fbpx
Top
Financieel onafhankelijk worden met Get Fired

Zo helpt de FIRE leefstijl je om financieel onafhankelijk te worden

Vrij kunnen zijn heeft veel te maken met financiële vrijheid. De FIRE beweging is een beweging die hier naar streeft. Financially Independent Retire Early, betekent FIRE letterlijk. Ik, Jelle – vriend van Inge, probeer steeds meer FIRE te leven. Het leuke is, dat ik Inge hiermee ook aansteek en we nu samen streven om financieel onafhankelijk te worden. Zelf is ze nu zo overtuigd van de kracht van meer financiële vrijheid, dat ze haar Avocado lezers ook wil inspireren. Als FIRE expert heeft ze me ingeschakeld om een tof artikel te schrijven over FIRE en hoe jij meer FIRE kunt worden. Op het einde geef ik je nog een paar opdrachten mee zodat je zelf aan de slag kunt!


Ons gemeenschappelijke verlangen naar vrijheid

Lang geleden in een compleet andere wereld, in januari 2019, hebben Inge en ik elkaar voor het eerst ontmoet. Het was in Seefeld, Oostenrijk, tijdens wintersport met ons werk. Ik dacht wat een prachtig karakter moet zij hebben en besloot met haar te gaan praten. Het was tijdens de après ski, dus veel details van het gesprek weet ik niet meer. Wel dat het in hoofdlijnen over avontuur, reizen en vrijheid ging. De klik was er meteen en nadat Inge een paar weken ‘hard to get’ had gedaan, gingen we uiteindelijk daten.


Een lang verhaal kort: we kregen een relatie, gingen na een jaar samenwonen en zijn inmiddels weer opnieuw een soort van collega’s doordat we elkaar veel helpen met onze passies: Avocado Generatie en Get Fired. Wat het vlammetje bij ons ooit deed ontbranden is het gemeenschappelijke verlangen naar vrijheid en doen waar je passie ligt. Voor Inge is dit de ontdekkingsreis van een Millennial en heeft dit vorm gekregen in Avocado Generatie. Ik probeer vooral vrijheid te creëren door slim met geld om te gaan.


Hoe ik mensen help financieel onafhankelijk te worden

Met mijn bedrijf Get Fired (bezoek vooral de website) wil ik mensen op weg helpen richting financiële vrijheid. De achterliggende filosofie is FIRE: Financially Independent, Retire Early. Wat is FIRE? Allereerst betekent dit redelijk minimalistisch leven, wat ik zie als alleen geld uitgeven aan zaken waar je gelukkig van wordt. Het geld wat je daarna overhoudt, laat je voor je werken door te investeren. Het doel is uiteindelijk om financieel onafhankelijk te worden, zodat je alle tijd hebt om te doen waar jij gelukkig van wordt.


Ik vind dat iets heel interessants. Denk voor jezelf maar eens na, wat je zou doen als geld geen rol zou spelen. De meeste dingen waar je gelukkig van wordt, kosten (bijna) geen geld. Tijd spenderen met je familie, veel sporten, tuinieren, vrijwilligerswerk of een wereldreis maken. Vrijheid door slim met geld om te gaan en die vrijheid dan weer gebruiken om het leven weer wat mooier te maken. Minder moeten en meer kunnen.


Hoe kun je meer FIRE leven?

Bij Get Fired hanteren we 4 pijlers om meer FIRE te worden:

1. Kostenbewustzijn → Geef jij jouw geld alleen uit aan dingen waar je gelukkig van wordt?
2. Investeren → Laat geld voor je werken zodat het meer waard wordt.
3. Geld bijverdienen → Heb je een passie, skill of voordeel waarmee je buiten je huidige inkomsten wat zou kunnen bijverdienen?
4. Mindset → Weet je eigenlijk wel waar je gelukkig van wordt en welke kosten het dus waard zijn?

Iedere pijler heeft een succes element in zich om meer FIRE te worden en dus financieel onafhankelijk.


Heb je de FIRE-mindset?

