fbpx
Top
geld verdienen naast je baan

Geld verdienen naast je baan | 68 manieren om extra geld te verdienen

Extra geld verdienen naast je baan kan op verschillende manieren. Zelf pas ik affiliate marketing toe op dit blog. Affiliate marketing kun jij ook gebruiken om extra geld te verdienen naast je baan, met je website of blog. Maar naast affiliate marketing zijn er nog 68 andere manieren. Vandaag neem ik je mee in de beste manieren en hoe je vandaag nog kunt starten.


Inhoudsopgave:
> 10 Side hustles die online zijn
> 10 Side hustles voor als je goed bent met tekst
> 20 Side hustles voor als je een expertise hebt
> 7 Side hustles waar je fysiek voor aanwezig moet zijn
> 13 Side hustles voor creatievelingen
> 8 Side hustles voor als je geld hebt om te investeren
10 SIDE HUSTLES DIE ONLINE ZIJN

Sommigen (waaronder ik) dromen ervan om een business te hebben die volledig online is en die je overal kunt doen. Dat wil zeggen dat je als digital Nomad kunt leven: reizen en werken waar en wanneer je maar wilt. Het mooiste is natuurlijk om te reizen terwijl je een passief inkomen opbouwt. Hieronder geef ik je 10 side hustles die volledig online zijn en die je kunt opbouwen naast je werk. Zo kun je geld verdienen naast je baan waar je maar wil.


1. Met een blog extra geld verdienen naast je baan

Als blogger kan ik niet anders dan deze lijst met 68 manieren om extra geld te verdienen naast je baan af te trappen met het starten van een blog. Een blog kan namelijk een lucratieve side hustle worden. Via een blog kun je verdienen met advertenties (Google Adsense), affiliate marketing (lees hieronder), betaalde gastblogs of geld verdienen door te schrijven over bepaalde producten.


Daarnaast kan je blog een mooi platform worden om je zelfgemaakte cursus, boek, e-book of andere producten te verkopen. En je kunt via een blog je experise laten zien en opdrachten binnen halen. Een blog is een leuke manier om extra geld te verdienen naast je baan, maar het vergt wel veel werk. Wil je hulp bij het opzetten van je blog? Ik schreef een uitgebreide handleiding hoe je in 9 stappen een blog kunt starten.


geld verdienen naast je baan met bloggen

2. Met affiliate marketing geld verdienen naast je baan

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij een affiliate (jij dus) een product verkoopt van een merchant of adverteerder en in ruil daarvoor een commissie ontvangt. Deze commissie kan een percentage van de verkoopprijs zijn of een vast bedrag. Zelf verdien ik een aardig zakcentje bij naast mijn baan aan affiliate marketing.


Zo promoot ik bijvoorbeeld cursussen die ik volgde en waar ik positief over ben. Ik schreef bijvoorbeeld een artikel over affiliate marketing en hoe ik dankzij een cursus Affiliate Marketing snel meer verdiende. In dat artikel verwijs ik dus ook naar die cursus middels een affiliate link. Als iemand dan via die link de cursus koopt, krijg ik een kleine commissie zonder dat het diegene meer kost. In dit geval kost de cursus € 47 en krijg ik daarvan € 27. Dat zijn best leuke bedragen voor iedere verkoop!


Je kunt vandaag nog starten door een website of blog te bouwen en artikelen te schrijven met daarin affiliate linkjes. Affiliate linkjes creeer je via een affiliate netwerk, waarover ik meer uitleg in een ander artikel. Websites met reviews over producten werken het beste voor affiliate marketing. Mensen die specifiek op zoek zijn naar een bepaald product zoeken meestal namelijk ook naar reviews. Grote kans dat ze dus uiteindelijk via jouw artikel het product kopen.3. Bijverdienen met Google Adsense op je website 

Wat is Google Adsense? Met Google AdSense kun je met je website of blog inkomsten genereren door advertenties te plaatsen via Google Adsense. Welke advertenties zichtbaar worden is afhankelijk van je content en type bezoekers. De advertenties worden gemaakt en betaald door adverteerders die hun producten willen promoten.


Als een advertentie je niet bevalt, kun je deze via het platform van Adsense blokkeren. Zo heb je toch nog een beetje in de hand welke advertenties er zichtbaar worden op je website. Op basis van het aantal clicks op je advertenties krijg je als blogger of website eigenaar een percentage van het bedrag dat de adverteerder aan Google betaald op je account bijgeschreven. Zo kun je geld verdienen met Google Adsense naast je baan.


4. Bouw een niche website

Niche websites zijn websites waar je álles kunt vinden over een heel concreet onderwerp. Avocado Generatie is helaas niet zo’n goed voorbeeld, omdat ‘de ontdekkingsreis van een millennial’ nogal breed is. Affiliate marketing (puntje 2) zou bijvoorbeeld een concrete niche zijn. Of afvallen, online marketing, tuinieren in stadstuinen, plus size mode en ga zo maar door. Een concreet onderwerp voor een concrete doelgroep dus.


Als je na een tijdje flink wat websitebezoekers ontvangt op je niche website, dan kun je een paar dingen doen om geld te verdienen naast je baan. Bedrijven die producten of diensten verkopen binnen jouw niche zullen in de rij staan om hun advertenties of artikelen te plaatsen op jouw website. Je kunt affiliate marketing weer inzetten (puntje 2), je kunt verdienen met Google Adsense (puntje 3) of directe deals maken met adverteerders.


Na een tijdje, als de website heel goed loopt en er steeds meer maandelijkse bezoekers komen, kun je de website zelfs verkopen. Voor bedrijven in die niche is het ontzettend interessant om zo’n website te beheren. Je kunt hier dus flink wat geld voor vangen! Vandaag nog beginnen? Claim je domeinnaam via mijndomein en bouw je website via WordPress of Wix.


5. Help bij onderzoeken als respondent

Doe mee aan marktonderzoeken, test producten en word beloond. Respondenten zijn de mensen die meewerken aan dit soort onderzoeken. Via Respondenten.nl kun je je inschrijven en dan word je benaderd zodra er naar een respondent wordt gezocht met jouw profiel.


Het enige wat je hoeft te doen als respondent is jouw mening geven. Bedrijven willen namelijk weten hoe de consument denkt. Daarmee kunnen zij hun aanbod of klantreis bijvoorbeeld aanscherpen. Als respondent kun je beloond worden in de vorm van cadeaubonnen of geld. Recent was ik onderdeel van een onderzoek waar de beloning € 35 per respondent per uur was. Dat zijn natuurlijk leuke extraatjes!
6. Bijverdienen met het invullen van enquêtes

In het verlengde van geld verdienen naast je baan als respondent, kun je ook geld verdienen met het invullen van enquêtes. Bij bijvoorbeeld GFK, ISOS of PanelClix NL krijg je beloningen in de vorm van geld of cadeaubonnen.


Je kunt geld verdienen door enquêtes in te vullen en je mening te geven. Dat klinkt bijna te mooi om waard te zijn. Het addertje is dan ook dat de beloningen erg laag zijn. Zo zie je in de video hieronder bijvoorbeeld dat vier uurtjes enquêtes invullen zo’n € 5 opleverde. Via PanelClix lees ik dat je voor 10 vragenlijsten tussen de 51 en 75 vragen, 1.000 punten en dus € 10 krijgt.


Enquêtes invullen is dus puur voor mensen die tijd over hebben. Wanneer je bijvoorbeeld lang in de trein zit, je verveeld in de avond of even een lijstje wil invullen op de wc.
7. Geld verdienen met Instagram

Dat je geld kunt verdienen met Instagram is waarschijnlijk voor niemand een verrassing. Maar ben je al bekend met de vele verdienmodellen die Instagram aanreikt?


Geld verdienen met Instagram als influencer

In een artikel van CNBC over de top 10 best verdienende influencers staat dat Kylie Jenner tot wel 1 miljoen euro per post verdient. Tja, dat is misschien een beetje onrealistisch om naast je baan te verdienen. Maar hoeveel geld kun je dan echt verdienen met Instagram?


De micro influencer wordt anno 2021 steeds belangrijker waardoor je al bij 5k volgers kunt gaan verdienen met Instagram. Dan kun je zo’n € 50 tot € 200 verdienen met met gesponsorde foto’s en video’s bij 3k tot 5k volgers. De makkelijkste manier om dit soort klussen binnen te halen is via een influencer netwerk zoals LinkPizza. Je kunt geld verdienen met het promoten van andermans producten, affiliate marketing dus. En je kunt je bereik gebruiken om je eigen producten of diensten te promoten. Bijvoorbeeld je blog, je freelance opdrachten of de producten die je zelf verkoopt.


Geld verdienen met Instagram als freelancer

Je hoeft zelf natuurlijk geen groot bereik te hebben om geld te verdienen met Instagram. Je kunt jouw skills inzetten om een bedrijf te helpen. Help met het maken van interactieve content en zorg dat jouw opdrachtgever meer bereik krijgt en meer verkopen genereert. Dan ben je waardevol en kun je een aardig zakcentje bijverdienen naast je baan.


