeft naar vrijheid. Mijn baan kan ik namelijk kwijt raken. Dus ga eens na bij jezelf: hoe stel jij jezelf voor aan anderen?


Wat is een identiteit?

Volgens het stoïcisme kan jouw identiteit alleen maar bestaan uit elementen die je niet vandaag of morgen kwijt kunt raken. Je wordt vrijer als je je aan dingen vasthoudt die van jou zijn, zoals je sterke eigenschappen. Die dingen zijn namelijk niet vervreemdbaar. In Jip en Janneke taal: mijn beroep kan ik kwijt raken. Wat nou als ik op een dag geen marketeer meer ben? Moet ik dan op zoek naar een nieuwe identiteit? Dat zou een probleem zijn. Een topsporter die zijn werk verliest is geen topsporter meer. Maar iemand met een liefde voor sport heeft nog steeds een liefde voor sport als hij zijn werk verliest. Die liefde voor sport zou dus zijn identiteit moeten maken, niet zijn werk.


Waar moet je identiteit dan wel uit bestaan? 

Wat nou als ik me zo zou voorstellen: “Hoi, ik ben Inge en ik ben leergierig. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren en creatief bezig te zijn.” Dat zijn mijn eigenschappen, die kan ik niet kwijt raken. Zelfs als ik mijn baan, mijn partner, mijn vrienden en alles om me heen verlies, dan blijft dit toch mijn identiteit. Wat een vrijheid! Genoegen nemen met jezelf is eigenlijk de kern van dit verhaal. Jij bent jouw identiteit, niet wat je doet. Klinkt logisch, maar wordt toch vaak vergeten. Althans, ik vond het zelf best een eye-opener.


Je identiteit bepaalt je vrijheid

“Freedom is just another word for nothing left to lose” – Janis Joplin. Je lijkt pas vrij te zijn als je niks meer hebt om te verliezen. Als jouw identiteit dus bestaat uit dingen die je kunt kwijtraken, ben je niet vrij. Als jouw identiteit bestaat uit dingen die je niet kwijt kunt raken, ben je wel vrij.


Een mooi voorbeeld is de serie Breaking Bad, waarin hoofdpersoon Walter White besluit crystal meth te gaan maken nadat hij te horen kreeg dat hij terminaal ziek is. Hij heeft niks meer te verliezen. Je bent altijd vrij als de dingen die ertoe doen, de dingen die jou jou maken, jouw identiteit vormen. Die kun je nooit kwijtraken. Dan heb je dus letterlijk niks te verliezen. Ook niet als je ontslag neemt, verhuist, een nieuwe sport begint, op nieuwe mensen afstapt of een andere keuze maakt in je leven. Jij bent jij, dus aan je identiteit zal niks veranderen.

Huidige reacties

Laat een reactie achter