fbpx
Top

Een opdracht om te evalueren waar je tijd naartoe gaat

Nooit eerder was ik zo enthousiast over een challenge die gaat over plannen. Yes, ik ben deze maand een commitment aan gegaan: 30 dagen tijdschrijven. Met als doel mijn productiviteit inzichtelijk te krijgen en daarmee kritisch te beoordelen of ik mijn tijd besteed zoals ik het wil besteden. We hebben immers maar 24 uur per dag en één leven.


Hoe gaat het na 1 week tijdschrijven?
Lekker! Heel raar maar het gaat gewoon automatisch. Bij iedere nieuwe taak zet ik het klokje van Toggl aan. En als ik tussendoor gebeld word, neem ik pas op als ik het klokje heb aangepast. Gewoon alsof ik het al jaren doe. Wel een kanttekening: ik was donderdag tot zondag in Friesland. Dat bootje varen en die biertjes drinken heb ik niet geklokt ;). Dit was voorlopig mijn laatste trip, dus kan ik de verdere maand volle bak tijdschrijven.


Opdracht: evalueer waar je tijd naartoe gaat
Met alleen tijdschrijven gaan we niet productiever worden. We moeten ook kritisch kijken naar die geschreven uren en daarmee evalueren of we onze uren nuttig besteden. Daarom deze eerste opdracht. We gaan evalueren waar onze tijd naartoe gaat. En wel middels het volgende kwadrant.Schrijf de projecten/taken met daaraan gegeven uren op in dit kwadrant. Het is dus de bedoeling dat je die taken gaat onderverdelen in de hoeveelheid energie het je gaf en hoe goed je erin was.

Ik zal je even meenemen in een voorbeeld.
Stel, ik heb afgelopen week 3 uur gewerkt aan Instagram posts. Daar krijg ik energie van en ik ben er redelijk goed in, maar wil er zeker nog beter in worden. Dan zou ik die rechtsboven noteren, want daar wil ik zeker meer tijd aan besteden.

Stel, ik heb afgelopen week 3 uur gewerkt aan het uittypen van een interview. Ik krijg er niet zoveel energie van en, tja, hoe kun je nou goed of slecht zijn in het uittypen van een spraakopname? Ik zou deze taak daarom linksboven noteren. Het is iets wat moet gebeuren dus let’s get it over with. Maar ik moet dit niet iedere dag willen want ik krijg er geen energie van.

Op die manier wordt het steeds duidelijker waar ik meer tijd en minder tijd aan wil besteden. En ook wat de “even doorzetten” klussen zijn, wat de klussen zijn die je wellicht beter kunt uitbesteden omdat je er èn niet goed in bent èn geen energie van krijgt, en van welke klussen je rete veel energie krijgt en waarover je dus misschien meer wil leren.

Volgende week:
Ik heb het kwadrant zojuist ingevuld. Volgende week ga ik dit opnieuw doen met de gewerkte uren van deze week. Dan ga ik ook weer een stap verder: ik ga kijken hoe mijn gewenste dag eruit zou zien. Als ik het echt in mocht richten zoals ik zou willen, hoe zou het kwadrant er dan uitzien? Maar dat is er weer eentje voor volgende week.

Dus: vul het kwadrant in en dan zie ik je hier volgende week weer! Veel succes met de opdracht en het tijdschrijven deze week.


Huidige reacties

Laat een reactie achter