Geld verdienen met Instagram shopping

Je kunt ook geld verdienen met Instagram Shopping. Je kunt een webshop maken in Instagram, waardoor je niet eens een eigen webshop hoeft te bouwen (hoewel dat heel eenvoudig kan met Shopify). Hierin kun je dus je producten plaatsen en het product in relevante foto’s taggen. Zo maak je het je doelgroep nog makkelijker om iets te kopen.


Lees hier hoe vriendinnen Juliette en Pleun hun bedrijfje Mooimeegenomen zijn gestart via Instagram en veel leuke spulletjes verkopen:8. Geld verdienen met YouTube

Kun je geld verdienen met een Youtube kanaal? Zeker weten! YouTubers verdienen geld met views, promoten van producten, verkopen van merchandise en extra’s zoals presentatieklussen en optredens.


Wat verdienen YouTubers?

Er zijn in Nederland 200 YouTubers met meer dan 100.000 abonnees en meer dan 1 miljoen views per maand. NOS zocht uit dat deze YouTubers gemiddeld € 1 per 1.000 views verdienen. Gemiddeld verdienen ze € 3.000 voor een gesponsorde video. En aan de verkopen van merchandise houden ze gemiddeld een kwart over. Dus van een petje van € 20 steken ze € 5 in eigen zak. De verdiensten aan optredens verschilt nogal per YouTuber. Voor een half uur optreden houd je € 300 over als je geluk hebt.


Bij elkaar opgeteld verdienen YouTubers met 100.000 abonnees dus:
– € 1.000 per maand aan advertenties
– € 3.000 per maand voor een gesponsorde video
– Een leuk bedrag aan merchandise en extra’s


Zeg dat YouTubers dus € 4.000 per maand verdienen. Dan komt het management (Een YouTube-netwerk, ook wel een Multi-Channel Network) nog om de hoek kijken en die snoept 20% weg. Dan houd je nog € 3.200 over. Dan moet de belastingdienst natuurlijk nog een percentage hebben, waardoor er maar € 2.500 over blijft. Een gemiddelde YouTuber met 100.000 abonnees verdient dus € 2.500 per maand. En daar moeten ze dus mega hard voor werken.


De extraatjes zijn hier zoals je ziet niet in meegerekend. Als een YouTuber al twee gesponsorde video’s per maand doet en ook nog een paar betaalde posts op Instagram, dan kan het al snel oplopen tot € 6.400 bruto. Zoals je hieronder in de video kunt zien, is YouTuber zijn hard werken. Maar het is een leuk salaris, en YouTube kun je makkelijk starten naast je huidige werk. Een goede manier dus voor geld verdienen naast je baan.
9. Start een podcast

Je kunt geld verdienen naast je baan door een podcast te beginnen. Als je podcast wat luisteraars aantrekt, kun je al snel leuk bijverdienen middels sponsoren. Je kunt grofweg op drie manieren verdienen aan een podcast: advertenties, luisteraars verzoeken om een donatie of een branded show (podcast maken in opdracht van een bedrijf).


Zo luister ik regelmatig naar de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Reesema. Wekelijks trekken ze ongeveer 25k luisteraars (1 januari 2020). En veel van hen zitten elke vrijdag weer klaar om de nieuwe aflevering te luisteren. Daarmee verdienen ze nu maar liefst € 300.000 per jaar (bron). Dit bedrag wordt wel gedeeld door drie: Sander, Jaap en de producer. Maar toch, een leuk bedrag.


Nu is een bereik van 25k per week niet echt realistisch als je een nobody bent en net start. Dus wat is wel realistisch? Hoeveel kun je verdienen met een podcast? Het werkt eigenlijk net als bij Google Adsense en YouTube. Adverteerders betalen gemiddeld zo’n €50 om een reclameboodschap aan 1.000 luisteraars te laten horen. De podcasthosts maken de advertenties zelf omdat de advertentie dan beter past bij de luisteraars. Dag en Nacht Media op, Neerlands eerste podcastuitgever, hanteert als vuistregel dat een samenwerking de moeite waard is vanaf 10.000 listens per maand. Of je dus echt wat kunt verdienen als beginnende podcaster is maar de vraag. Maar wie weet snij jij net een onderwerp aan waar iedereen op zat te wachten!


Bijverdienen met podcasts

Sander en Jaap pakken het zelfs nog slimmer aan. Ze hebben een abonnementsvorm in leven te roepen waarbij je maandelijks €4 of €8 overmaakt. Dan krijg je toegang tot exclusieve afleveringen, feestjes en boxershort. Tot mei 2020 hebben daar zo’n 2.000 luisteraars gebruik van gemaakt. Dat is toch mooi € 8.000 tot € 16.000 per maand. Doen ze goed!
10. Word een Virual Assistant

Online ondernemers hebben het maar druk: cursus lanceren, website updaten, in gesprek gaan met volgers, vragen beantwoorden, Facebook ads instellen, Mail funnels inregelen, sales pagina’s maken, social media posts plaatsen en ga zo maar door. Ondernemer is meer dan alleen een product of dienst maken en promoten.


Gelukkig hoeft een ondernemer het niet alleen te doen. Virtual Assistants nemen taken uit handen, ze ondersteunen de ondernemer. Bied jezelf aan als VA in de avonduren. Dit werk kan zeer afwisselend zijn en is afhankelijk van het type ondernemer. Als je dit ziet zitten, plaats eens een berichtje op LinkedIn en kijk wat erop afkomt!


Geld verdienen naast je baan als Virtual Assistant

10 SIDE HUSTLES VOOR ALS JE GOED BENT MET TEKST

Schrijven, niet iedereen vindt het leuk of is er goed in. Je zou veel ondernemers een plezier doen als je wat werk uit handen neemt door als copywriter bij te verdienen. Schrijfklussen zijn vaak korte klussen waardoor je makkelijk kunt geld verdienen naast je baan.


11. Word een freelance copywriter

Op platforms als Yellow, Fiverr en Freelance.nl kun je leuke klussen vinden voor een copywriter. Denk aan het schrijven van blogs, webteksten, e-mails of het invullen van brochures. Dit soort klussen zijn vaak van korte duur, waardoor je ze makkelijk naast je huidige werk kunt uitvoeren.


reflecteren op het jaar

12. Bijverdienen als correspondent voor een online krant

Misschien vind jij het leuk om te schrijven over de plaatselijke evenementen of gebeurtenissen? Of je interviewt graag mensen die iets speciaals hebben meegemaakt? Dan kun je wellicht als correspondent aan de slag voor een online krant. Dit is vaak op freelance basis en met een paar uur per week kun je toch iets leuks verdienen zonder naast je huidige werk.


13. Word blogger of gastblogger

In puntje 1 schreef ik al over hoe je kunt geld verdienen naast je baan met bloggen. Als blogger kun je een leuk zakcentje bijverdienen, maar wist je dat je ook kunt verdienen als gastblogger? Succesvolle blogs lopen zo lekker omdat ze veel artikelen plaatsen. Die artikelen schrijven ze niet allemaal zelf. Ze huren tekstschrijvers in om gastblogs te schrijven.


Dus heb je een bepaalde expertise, interesse of ervaring? Zoek er een blog over op en bied je aan als tekstschrijver! Wat is er nou leuker dan schrijven over iets waar je zelf veel over weet?


14. Verkoop een e-book

Een e-book hoeft niet altijd zo groot te zijn als een compleet boek. Een e-book is vaak wel groter dan een artikel (zodat dit artikel). Kun je anderen iets leren? Of wil je anderen ergens mee inspireren? Schrijf er dan een e-book over.


Zo las ik recent een e-book van een illustrator over welke waterverfspullen ze gebruikt. Als leek in schilderwereld vond ik het handig om van een expert te horen welke producten ik het beste kan aanschaffen. Er zaten uiteraard wat affiliate linkjes in het e-book verstopt, waardoor de illustrator zelf ook nog wat heeft verdiend aan mijn aankopen.


Ik heb ook ooit een e-book gekocht over hoe je klanten vindt als freelancer. Uiteraard heb ik daar niet meer dan € 10 voor betaald, maar als 10 mensen het kopen is het toch € 100. Je kunt het zo gek niet bedenken of er worden e-books over geschreven en verkocht. Waar weet jij veel van en kun je met de wereld delen middels een e-book?


geld verdienen naast je baan met het schrijven en verkopen van een e-book

15. Word een ghostwriter

Een ghostwriter, schaduwauteur of spookschrijver is een auteur die op verzoek iets schrijft, voor een ander. Bijvoorbeeld in een boek of op een website. Ondernemers kiezen hier vaak voor omdat ze een boek willen schrijven, maar er als drukbezette ondernemer geen tijd voor hebben. Ze hebben wel een boodschap die ze willen overbrengen.