De FIRE filosofie is een bewezen methode om financieel onafhankelijk te worden. Velen gingen me voor! FIRE is er dan ook in alle soorten en maten. Als je het heel extreem doet kun je door 50 tot 70% van je inkomen te beleggen, in ongeveer 10 jaar financieel onafhankelijk zijn. Dat vereist een totaal andere levensstijl, wat niet voor iedereen is weggelegd. Je kunt het ook veel kleinschaliger aanpakken en door nu €100 per maand te beleggen in plaats van uit te geven aan kleren of horeca, ervoor te zorgen dat je een aantal jaren eerder met pensioen kan.


Met geld koop je tijd

FIRE gaat vooral om het snappen dat er een verband is tussen tijd en geld. Met geld kun je tijd kopen, als je genoeg hebt hoef je immers niet te werken. Daarom verbaast het mij altijd zo, dat mensen klagen dat ze zo weinig tijd hebben, maar wel elke maand geld over de balk smijten aan spullen waar ze uiteindelijk niet gelukkiger van worden. Een oorzaak hiervan is, dat je financieel niet zo slim bent. Door financieel slimmer te worden, ga je beter met geld om, wat uiteindelijk je vrijheid verhoogt.


FIRE als leefstijl om financieel onafhankelijk te worden

Door meer FIRE te leven, zul je merken dat je meer grip op geld krijgt en zul je geld leuker gaan vinden. Van een manier om elke maand weer dingen mee te betalen, naar een middel om vrijheid te bereiken en financieel onafhankelijk te worden.


Ben jij al een beetje FIRE aan het leven? Daar helpt Get Fired je bij met blogposts, boeken reviews, handige templates en cursussen over bijvoorbeeld beleggen en crypto. Zo word je FIRE met Get Fired.


FIRE oefeningen

Om jouw FIRE mindset alvast een beetje te prikkelen, heb ik een aantal oefeningen voor je uit het boek ‘De weg naar financiële vrijheid’. Neem hier rustig de tijd voor, het zal zich uitbetalen.


Oefening 1: schrijf 10 dingen op waar je gelukkig van wordt.

Het mogen natuurlijk ook 8 of 12 dingen zijn, maar de essentie is om hier eens bij stil te staan. Probeer ze zo concreet te maken, want vakantie vinden we bijvoorbeeld bijna allemaal leuk. Wat vindt je bijvoorbeeld leuk aan vakantie? Is het een ander klimaat, relaxen of het ontmoeten van nieuwe mensen? Het mooie van deze lijst is dat de meeste dingen waarschijnlijk weinig of geen geld kosten. Zo belangrijk is dat geld vaak namelijk niet.


Oefening 2: maak een lijst van dingen die je in het afgelopen jaar kocht, maar die je uiteindelijk niet gelukkiger maakten.

Hoe meer spullen je koopt, hoe makkelijker de oefening is. Ga eens door je kledingkast heen, kijk je huiskamer eens door en check je bol.com bestellingen. Wat heeft je nou echt gelukkiger gemaakt? Doe je echt andere dingen met je nieuwe Iphone dan met de oude die je had? Hoelang duurde het geluk van een nieuwe auto? Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Wil je trouwens meer inzicht in je uitgaven? Daar heb ik wel een handige Excel-template voor. Dat kost je niks, dus die heb je vast van me gekregen 🙂


Oefening 3: Maak een lijst van 10 dingen waar je het meeste geld aan uitgeeft. Vergelijk deze met de gelukkige dingen lijst uit oefening 1. 

Vaak kun je bij je bank je uitgaven redelijk in categorieën indelen. Je kunt dit ook op basis van schattingen doen, maar ga vooral even door je afschriften heen. Vaak klopt het beeld wat we hebben van onze uitgaven versus wat we werkelijk uitgeven namelijk niet. Als je dit hebt gedaan, vergelijk je de uitgavenlijst met de lijst uit oefening 1. In welke mate komen deze overeen?


Deel je inzichten

Deel vooral je inzichten met familie, collega’s en vrienden. Zo zet je elkaar aan het denken en kom je samen verder. Inge en ik vinden het ook leuk als je je inzichten met ons deelt. Stuur vooral een mailtje naar info@avocadogeneratie.nl of info@getfired.nl. Jouw inzichten zijn waardevol voor ons, om Avocado Generatie en Get Fired verder te verbeteren. We zullen altijd discreet met de informatie omgaan en dit nooit publiek delen, zonder toestemming.

Huidige reacties

Laat een reactie achter