fbpx
Top
een ode aan de werknemer in loondienst

Een ode aan de werknemer in loondienst

Misschien zit ik in een bubbel, maar ik heb behoefte aan tegengeluid. Ik zal niet uitsluiten dat ik zelf ooit ondernemer word, maar zolang ik dat niet ben wil ik vieren wat ik wel ben: een werknemer in loondienst. Op Instagram lijkt ondernemerschap het hoogst haalbare. Terwijl ik al zóveel ambitieuze, gedreven en ondernemende mensen heb ontmoet die werken voor een baas. En die mensen wil ik vandaag in het zonnetje zetten.


Ambitieuze werknemer in loondienst

Zijn ondernemers per definitie ambitieuzer dan werknemers? No way. Ik heb collega’s die dag in dag uit vlammen. Ze verdienen weliswaar geld voor een baas, maar hey: eind van de dag gaat het niet om geld, maar om waar je energie van krijgt. Dat is wat je drijft. Natuurlijk zijn er ondernemers of werknemers die ambitieuzer zijn dan de ander. Maar ik wil in het algemeen geen harde lijn trekken tussen een ondernemer of een werknemer.


Werknemer in loondienst met een missie

Een ondernemer kan om verschillende redenen iets voor zichzelf beginnen: om een probleem in de wereld op te lossen, om persoonlijke redenen zoals meer vrijheid, om het avontuur aan te gaan, voor financiële autonomie of andere redenen. Al met al hebben ze een visie en een missie. Maar dat wil dus niet zeggen dat een werknemer in loondienst dat allemaal niet heeft. Je kunt ook dezelfde visie en missie delen als dat van iemand die al een bedrijf is begonnen. Je kunt je daarbij aansluiten in plaats van een concurrent te worden. Maakt het dan uit dat het bedrijf niet op jouw naam staat? Of dat jij niet de leider bent? Nee. Een werknemer kan zich net zo hard inzetten voor een missie.


Werknemers werken ook aan persoonlijke ontwikkeling

Ik lees regelmatig “tips voor ondernemers” op Instagram. Die lopen erg uiteen van planning en focus tot persoonlijke ontwikkeling en financiën. Ze zijn super relevant voor mij, terwijl ik een werknemer ben. Ik schrijf bijna dagelijks in mijn dagboek en werk veel aan zelfreflectie. Op mijn werk is focus en planning ook erg belangrijk en werken we met strakke deadlines. We moeten targets halen. Ik kan me zo voorstellen dat dat net zoveel druk met zich meebrengt als het binnen halen van nieuwe klanten. Kortom: de volgende keer dat je “tips voor ondernemers” geeft, vervang het woord ‘ondernemers’ dan alsjeblieft voor ‘ondernemende mensen‘.


Ooit van een Intrapreneur gehoord?

Een intrapreneur is een entrepreneur (ondernemer) in het bedrijf van iemand anders. Je hebt een doel en je moet ondernemend zijn om het doel te bereiken. Wellicht ben je het hoofd van een afdeling of project, of ben je een expert op een bepaald gebied. Jij bent verantwoordelijk voor een stukje van het bedrijf. Misschien moet je een nieuw product op de markt zetten, of lead targets halen of moet je de conversie verhogen. Wat het ook is, je werkt als een soort ondernemer in het bedrijf van een ander.


Respect voor zowel werknemer als ondernemer!

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind ondernemerschap prachtig! Ik kijk op tegen mensen die van niks iets hebben gemaakt: chapeau! En vergeet niet dat ondernemers de volle verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf. Dat moet je ook maar kunnen. Maar ik kijk ook op tegen mensen die shit klaarspelen in loondienst. Mensen die groeien in een bedrijf van iemand anders. Waar ik vooral respect voor heb is mensen die iets doen waar ze energie van krijgen. Met passie en met heel hun hart. Mensen die niks liever doen met hun leven. Mensen die echt geloven in wat ze doen en ergens voor staan. En daarin maakt het naar mijn mening geen verschil of je nu een ondernemer bent of werknemer. Zo hoop ik namelijk ook dat mensen op een dag naar mij kijken. Niet met respect om wat ik doe, maar om hoe ik in het leven sta: gepassioneerd.


Moraal van het verhaal: werk met passie en ben ambitieus. Of je dat nou doet als werknemer of ondernemer, dat maakt niet uit. Zolang je maar fucking veel energie krijgt van wat je doet en met niemand in de wereld zou willen ruilen.


Deze fantastische werknemer bijvoorbeeld:

Huidige reacties

Laat een reactie achter