Bedrijven als BoekenBusiness, Fiverr en Storyterrace combineren de kennis van de ondernemer met een vlotte pen: die van jou dus. De ondernemer praat, de ghostwriter schrijft. Iets voor jou? Zoek eens verder op Google naar de mogelijkheden.

16. Schrijf een boek

Bij puntje 14 spraken we al over het schrijven van een e-book. Next level is natuurlijk wel het schrijven van een boek. Een boek kan een fantastisch middel zijn om anderen iets te leren, een boodschap te verkondigen of gewoon je visitekaartje achter te laten. Een boek is al snel een middel om personal speaker te worden, voor allerlei interviews uitgenodigd te worden en meer bekendheid te krijgen.Wat verdien je aan een boek? Als je een boek uitbrengt via een uitgeverij, ontvang je royalty’s. Dit is een percentage per verkocht exemplaar dat je krijgt van de uitgeverij. Meestal ligt dit rond de 9% excl. btw. Als je boek dus € 20 kost, krijg je € 1,80 excl. Geen goudmijn dus. In Nederland spreken we van een bestseller als er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht zijn. Bij 100.000 verkochte boeken van € 20, krijg je dus zo’n € 180.000. Dat zijn de leuke bedragen!


Je kunt een boek ook zelf uitbrengen. Dan moet je dus alles zelf regelen en zelf betalen. Denk aan het laten redigeren van je boek, de aansprekende omslag maken, laten drukken, verzending etc. Een boek drukken en uitgeven kost tussen de € 5 en € 15 per boek. Afhankelijk van hoe groot je eigen bereik en netwerk is, zal je ook flink wat moeten uitgeven aan advertenties. Waarschijnlijk houd je uiteindelijk wel meer over, maar het kost je ook meer moeite.
17. Freelance proeflezen en bewerken

Een proeflezer zoekt in een manuscript naar fouten in spelling, grammatica en zinsstructuur. De proeflezer is kritisch en zorgt ervoor dat het boek uiteindelijk foutloos naar de drukker gaat. Dus ben jij een taalnatie en allergisch voor schrijffouten? Dan is dit misschien een leuk klusje voor jou!


Als taalnatie is dit misschien een leuk boek voor jou:


18. Songwriter voor artiesten

Veel bekende nummers zijn helemaal niet geschreven door de artiest zelf, maar door een songwriter. Ben je een ster in het schrijven van songteksten, maar kun of wil je zelf niet zingen? Of vind je het mooier als een artiest met een groot bereik jouw nummer zingt, zodat jouw tekst een groter publiek bereikt? Word dan een songwriter.


Er zit een kanttekening aan het verkopen van je songteksten: een songwriter worden draait om netwerken. Wie ken je in de muziekwereld? Of wie zou je kunnen benaderen? Hieronder een paar tips om van start te gaan:


– Schrijf een liedje op aanvraag. Je kunt je aanmelden bij Upwork om je zo aan te bieden als songwriter.
– Zelf zoeken naar opdrachten door je kaartje te geven aan iedere band die je ziet spelen. Of benader The Voice of Holland deelnemers die passen bij het nummer dat je hebt geschreven.
– Benader labels om een artiest te bereiken.
– Zoek op LinkedIn naar A&R managers (Artist and Repertoire) en benader ze met jouw songtekst.
– Benader Publishers. Een label behartigt de belangen van een artiest en de publisher die van een songwriter. Als het contact met het label dus niet lukt, heb je misschien meer succes bij een publisher. Je draagt als songwriter een deel van het auteursrecht over aan de publisher die in ruil daarvoor jouw songteksten ‘verkoopt’ en zorgt dat jij royalties krijgt. Dat heet een publishing deal.


19. Maak een gedichtenbundel

Op een grijze woensdagmiddag schreef ik mijn eerste gedicht op de wc. Ik was gefrustreerd. De zoveelste werkmeeting was net afgerond en het voelde als ik mijn tijd aan het verspillen was. Ik wist even niet waar ik met mijn gevoel naartoe moest, dus ineens stond er een gedicht op papier.


Daarna heb ik wel vaker een gedicht geschreven. Een half jaar later besloot ik een van die gedichten te delen op Instagram. Dat vond ik spannend! Maar er gebeurde daarna iets magisch. Volgers herkenden zich in mijn gedicht en reageerden massaal dat ze het knap vonden dat ik mijn gedicht had durven delen.


Nu droom ik er stiekem van om ooit een gedichtenbundel uit te geven. Net als Tim Hofman deed en zoveel anderen. Ik weet dat je hiermee een aardig geldbedrag kunt verdienen naast je baan. Dat zie ik namelijk vaak genoeg gebeuren bij anderen op Instagram. Het ding is: je moet het maar durven. Het is best spannend om je zo kwetsbaar op te stellen en je persoonlijke werk te delen. Durf jij het? Hieronder het gedicht dat ik deelde op Instagram:


verkoop een gedichtenbundel en geld verdienen naast je baan

20. Schrijf en bewerk CV’s

Kun je hier geld mee verdienen naast je baan? Jazeker! Je kunt geld verdienen met de gekste dingen: Instagram bio’s verzinnen, LinkedIn pagina’s verbeteren en zelfs met het schrijven en bewerken van CV’s. Zoek maar eens op Google naar ‘mijn curriculum vitae laten maken’. Dan vind je een hoop aanbieders!


Kun jij het beter dan die aanbieders? Creeer dan eenvoudig een website met Wix en bied jouw product aan. Zoals je ziet kun je er aardig wat geld mee verdienen naast je baan. Dit is de stijl van mijn CV:


geld verdienen naast je baan met CV's maken

20 SIDE HUSTLES VOOR ALS JE EEN EXPERTISE HEBT

Iedereen is wel ergens goed in. Welke skill heb jij ontwikkeld de laatste jaren? Misschien een expertise op werkgebied, zoals marketing, sales of financiën. Misschien een expertise dankzij een hobby, zoals tuinieren, muziek maken of koken. Wat is jouw expertise? Hieronder 20 side hustles die je kunnen inspireren om met jouw expertise te gaan geld verdienen naast je baan.


21. Maak een online cursus 

Een lange tijd heb ik geroepen: ‘maar ik kan helemaal niks’. Inmiddels weet ik wel beter. Je weet of kan altijd iets wat je anderen kunt leren!


Krijg je vaak vragen over een bepaald onderwerp? Merk je dat mensen ergens mee worstelen? Merk je dat jij iets heel goed kan wat voor anderen ingewikkeld is. Bijvoorbeeld iets met je werk, met een hobby of wat in jouw persoonlijkheid zit. Gebruik dat om er een online cursus van te maken.


Hoe maak je een online cursus?

1. Bepaal wat je anderen gaat leren met de cursus.
2. Bepaal de inhoudsopgave van de cursus.
3. Doe het nodige onderzoek om de inhoud te vullen.
4. Regel een passende locatie en een camera om video’s op te nemen.
5. Film jezelf en wat nodig is om de lesstof op een video te krijgen. Start met 1 video, bekijk of de video goed genoeg is en film daarna pas de rest.
6. Bewerk de video’s en test ze bij mensen die feedback kunnen geven.
7. Verwerk alle feedback in de video’s zodat de cursus nog beter wordt.
8. Verwerk alle video’s in het online cursus platform dat je wil gebruiken. Zelf kan ik Huddle aanbevelen. Hier kun je namelijk ook een online community bouwen.
9. Voeg teksten, lesmaterialen, opdrachten en werkboeken toe aan de video’s zodat de cursuspagina’s en lessen compleet worden.
10. Bepaal de prijs van de cursus, zet de cursus live en promoot in je eigen netwerk en daarbuiten.


Hierboven lees je een 10 stappenplan voor het maken van een cursus. Het maken kost je eenmalig veel werk, maar daarna veel minder. Je zal af en toe een vraag moeten beantwoorden, een fout moeten herstellen of een deelnemer moeten helpen met inloggen.


Verder kunnen de cursussen worden gekocht en doorlopen zonder dat jij daar ter plekke tijd aan hoeft te besteden. Dat heet passief inkomen: geld verdienen terwijl je zelf iets anders doet. Zo kun je geld verdienen naast je baan. Terwijl ik dit schrijf vraag ik mezelf af waarom ik zelf nog geen cursus verkoop? Snel mee beginnen!


school of seo cursus

Vier voorbeelden van een online cursus ter inspiratie.
Deze cursussen zijn alle vier online en twee daarvan ook gemaakt met Huddle. Ik volgde ze trouwens alle vier:
SEO cursus van School of SEO
Affiliate cursus van Jacko Meijaard
Digital Nomad cursus van Suzanne van Duijn
PR cursus van Snappr


22. Bijverdienen als public speaker

Heb je een onderwerp waar je anderen iets over zou kunnen leren? Of heb je een boodschap te vertellen? Kies dan voor geld verdienen naast je baan als public speaker. Waar begin je?


