fbpx
Top

eeden THE LABEL: Een gouden tip voor vintage shoppen in Eindhoven

Op een dag liep ik door de Bergstraat in Eindhoven. Voor de Eindhoven-kenners onder ons: dat is een zijstraat van de Kleine Berg. Ik stuitte op een kleurrijk winkeltje waar ik direct naar binnen werd gezogen. Binnen trof ik Evy, co-owner van het kledingmerk eeden THE LABEL. “Hoi, welkom!” Vriendelijk legde ze me uit wat ik allemaal voor me zag. “We hebben vintage kleding, handgemaakte kleding en we verhuren ook kleding voor de liefhebbers. En mocht je iets zien wat je liever in een andere kleur zou willen dragen? Dan maken we het gewoon voor je. Dat kan hier allemaal!”Je wil duurzaam shoppen, maar waar begin je?
Ik weet als geen ander dat het niet altijd makkelijk is om duurzaam te shoppen. Vooral als je in een stad als Eindhoven woont. Shoppen was vroeger mijn favoriete bezigheid. Voor € 50 kon ik een complete outfit scoren bij o.a. H&M, ZARA of Mango. Maar op een dag besloot ik dat het anders moest. Ik had de keerzijde van de mode-industrie ontdekt en wilde er geen onderdeel meer van uitmaken. Daarom kocht ik in 2019 een heel jaar geen kleding.

Begin 2020 sprak ik met mezelf af dat ik weer mocht kopen, ruilen of lenen, als het maar duurzaam was. Dus sinds januari ben ik actief op zoek gegaan naar toffe merken en winkeltjes. Zo heeft de duurzame mode zoekmachine Project Cece me al aan heel wat adresjes geholpen. Lena Library heeft me laten zien dat kleding huren ook gewoon een mogelijkheid is! De kledingruil die mijn vriendinnen en ik recent hebben georganiseerd was een groot succes. En als ik door de straten van mijn stadje Eindhoven loop en een tweedehands winkeltje spot, dan MOET ik dat natuurlijk met de wereld delen! Want met iedere vondst in mijn zoektocht breng ik jou ook weer dichterbij.


Twee zussen, één missie
Terwijl ik een prachtige paarse bloes van het kledingrek wilde pakken, begon Evy te lachen. “Dat exemplaar hebben we gevonden in New York. Zo heeft ieder kledingstuk hier een verhaal.” Terwijl ik naar de paskamer liep, die er overigens net zo chique uit zag als de rest van de winkel, kwam de zus van Evy vluchtig binnen gelopen. Ik zag dat ze mooi en lang was, maar voordat ik een praatje kon maken was ze weer weg. “Dat was mijn zus, Tessa. Samen runnen we eeden. Zij is de creatieveling en maakt zelf kleding. Ik regel veel en denk na over hoe we kunnen groeien. Zo vullen we elkaar helemaal aan.”Het begon met een behoefte aan avontuur
Compleet geïnspireerd kwam ik thuis van mijn bezoekje. Ik ging achter mijn laptop zitten en zocht op Google naar ‘eeden’. Ik wilde meer te weten komen over de drijfveren van de knappe zussen. ‘Tess, ik zat te denken… ik wil heel graag iets naast mijn studie doen, een hobby, maar misschien later ook geld ermee verdienen. Iets creatiefs…’ En zo ontstond het, lees ik online. Tessa had al een achtergrond in de mode-industrie. Ze werkte als model en leerde via YouTube hoe ze zelf kleding kon ontwerpen en maken. Evy had de behoefte om aan de sleur van haar werk en haar studie te ontsnappen. Beiden wilden ze dolgraag iets groters neerzetten. En groots is eeden nu al, met een echte winkel in hartje Eindhoven.


Alles is gebaseerd op vijf echte vrouwen
Op de website van eeden kun je de kledingkast bekijken van vijf verschillende type vrouwen. Dit zijn de muses van Tessa en Evy. Iedereen kan zich wel in één van die types vinden. Althans, het is meer een ‘fantasy self’. Zo hoop ik iets weg te hebben van Aza; de dromer van het stel. En de kleding in haar kledingkast is fantastisch. Welke kledingkast past het beste bij jou?


Jouw droomoutfit laten maken
Dat je er vintage kleding kunt kopen is natuurlijk al tof. Maar wat eeden echt uniek maakt, is dat je er ook kleding kunt laten maken. Zo maakten ze items voor bruiloften, mijlpaalverjaardagen enzovoorts. Duurzaamheid staat daarbij centraal. Ze gebruiken veel overschotstoffen die niet zijn gebruikt door de retail. Materiaal wordt nooit weggegooid en er wordt gekozen voor kwaliteit zodat het langer mee gaat. Reststoffen worden gebruikt voor matching scrunchies en om bijvoorbeeld de sieraden in te kunnen verpakken. Overal is over nagedacht!Meer unieke shopjes in Eindhoven
Wanneer ik dit lees, begint het direct te kriebelen. JA, KOM EINDHOVEN ALSJEBLIEFT WAT KLEUR GEVEN! Daar zou ik zelfs aan willen bijdragen. Eindhoven is praktisch en het heeft zeker een hoop leuke plekjes. Maar het is niet per se de mooiste stad. Ga maar eens op het terras zitten en kijk wat mensen dragen (ik hoop dat ik niemand hiermee beledig). Maar door initiatieven als deze, kunnen we Eindhoven wat kleur geven! Meer uitgesproken fashion op straat. Eindhoven heeft het in zich en dat vindt eeden ook!


Oja, de meiden zijn ook erg gezellig
Heb je eigenlijk niks nieuws nodig? Dan kun je ook gewoon voor de gezelligheid binnen wandelen. Niet dat ik de meiden persoonlijk ken, maar dit is de indruk die ik krijg als ik hun vlogs bekijk:
More vintage please
Ik word dolenthousiast als ik weer zo’n parel ontdek. Helemaal wanneer het ook nog eens in mijn eigen stadje is. Ken jij nog zo’n tof merk in of in de buurt van Eindhoven. Let me know: info@avocadogeneratie.nl!


Huidige reacties

Laat een reactie achter