Bestudeer public speakers waar jij tegenop kijkt. Kijk bijvoorbeeld naar Ted talks, naar presentaties van Tim Ferriss, Charlotte van ‘t Wout of Brené Brown. Wat Tim Ferriss in de video hieronder bijvoorbeeld goed doet is dat hij een verhaal vertelt en daarin zowel zijn persoonlijke ervaring verwerkt, een praktische opdracht en de stoïcijnse filosofie. Zijn verhaal is tevens niet zomaar een verhaal, maar een verhaal dat shocking is en je echt aan het denken zet. Hij geeft voorbeelden zodat je het beter onthoudt en dat allemaal in 13 minuten. Kortom: hij weet als geen ander storytelling toe te passen en dat maakt het zo’n goede public speaker.
Dus nu heb je een beeld van hoe de beste public speakers het doen. Gebruik deze inspiratie om jouw verhaal in elkaar te zetten. Tips om een goede public speaker te worden:
– Houd hierbij jouw publiek in gedachten: wat hebben zij nodig? Waarom luisteren ze naar jou?
– Oefen je verhaal vervolgens in de spiegel, voor je partner, onder de douche. Oefen tot je niet meer kan! En vraag om feedback om je verhaal te verbeteren.
– Let ook op je lichaamstaal en je bewegingen.
– Film jezelf en ontdek waar je valkuilen zitten: ga je te snel of juist te langzaam?
– Gebruik humor en emotie: hoe kun je het publiek ontroeren? Waarmee kun je ze aan het lachen maken? Brené Brown is een mooi voorbeeld van hoe je humor kunt toepassen.
– Maak een presentatie die ondersteunend is, geen kopie van wat je al zegt. Dus geen presentatie met allerlei teksten, maar juist plaatjes die een toevoeging zijn op je verhaal.


En nu? Start met het onderwerp waarover je iets zou willen vertellen. Wat wil je meegeven? Waar kun je 15 minuten over volpraten op een podium en waarmee kun je een publiek inspireren?


23. Grafisch design opdrachten

Ben je goed met grafisch? Kan je bijvoorbeeld logo’s maken, posters, animaties, websites, iconen, t-shirt designs, boekillustraties en ga zo maar door. Dan kun je makkelijk geld verdienen naast je baan door een extra klus te scoren via een freelance platform als Fiverr of Yellow.


Je kunt natuurlijk ook eerst proberen om een opdracht te scoren in je eigen netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn. Heb je daar al een oproep geplaatst? Hieronder een paar logo’s die je vast wel kent:24. Web design: design websites

In 2020 zijn er weer 78.312 nieuwe bedrijven bijgekomen in Nederland volgens de KVK. Al die nieuwe bedrijven hebben natuurlijk een website nodig. Lang niet iedere ondernemer kan een website bouwen, laat staan designen. Kun jij een website design maken? Dan weet ik zeker dat jouw werk hard nodig is!


Werk online en vanuit waar je maar wil. Een website design kun je overal maken, met bijvoorbeeld Adobe XD of Sketch. Het is een pluspunt als je de website ook direct kunt bouwen. Daar hoef je tegenwoordig gelukkig geen professional voor te zijn. Met Wix bouw je eenvoudig een website, zonder technische kennis.


Hoe kom je aan opdrachten? Door freelance platformen na te lopen, zoals Fiverr of Yellow. Of door gewoon een berichtje op LinkedIn te plaatsen en rond te vragen in je netwerk.


25. Web development: websites bouwen

Niet iedereen wil een eenvoudige website via Wix. Wix is gebruiksvriendelijk, maar niet SEO-vriendelijk. Je vindbaarheid gaat ermee achteruit en dat willen sommige ondernemers niet. Daarom is WordPress een goed alternatief. Met WordPress zou je ook een leeromgeving kunnen bouwen, de Yoast plugin kunnen gebruiken voor SEO en kun je allerlei custom wensen bouwen.


Maar WordPress is helaas iets ingewikkelder dan Wix. Afhankelijk van de wensen van de ondernemer, is daar meestal wel enige technische kennis voor nodig. Heb jij die kennis in huis? Of kun je dit jezelf leren? Dan is dit de perfecte klus om geld te verdienen naast je baan. Je kunt een opdracht aannemen en in de avond- en weekenduren klussen aan de website.


Tip: weet je niet hoe je een WordPress website bouwt, maar lijkt je dit een leuke manier om geld te verdienen naast je baan? Bekijk dan deze cursus voor maar € 49. Hierin word je stap voor stap meegenomen in hoe je een WordPress website bouwt.


26. Ontwikkeling software voor specifieke problemen

Ben je goed in software ontwikkelen en kun je er een probleem mee oplossen! Go fix! Of weet jij welk probleem zou kunnen worden opgelost met software? Huur dan een softwareontwikkelaar in via Peopleperhour om de software te laten ontwikkelen.


Software ontwikkelen kost je natuurlijk eenmalig veel tijd en geld. Maar als het eenmaal werkt, kun je het verkopen en passief inkomen genereren. Vaak kun je er zelfs een abonnementsmodel van maken en maandelijks geld innen. Natuurlijk kost het ook daarna tijd om de software up to date te houden, het product te promoten en vragen te beantwoorden van klanten. Maar dat kan perfect naast je baan.


Een aantal voorbeelden van software zijn:
Huddle: lost het probleem op dat er geen goede online learning omgeving was in Nederland waar tevens een community kan groeien.
Marketheme: Tool om een affiliate website mee te bouwen. Lost het probleem op dat mensen wel willen starten met affiliate marketing maar geen geschikte website kunnen bouwen.
Ubersuggest: SEO tool die je helpt om de juiste zoekwoorden te vinden.


27. Develop een app

Waar gebruik je zelf apps voor? Ik om foto’s te bewerken, kleren te kopen, Netflix te kijken, mijn energieverbruik te bekijken, de beurs te bekijken, foto’s te bewerken en ga zo maar door. Heb je een idee voor een nieuwe app? Ontwikkel deze dan! Wie weet mist er nog een app waarmee je op mobiel je spelling kunt checken, bepaalde dingen kunt plannen of opslaan, of een app om nieuwe dingen te leren. Anyway, het enige wat je nodig hebt om een app te ontwikkelen is een goed idee.


Je kunt ervoor kiezen om de app zelf te maken. Ik vond dit wel een handige video: hij neemt je stap voor stap mee in hoe je een app maakt. Als je dit teveel werk vindt, dan kun je ook iemand inhuren via Peopleperhour, die de app voor je maakt. Dat kost eenmalig wat geld, maar daarna kun je eraan verdienen door bijvoorbeeld geld te vragen voor de app, advertenties erop los te laten of door een abonnementsmodel te gebruiken.


28. Draai Facebook ads en Google ads voor anderen

Weet je hoe je Facebook ads en Google ads maakt? Dan kun je jezelf makkelijk verhuren als freelancer. Als advertentie manager kun je zowel een paar uurtjes per week als een full time werkweek werken. Daarom is dit ideaal om geld te verdienen naast je baan.


Weet je nog niet hoe dit moet, maar lijkt je dit een leuk bijbaantje? Bekijk dan de gratis cursussen van Google of de gratis cursussen van Facebook.


29. Geef bijles in bijvoorbeeld Nederlands

Was je vroeger al ontzettend goed in een specifiek vak? Bijvoorbeeld Nederlands, Engels of rekenen? Overweeg dan om bijles te geven. Dit kan perfect in de avonduren en zo kun je geld verdienen naast je baan. Je kunt zelfs overwegen om dit online te doen, waardoor je niet fysiek op een bepaalde locatie hoeft te zijn. Ideaal toch?


Je kunt jezelf aanbieden via LinkedIn, via je netwerk van familie en vrienden of via een organisatie zoals Bijles aan Huis, Lyceo of de Bijlesmeester. Let er wel op dat als je je aanmeldt voor zo’n organisatie, je waarschijnlijk minder gaat verdienen dan wanneer je zelf een opdracht vindt.


30.Geef muziekles

Kun je zelf goed-, keyboard- of trompet spelen? Dan kun je je aanbieden als muziekleraar/lerares. Zet eens een bericht op social media met de vraag: “Wie wil gitaar leren spelen?”. Of maak een online cursus, app of website waarop je je dienst kunt verkopen.


Ik durf te wedden zijn dat je zo al mensen in je omgeving kunt vinden die er wel gebruik van willen maken. Zo kun jij geld verdienen naast je baan in de avonduren en maak je van je hobby je werk.


geld verdienen naast je baan met muziekles geven

31. Word fotograaf en verdien geld naast je baan

Honderden Instagrammers plaatsen dagelijks een foto van hunzelf en hun leven. Regelmatig plannen ze een nieuwe fotoshoot met een fotograaf om hun assortiment foto’s aan te vullen. Ook ondernemers die hun eerste website starten hebben foto’s nodig. Of organisatoren van een event, een restaurant van hun eten, een bruiloft, een blog over tuinieren en ga zo maar door.


Iedereen wil herinneringen vastleggen of een verhaal vertellen middels beeld. En als jij een camera in huis hebt en er ook nog eens goed mee om kan gaan, dan kun jij al die mensen helpen. Geld verdienen naast je baan was nog nooit zo makkelijk als je gewoon van je hobby je werk maakt.32. Met stock fotografie geld verdienen naast je baan

Kun je een beetje fotograferen? En vind je het leuk om landschappen, werkende mensen, lachende mensen en allerlei andere doodnormale beelden vast te leggen? Word dan een stockfotograaf. Schiet de beelden en verkoop ze aan bedrijven als UnsplashShutterStock of iStockPhoto.


 geld verdienen met stock fotografie

33. Word een stemacteur

Ben je een voice-over talent? Heb je altijd al reclames of tekenfilms willen inspreken? Dan is dat dé manier voor jou om te gaan geld verdienen naast je baan. Meld je aan bij Voicebooking of Voice Over Agency. Denk hier alleen niet te makkelijk over. Je moet auditie doen en hebt vaak een thuisstudio nodig.


Als je er zeker van bent dat je dit wil, kun je zeker investeren in een thuisstudio (deze heb ik zelf). Voicebooking helpt beginnende stemacteurs ook door trainingen te geven en het maken van een demo. Je staat er dus niet alleen voor. Lijkt je dit een leuk avontuur om te gaan geld verdienen naast je baan? Go for it! Waar een wil is, is een weg.


34. Word personal trainer in de avonduren

Heb je een sportopleiding gedaan of heb je gewoon heel veel verstand van sporten? Bied jezelf dan aan als personal trainer. In de avonduren, na kantoortijden, zijn er genoeg die baat hebben bij een goede trainingsessie. Online of fysiek, alles kan tegenwoordig.


Zo volg ik iedere maandag en donderdag een bootcamp. Met zo’n 20 man verzamelen we dan op een groot plein in Eindhoven, waar de personal trainer al een heel parcours aan sportoefeningen heeft klaargelegd. Als jij dit kan organiseren, is het een leuke manier om in de avonduren geld te verdienen naast je baan.


geld verdienen naast je baan met sporten

35. Online coaching in jouw expertise

Ben je een marketeer? Een zorgverlener? Een ondernemer? Of ga zo maar door. Op ieder werkgebied zijn er coaches actief die anderen adviseren. Als luisteren en meedenken je in het algemeen goed ligt, dan zou dit zomaar eens een avondactiviteit voor jou kunnen zijn.


Geld verdienen naast je baan door in de avonduren te bellen met mensen in jouw werkveld en hen te helpen met struggles die jij al ooit hebt meegemaakt. Klinkt ideaal toch?


Geld verdienen naast je baan met coaching

36. Word structuurcoach

Structuurcoach, bestaat dat ook al? Dat was mijn eerste reactie toen ik een bericht kreeg van een structuurcoach: “Hi Inge, ik zag je jaardoelen en ik vroeg me af of ik je daarbij kan helpen? Zullen we eens drie sessies proberen, 1 per maand?” – En zo ontstond mijn samenwerking met structuurcoach Elisa Vergote.


Met Elisa heb ik mijn jaar- en maanddoelen aangescherpt. Dat was fijn, omdat ze kritische vragen stelde en me liet inzien dat ik eigenlijk maar voor één doel aan het werken was: Avocado Generatie laten groeien middels affiliate marketing om zo sneller full time blogger te kunnen worden.


Ook schreven we samen mijn weekdoelen op, steeds 1 maand vooruit. “Is dat wel realistisch?” Vroeg ze. Net als ze vroeg of ik niet efficiënter kon werken en of al mijn taken wel het hoofddoel zouden ondersteunen. Zo zag ik ook dat ik regelmatig niet efficiënt te werk ging en ook teveel tijd investeerde in nutteloze taken, zoals Instagram.


“Probeer de tijd die je besteed aan het schrijven van een artikel eens te klokken, dan kun je de volgende keer evalueren hoe je nog efficiënter kunt werken.” Met dit soort vragen zette ze me aan het denken. Of met: “Loop je op schema van je jaardoelen denk je?” Het is fijn als iemand je die checkvragen stelt. Hierdoor bleven mijn maand- en weekdoelen top of mind, en stonden mijn weekdoelen in het teken van het behalen van die weekdoelen.


Ben jij goed in luisteren, het stellen van vragen en structuur aanbrengen waar nodig? Dan is structuurcoach misschien wel iets voor jou! Kijk eens naar het profiel van Elsa: lijk je hier een beetje op? Denk je dat dit jou ook aanspreekt? Overweeg dan om hiermee naast je baan geld te verdienen.


geld verdienen naast je baan als structuurcoach
Dit is structuurcoach Elisa Vergote

37. Als opruimcoach geld verdienen naast je baan

Tijdens de 30-day challenge van december kwam ik weer in contact met oud-studiegenoot Justine. Justine had haar droombaan als stewardess verloren door Covid-19 en moest zichzelf herontdekken. In dat proces kwam ze erachter dat ze opruimen altijd al leuk had gevonden.


Ken je de KonMari methode? Marie Kondo heeft boeken en blogs volgeschreven over hoe opruimen je leven kan veranderen. Ze heeft zelfs een Netflix serie hoe ze mensen helpt bij het opruimen. Toen Justine het boek las ging er een lampje branden: dit kan ik ook! – dacht ze. Dus werd zo opruimcoach.


Ben jij ook een ster in opruimen? En vind je het heerlijk om structuur aan te brengen en anderen daarmee te helpen? Word dan opruimcoach naast je baan. Lees hier het verhaal van hoe Justine een opruimcoach werd:38. Word een loopbaancoach

Dit lijkt me dus echt een droombaan! Honderden tot duizenden millennials lopen tegenwoordig vast in hun baan. Moet ik hier wel mee doorgaan? Ik mis betekenis in mijn werk, voldoening, een doel. Wat wil ik? Wat wil ik worden? – En ga zo maar door.


Als loopbaancoach is het jouw taak om te luisteren en die millennials te inspireren of prikkelen. De burn out is een vaak voorkomend scenario bij dit soort ‘is dit het nou’-klachten. Het zijn van een loopbaancoach is daarom een dankbare functie.


Hoe word je een loopbaancoach?

Zoals bij iedere coach heb je geen opleiding nodig om Loopbaanadviseur te worden. Toch zou een opleiding in de richting van communicatie, personeelsmanagement of economie wel een handige achtergrond zijn. Daarnaast heb je mensenkennis nodig en moet je begrijpen wat er speelt in het brein van vastlopende millennials.


Je zou daarom een master Psychologie, Filosofie of Sociologie kunnen overwegen. Maar zoals ik al schreef, dit is niet nodig en met de nodige levenservaring kun jij anderen misschien ook al helpen!


39. Als lifecoach bijverdienen

Als lifecoach help je anderen met allerlei aspecten in hun leven: van gezondheid fysiek en mentaal tot aan gewoontes, carrière en relaties. Een lifecoach begeleidt mensen in het bereiken van doelen. In principe reikt een coach geen oplossingen aan, maar stelt een coach de juiste vragen zodat de cliënt zelf het antwoord vindt.


Ben jij goed in het stellen van vragen en heb je de nodige levenservaring? Dan is dit misschien wel iets voor jou!


40. Geld verdienen naast je baan met business coaching

We zijn bijna klaar met de coaches hoor, dit is de laatste! Last best misschien wel. De ondernemer bepaalt bij business coaching zelf het doel. Met dat doel in gedachten stelt de business coach vragen, geeft advies en voegt kennis toe. Als business coach heb je dus wel de kennis nodig van het bedrijfs- en ondernemersleven.


Heb jij veel ervaring in het bedrijfsleven of als ondernemer? Pak dan deze kans om business coach te worden. Deel je ervaring en help anderen om verder te komen.


7 SIDE HUSTLES WAAR JE FYSIEK VOOR AANWEZIG MOET ZIJN

Hierboven hebben we al heel wat online sude hustles besproken, maar er zijn natuurlijk ook een aantal side hustles waarvoor je fysiek aanwezig moet zijn. Je kunt dus niet werken terwijl je reist als digital nomad. Gelukkig wil lang niet iedereen dat is een van de 7 onderstaande side hustles misschien precies wat jij zocht!


41. Word een huisoppas

Jep, it’s a real thing. Als huisoppas verblijf je in een woning van iemand anders, terwijl de huiseigenaar weg is. De huisoppasser zorgt voor de huisdieren en houdt het huis veilig en bewoond. Pawshake en Huizenoppassite.nl zijn twee plekken waar je je kunt aanmelden als huisoppass.


In de meeste gevallen kun je niet direct geld verdienen naast je baan. Je moet het zien als een soort ruilhandel: je mag gratis in iemands huis verblijven terwijl je dus op het huis en de dieren past.


Toch kun je er wel aan verdienen door het slim aan te pakken. Combineer het bijvoorbeeld met puntje 43 en verhuur ondertussen je eigen huis met Airbnb. Dan heb je een soort vakantie terwijl je betaald wordt. En als je gedurende de dag gewoon moet werken, kun je dat doen vanuit huis. Mits je een thuiswerkjob hebt natuurlijk.
42. Verhuur je auto

Deel je auto wanneer je hem zelf niet gebruikt en verdien volgens Turo gemiddeld zo’n € 700 per maand. Dat is nog eens lekker geld verdienen naast je baan, toch? Via Snappcar kun je je auto ook verhuren en zij beloven zo’n € 350,- per maand, wat mij iets realistischer lijkt.


43. Verhuur je huis via Airbnb

Wanneer je op vakantie gaat, een huisoppas wordt (puntje 41) of voor een lange tijd gaat reizen is het zonde als je huis leeg komt te staan. Verhuur het daarom via Airbnb. Je zou zelfs korte periodes in de garage van iemand kunnen wonen, of een kamertje kunnen huren dat goedkoper is dan de huur die je vangt voor het verhuren van je woning. Zo kun je wat vaker geld verdienen naast je baan.44. Verhuur je tuin of land

Je kunt ook werkelijk alles verhuren! Heb je een tuin of stukje land ter beschikking? Dan kun je dit verhuren via Campspace. Zo ontmoet je nieuwe mensen en draag je bij aan duurzaam toerisme. De stukjes grond op Campspace variëren van kampeerplekken tot volledig verzorgde boomhutten. Ideaal natuurlijk om wat geld bij te verdienen naast je baan.


45. Word een tour guide

Ken jij jouw stad als geen ander? Bied jezelf aan op blogs voor toeristen of zoek direct naar vacatures voor tour guides. Die zijn er genoeg, als ik zo zie op Google. Een leuke manier om naast je baan geld te verdienen.


46. Laat honden uit van anderen

Hondenuitlaatservices zijn er tientallen in Nederland. In iedere stad of dorp bevindt zich wel een fanatieke dierenliefhebber of organisatie waar je je bij kunt aansluiten. Ben je een dierenvriend en lijkt het je leuk om naast je baan de hond van een ander uit te laten? Schrijf je dan in en krijg ook nog eens betaald voor dit leuke klusje.


47. Word een model

Tja, niet echt een modellenfoto maar je snapt het idee. Model kun je zijn op veel verschillende manieren. Je hebt modellen die zo dun mogelijk moeten zijn voor de catwalk. Je hebt modellen die in reclames de perfecte moeder of vader uitbeelden, of modellen die juist de ideale expert kunnen uitbeelden en in een doktersjas op tv komen.


In welk hokje pas jij, als je in de spiegel kijkt? Zou je een tiener, moeder, scholier, workaholic of alcoholist kunnen spelen? Dan zou jij zomaar eens het model kunnen zijn waar een organisatie naar op zoek is. Als je zoekt op ‘model gezocht’ kom je een hele hoop websites tegen. Modelmamas.nl bijvoorbeeld, waarop zwangere vrouwen en moeders met kinderen te vinden zijn.13 SIDE HUSTLES VOOR CREATIEVELINGEN

Ben je creatief en werk je graag met je handen? Dan zijn dit 13 side hustles die misschien wel bij je passen. Van je hobby je werk maken, dat wil toch iedereen?


48. Creatief bijverdienen met handgemaakte producten op Etsy

Vind je het leuk om kaarten te illustreren, een vaas te kleien, een kunstwerk te schilderen of een lamp te solderen? Dan wordt het tijd om je handgemaakte producten op Etsy te zetten.


Open een Etsy shop, verzin een naam en logo en beschrijf je beleid voor verzending, retouren, ruilingen, betalingen, custom items of andere richtlijnen die shoppers moeten weten voordat ze een aankoop doen. Zo makkelijk is het. Voor je het weet heb je je webshop up and running.


Zorg dat je je shop optimaliseert voor de Etsy Zoekfunctie. Promoot je Etsy producten met social media en advertenties. Het is eigenlijk niet zo moeilijk en spreekt voor zich. Het voordeel van je producten verkopen via Etsy is dat je zelf geen website hoeft te maken en dat je markt heel groot is.


Via Etsy kun je een gratis shop starten, maar er komen wel extra kosten bij kijken:
1. Listingkosten: 0,20 USD per listing (ongeveer 0,18 EUR)
2. Transactiekosten: 5% van de totaalprijs (= verkoopprijs + verzending + cadeauverpakking)
3. Etsy payments: vast bedrag + een percentage afhankelijk van het land. Voor Nederland is dit 4% van de verkoop + 0,30 EUR.


49. Illustreer kaarten

Vind je het leuk om te illustreren, zowel met de hand als digitaal? Illustreer dan iets wat mensen willen kopen, zoals kaarten. Vooral met valentijnsdag, moeder- en vaderdag, verjaardagen en kerst zijn kaarten populair.


Afgelopen jaar kocht ik 30 kerstkaarten bij allerlei verschillende illustratoren. Ik vond het aanbod eigenlijk best beperkt. Ik zocht unieke kerstkaarten, die zo leuk zijn dat je ze na de kerstdagen nog even in de huiskamer laat hangen. Of kaarten met unieke spreuken, een boodschap of een wens. Als jij nu precies weet wat ik bedoel, dan is het misschien een idee om te starten met je eerste kerstkaarten. Een leuke manier om geld te verdienen naast je baan.


Illustrator Carmen Groenefelt kerstkaarten

50. Werk als kleermaker

Zelf heb ik al maanden een rok en een broek in de kast hangen die korter moeten worden en een broek die gescheurd is. Ik heb een kleermaker nodig, ben jij de persoon die ik nodig heb?


Iedereen heeft net als ik wel iets in de kast wat gemaakt moet worden. Of kleren die je niet meer aandoet omdat ze niet meer passen of uit de mode zijn. Als een kleermaker en dan nog iets van kan maken, zou dat top zijn. We moeten immers minder kleren kopen en meer gebruik maken van wat we hebben.


Bied jezelf aan op Social media en kijk eens of er belangstelling voor is. Ik durf te wedden dat er direct mensen gebruik van willen maken.51. Bak of kook en verkoop je lekkernijen

Sta je graag in de keuken? Bak of kook je de lekkerste recepten? Onderzoek dan eens of je je gerechten kunt gaan verkopen. Wat kun je nog niet bestellen in jouw omgeving? Kun je dat maken en dan aanbieden?


Laat je inspireren door de vegetarische gerechten die wij recent maakten. Je ziet daar ook dumplings tussen staan, die naar mijn idee nog niet genoeg vertegenwoordigd zijn in de thuisbezorgd opties. Je kunt beginnen met dumplings aan te bieden op social media. 1 portie voor € 12 plus € 2,50 verzendkosten bijvoorbeeld. Hoe meer er verkocht worden, hoe groter je het kunt maken.52. Start een Pinterestkanaal met DIYs

DIY (do it yourself) plaatjes doen het erg goed op Pinterest. Bijvoorbeeld over hoe je je tuin kunt aankleden door spullen die je al hebt te hergebruiken. Zoals deze theepotten hieronder:Hoe kun je verdienen met Pinterest?

Je kunt zeker geld verdienen naast je baan met Pinterest! Ben je een ambitieuze ondernemer met een webshop, een blog, een dienst of merk? Met Pinterest creëer je een continue stroom van verkeer naar jouw website, online zichtbaar én je wordt beter vindbaar. En daar rollen uiteindelijk natuurlijk hogere omzetten uit.


Met Facebook, Instagram, SEO en SEA kun je natuurlijk ook bezoekers genereren en verkopen stimuleren. Pinterest wordt vaak vergeten, terwijl Pinterest zoveel kan bieden. Niet alleen organisch, maar ook met Pinterest advertenties.


Tip: Ik stuitte in mijn zoektocht naar het Pinterest verdienmodel op de Pinterest cursus van Arlette. 14 modules, 40+ videolessen, onbeperkt toegang tot de community, maandelijkse live Pinterest coaching calls voor alle deelnemers, werkboeken en noem maar op. Bekijk de cursus hier >
53. Maak sieraden en verkoop ze

Maak je graag sieraden? Met kralen, gouden bedeltjes of maak je iets nieuws van een oud sieraad? Dan kun je hier lekker geld mee verdienen naast je baan.


Ik heb bijvoorbeeld een ketting van mijn oma in de kast hangen. Deze is dus van grote waarde voor mij persoonlijk, maar de ketting is niet meer zo mooi. Als je daar iets moois van zou kunnen maken, kan dat een leuke side hustle worden.


Klus wat kettingen in elkaar, maak foto’s en zet ze op een webshop als Shopify of Etsy. Je kunt er niks op verliezen als je niks verkoopt, dus why not?


54. Schilder kunst en verkoop het

Het prachtige kunstwerk hieronder is van mijn vriendinnetje Tessa van Gerwen. Tessa is heel creatief en schildert de mooiste kunstwerken. Deze kreeg ik van haar en schittert nu in mijn woonkamer. Kun jij ook zo mooi schilderen? Overweeg dan om je kunstwerken op een webshop te zetten zodat mensen het kunnen kopen. Je bouwt al eenvoudig een webshop via Shopify of Etsy. Wat heb je te verliezen?


geld verdienen naast je baan met kunst
Gemaakt door Tessa van Gerwen

55. Stek je planten en start een plantenwinkeltje

Een plantenwinkeltje kun je klein of groot aanpakken. Zet een tafeltje voor je huis met daarop de stekjes en verkoop ze voor € 3 per stuk. Zo start je klein en kun je geld verdienen naast je baan. Wil je het meteen wat groter aanpakken? Verzin dan een merknaam, start een webshop of Instagramkanaal en verkoop de plantjes online. Met mooie fotografie kun je al snel wat meer vragen dan € 3.56. Ontwerp je eigen kleding

Eerder interviewde ik de zusjes Eeden die samen een kledingwinkel hebben genaamd Eeden. Ze verkopen tweedehandskleding en zus Tessa ontwerpt en maakt ook eigen kleding die ze in de winkel verkopen.


Heb je net als Tessa veel verstand van mode en een visie van bepaalde kledingstukken? Sluit jezelf dan op in je atelier, maak een paar kledingstukken en probeer deze te verkopen. Je kunt ze verkopen via verschillende platformen, maar bij eigengemaakte kleding zou ik adviseren om een eigen kledingmerk te starten via Shopify. Jolie en Indy zijn zo ook begonnen met hun kledingmerk Greg Noise.57. Maak je eigen theatervoorstelling

Jep, dit ben ik hieronder op de foto. Samen met Mark van der Linden speelde ik in een theatervoorstelling die ik overigens niet zelfgemaakt had. Wel lijkt me dat ontzettend tof, om zelf een voorstelling te maken. Eentje waar ik al mijn passies in kan leggen: muziek, zang, toneel, poëzie en storytelling.


Je moet het maar kunnen natuurlijk. Ik leerde laatst dat als je een voorstelling wil maken, dat je begint bij een onderwerp en gewoon begint met schrijven. Lees veel, onderzoek, interview. Schrijf al je inzichten, teksten, songteksten, gedichten, gedachten op. Later kies je wat bruikbaar is voor een voorstelling, leg je het op volgorde en ga je de voorstelling invullen.


Dat klinkt makkelijker dan het is natuurlijk. Een voorstelling maken is heus niet makkelijk. Maar als je enige podium-, schrijf- of theaterervaring hebt, dan lukt het je misschien en kun je geld verdienen naast je baan met een theatervoorstelling. Hoe vet zou dat zijn?!58. Poets tweedehands producten op en verkoop ze

Heb je nog een paar oude stoeltjes in de garage staan? Of zijn je ouders, vrienden of de kringloopwinkel om de hoek in het bezit van een paar oude pareltjes? Trek dan de verfkwasten en schuurpapiertjes uit de kast en ga aan het werk.


Vriendinnen Juliette en Pleun zijn zo ook gestart met hun Instagram winkeltje met tweedehands spullen. Als je er een oog voor hebt, ontzorg je mensen die er zelf geen tijd of zin in hebben en geef je spullen een tweede leven. Zoals je in het interview met Juliette en Pleun kunt lezen, kun je er aardig wat mee geld verdienen naast je baan.59. Verkoop kleding die je niet meer draagt

Ooit een kledingruil georganiseerd? In principe kun je hier niet direct geld mee verdienen omdat je kleding ruilt. Maar zo bespaar je jezelf geld door geen nieuwe kleding te kopen.


Je kunt je kleding ook verkopen via Vinted of The Next Closet. Zelf kocht ik recent nog iets bij Vinted. Je moet eindeloos struinen om iets leuks te vinden, maar het is wel zeer goedkoop en tweedehands. Je kunt extra bezoekers op de app krijgen door je kleding te promoten via social media.60. Organiseer een garage sale met spullen die je niet meer gebruikt

Ik durf te wedden dat er spullen op je zolder, in de kast, in de kelder, in de garage of onder je bed liggen die je niet meer gebruikt. Wat zouden anderen daar nog voor betalen?


Organiseer een garagae sale en verkoop alles wat je niet meer gebruikt. Zo kun je laagdrempelig geld verdienen naast je baan. En je ruimt ook nog eens lekker je huis op: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Win win dus.


8 SIDE HUSTLES VOOR ALS JE GELD HEBT OM TE INVESTEREN

Alle 60 bovenstaande side hustles kun je voor redelijk weinig geld opstarten. Soms heb je echter wel wat geld nodig. Mocht een aardig bedrag op je bankrekening hebben staan, dan wordt het tijd om dat geld voor je te laten werken. Hieronder 8 side hustles voor als je geld hebt om te investeren waarmee je kunt geld verdienen naast je baan.


61. Koop en verkoop domeinnamen

In domeinnamen houdt zich een gouden business schuil. Er zijn mensen die flink wat geld overhebben voor de perfecte domeinnaam. Domeinnamen met generieke zoekwoorden als ‘tuinman’ of ‘kapper’ of korte woorden zoals ‘ring’ of ‘plant’ zijn bijvoorbeeld heel populair. Bekijk welke domeinnamen beschikbaar zijn en bepaal de waarde ervan.


Maak een website waarop mensen de domeinnamen kunnen kopen. Elke keer als iemand een specifieke domeinnaam zoekt die jij beheert, zorg er dan voor dat hij of zij altijd wordt doorgestuurd naar jouw website waarop de domeinnaam te koop staat.


Je kunt domeinnamen ook verkopen via een speciale veiling op Facebook. Bekijk de groepen Domeinnaam Netwerk en Domeinnamen Handel maar eens.


62. Koop een goedlopende bestaande website

Net als dat je een website zelf kunt bouwen en deze kunt verkopen (puntje 4), kun je ook een succesvolle website kopen. Wat je hieraan hebt? Met een succesvolle website kun je direct producten en diensten verkopen, affiliate inkomsten genereren, verdienen aan advertenties, Google Adsense, sponsors of gastblogs.


Op webshopovername.nl zie je een hoop websites die te koop staan en wat de omzet is die ze nu draaien. Als je dus geld hebt om te investeren, als je een website ziet waar je potentie in ziet en waarvan jij denkt dat je de omzet kunt vergroten. Hiermee bespaar je jezelf de opstartperiode en kun je direct geld verdienen naast je baan.


63. Importeer een product en bouw een merk

Importeer ‘een product’ is natuurlijk nog erg breed. Want er zijn duizenden producten die je zou kunnen importeren. Van meubels en kaarsen tot tuingereedschap en vervoersmiddelen. Start daarom om te bepalen wat voor soort product je zou willen importeren.


Waar hebben mensen behoefte aan? Is er een trend waar je op in kan spelen of een probleem wat je kunt oplossen met een product. Zie je een opkomende hype van metalen tafels in Amerika en denk je dat die hype naar Nederland overwaait? Dan is het misschien de moeite waard om een shop te beginnen in metalen tafels. Importeer ze voor een lager bedrag dan waarvoor je ze verkoopt en voila: je hebt een business case.


Lees ook de regels van het importeren even door voor je begint.


Tip: De SMMB Masterclass is een 6-weekse online cursus die jou exact leert hoe je jouw eigen Social Media Marketing kunt starten en vervolgens kunt schalen. Bekijk de cursus >64. Bijverdienen met crypto

Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s, ook wel coins of munten. Je kunt deze kopen, hopelijk laten renderen en met winst verkopen. Zo kun je flink wat geld verdienen.


Maar welke coins moet je kopen? En hoe? Zelf gebruik ik de app Bitvavo. Op moment van schrijven ben ik vijf weken bezig, heb ik er € 2.500 eigen geld inzitten en al € 1.100 winst. Dat gaat dus best lekker. Mijn vriend en ik kijken o.a. naar filmpjes van Coin Bureau en JRNY op Youtube en bepalen zo welke we kopen en verkopen.


Bitcoin en Cardano zijn coins die naar alle waarschijnlijkheid blijvertjes zijn en dus een goede keuze voor de lange termijn. Echter, met crypto’s weet je het nooit zeker. Handelen in crypto’s brengt veel risico met zich mee en daar moet je dus rekening mee houden. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Heb je er nog helemaal geen verstand van? Koop dan eerst een cursus of praat met iemand die er al veel over weet.


Tip: De Crypto Masterclass, die bestaat uit onze Cryptocurrency Cursus, Crypto Portfolio én een stapel extra e-boeken, kan je helpen. Zo begin je met Bitcoin & cryptomunten. Één keer investeren, 10 keer terugverdienen. Derek en Patrick onthullen welke ‘sleeping giant’ ze hebben ontdekt die de potentie heeft om meer dan 100x over de kop te gaan! Bekijk de cursus >

65. Geld verdienen naast je baan met beleggen

Wat zonde om je geld op de bank te laten staan, terwijl je het ook zou kunnen laten groeien door te investeren in aandelen. Wanneer je aandelen koopt, koop je eigenlijk een klein stukje van een bedrijf. Als het bedrijf groeit, groeit jouw aandeel ook. En wanneer je het aandeel dan op een dag verkoopt, kun je er geld aan verdienen.


Maar van welk bedrijf koop je dan een aandeel? Goede vraag. Ik beleg via De Giro en doe niet aan day trading. Ik investeer het liefste in aandelen voor de lange termijn. Het plan is dus om maandelijks wat bij te kopen en dit jarenlang te laten renderen tot ik hopelijk op een dag eerder met pensioen kan.


Met hoeveel geld kun je starten met beleggen? En hoe begin je dan? Hoeveel geld kun je ermee verdienen? Voor die vragen verwijs ik je door naar Get Fired. Get Fired is van mijn vriend Jelle en hij helpt je met alles wat je moet weten over beleggen.66. Bijverdienen met vastgoed

Voor vastgoed moet je natuurlijk wel een flink bedrag op de bank hebben staan of een flink bedrag verdienen. Je koopt niet zomaar een huis om het vervolgens te verhuren en eraan te verdienen. Maar uiteraard is het wel mogelijk.


Er zijn allerlei partijen die jou als startende belegger kunnen begeleiden bij het aankopen van beleggingsvastgoed. Er zijn flink wat factoren waar je rekening mee moet houden, dus voor je eerste investering zou ik dat zeker aanraden. Hierbij kun je denken aan de huidige en toekomstige staat, de verhuurbare staat, regelgeving in de gemeente en wat de risico’s in potentiële economisch mindere tijden zijn.


Het rendement op je vastgoedbelegging hangt af van jouw eigen geld en de opbrengsten die je krijgt vanuit het pand. Hoe minder je hoeft te betalen en hoe meer je ontvangt, hoe hoger het rendement natuurlijk.


Ik heb zelf wel eens nagedacht om een boshuisje te kopen, deze op te knappen en te verhuren aan toeristen. Ook wil ik mijn huis verhuren als wij over een tijdje voor een lange tijd gaan reizen. Niet echt een vastgoedbelegging, maar het zijn kleine stappen. Je moet immers ergens beginnen ;).67. Drop shipping

Jia Ruan, Joshua “Dropship” Kaats en Winston Zwemmer heb je vast wel ooit voorbij zien komen. Jia Ruan en Winston Zwemmer leren je hoe je een ecommerce bedrijf bouwt via Bol.com en Joshua Kaats werkt voornamelijk via Ali Express. Ook via Amazon en Ebay kun je starten met drop shipping.


Ik weet dat veel mensen hier heel veel geld mee verdienen, maar ik weet ook dat er verhalen rondgaan over oplichters en verkopers die ‘mooi weer verhalen’ ophangen. Laat je dus niet gek maken!


Wat is drop shipping?

Dropshipping is een vorm van e-commerce, waarbij webshop eigenaren producten aanbieden die ze zelf niet op voorraad hebben. Dat is geen oplichterij, want het product dat gekocht wordt komt wel gewoon de kant van de koper op. De webshop eigenaar gaat het product daarna namelijk bestellen bij de fabrikant of groothandel en die stuurt het vervolgens direct door naar de klant. Op die manier heeft de webshopeigenaar toch een product verkocht zonder het product fysiek gezien te hebben.


Er zitten veel voordelen en nadelen aan drop shipping. Het voordeel is dat je dus weinig investering nodig hebt en op elk moment kunt starten. Jij draait voornamelijk de webshop, dus die moet converteren naar een sale. Maar een nadeel is wel dat jij met de problemen komt te zitten als ene klant niet tevreden is met het product. De klant heeft het product namelijk bij jouw webshop gekocht, dus jij zal de klacht ontvangen en moeten oplossen. Je moet dus zeker weten dat het product wat je verkoopt een kwalitatief product is.


Met drop shipping kun je veel geld verdienen. In de webshop van Kylie Jenner Kosmetik vind je bijvoorbeeld een cosmetica-set voor $360, waarvan de inkoopprijs bij AliExpress $15 is. En aangezien Kylie Jenner een groot bereik heeft (220 miljoen volgers op Instagram), zullen er toch genoeg mensen zijn die het kopen. Niet echt eerlijk, maar wel hoe de wereld werkt. Als je het slim aanpakt kun je dus flink wat geld verdienen naast je baan met drop shipping.


Hieronder onderzoekt NOS hoe betrouwbaar die ecommerce goeroes nou eigenlijk zijn. Mocht je nu denken: dat kan ik beter, transparanter en eerlijker? Misschien moet je dan een eigen cursus maken (puntje 21) en het beter doen dan die sales gasten.
68. Brouw je eigen bier

De gemiddelde drankenwinkel staat er vol mee: honderden biertjes met ieder hun eigen smaak en label. Heb jij een biermerk in gedachten dat nog niet bestaat? Voor een bepaalde doelgroep, met een speciale boodschap of een speciaal doel? Brouw dan je eigen bier!


Wie weet vind je het leuk om dit samen met je vriendengroep of met je partner te doen. Het is een leuke klus om geld te verdienen naast je baan. Wil je alvast klein beginnen? Start dan met dit starterspakket:
Hoe ga jij geld verdienen naast je baan?

Dat waren ze, de 68 manieren om geld te verdienen naast je baan. Het is een flinke lijst, dus hieronder nog een korte samenvatting:


68 manieren om geld te verdienen naast je baan:

1. Geld verdienen met een blog
2. Geld verdienen met affiliate marketing
3. Geld verdienen met Google Adsense
4. Geld verdienen met een Niche website
5. Geld verdienen met als respondent bij onderzoeken
6. Geld verdienen met met enquêtes
7. Geld verdienen met Instagram
8. Geld verdienen met YouTube
9. Geld verdienen met een Podcast
10. Geld verdienen als Virtual Assistant (VA)
11. Geld verdienen als Freelance copywriter
12. Geld verdienen als Correspondent voor de krant
13. Geld verdienen als Blogger of gastblugger
14. Geld verdienen met een e-book
15. Geld verdienen als Ghostwriter
16. Geld verdienen met een boek
17. Geld verdienen met Freelance proeflezen en bewerken
18. Geld verdienen als Songwriter
19. Geld verdienen met een Gedichtenbundel
20. Schrijf en bewerk CV’s
21. Geld verdienen met een online cursus
22. Geld verdienen als Public Speaker
23. Geld verdienen als Grafisch designer
24. Geld verdienen met Web design
25. Geld verdienen met Web development
26. Geld verdienen met Software ontwikkeling
27. Geld verdienen met App development
28. Geld verdienen met Facebook en Google ads
29. Geld verdienen met bijles
30. Geld verdienen met muziekles
31. Geld verdienen als Fotograaf
32. Geld verdienen met Stock fotografie
33. Geld verdienen als Stemacteur
34. Geld verdienen als Personal trainer
35. Online coaching in jouw expertise
36. Geld verdienen als Structuurcoach
37. Geld verdienen als Opruimcoach
38. Geld verdienen als Loopbaancoach
39. Geld verdienen als Lifecoach
40. Geld verdienen als Businesscoach
41. Geld verdienen als Huisoppas
42. Geld verdienen door je auto te verhuren
43. Geld verdienen door je huis te verhuren
44. Geld verdienen door je tuin of land te verhuren
45. Geld verdienen als Tour guide
46. Geld verdienen met honden uitlaten
47. Geld verdienen als Model
48. Geld verdienen met handgemaakte producten verkopen
49. Geld verdienen met zelf geïllustreerde kaarten
50. Geld verdienen als kleermaker
51. Geld verdienen met bakken of koken
52. Geld verdienen met Pinterest
53. Geld verdienen met sieraden
54. Geld verdienen met schilderijen/kunst
55. Geld verdienen door planten te stekken
56. Geld verdienen door kleding te ontwerpen
57. Geld verdienen met een theatervoorstelling
58. Geld verdienen met tweedehands producten
59. Geld verdienen met eigen kleding
60. Geld verdienen met een garage sale
61. Geld verdienen met domeinnamen
62. Geld verdienen met een goedlopende website
63. Geld verdienen met een geïmporteerd product
64. Geld verdienen met cryptocurrency
65. Geld verdienen met beleggen
66. Geld verdienen met vastgoed
67. Geld verdienen met Drop Shipping
68. Geld verdienen door bier te brouwen

Huidige reacties

Laat een reactie achter