fbpx
Top

Zo werd de spontane Rachel Atkins schrijver

Laat jij genoeg ruimte in jouw leven over voor spontaniteit? Sommige mensen vinden het lastig om niet alles te plannen. “Je oude schoenen niet weggooien voordat je nieuwe hebt”, zei mijn moeder altijd. Vrij vertaald wil dat zeggen: zoek een nieuwe baan voordat je ontslag neemt. Maar Rachel Atkins laat eigenlijk precies zien wat het je kan brengen als je ruimte overlaat voor het onverwachtse. Rachel werd uiteindelijk schrijver. De grote vraag is: heeft Rachel haar droombaan gevonden?


Wat is mijn droombaan? Met die vraag startte ik deze interviews reeks. Klik hier om alle droombaan voorbeelden te lezen.


Al op jonge leeftijd volgt Rachel haar hart

De Engelse Rachel Atkins besloot al na een jaar te stoppen met haar opleiding Graphic Design: “ik was er gewoon echt ongelukkig.” Daardoor verhuisde ze weer naar haar ouderlijk huis, in een klein dorpje dichtbij Birmingham in Engeland. “Dat was echt lastig. Ik had geen enkel idee wat mijn volgende stap moest worden. Daarom begon ik maar gewoon als receptioniste.”


Ze ontdekte al snel dat ze niet kon doorgroeien in het bedrijf en stopte. “Toen gebeurde er iets heel randoms. Soms moet je een beetje geluk hebben in het leven”, zegt Rachel lachend. “Op mijn laatste werkdag kocht mijn vader een bedrijf; een uitgeverij voor boeken over watersporten. Ik had tijd en hij had hulp nodig, dus dat ging vanzelf. Ik begon steeds meer te doen en voordat ik het wist had ik een goed betaalde fulltime baan. Samen kregen we het bedrijf van de grond.”


Voordat ze het wist, was haar toekomst uitgestippeld

“Dus opeens had ik een leuke baan met veel zekerheid en ging ik op mezelf wonen. Maar tegelijkertijd kon ik mijn hele toekomst al voorspellen. Ik zou het bedrijf op een dag overnemen, een huis kopen in het dorp en dat zou dan mijn leven zijn. Ik wilde absoluut niet dat dat zou gebeuren. Dus gaf ik mijn vader een opzegtermijn van 1 jaar en mezelf dus 1 jaar de tijd om te beslissen wat ik wilde doen.” Rachel was nooit echt reislustig en had überhaupt nog nooit in een hostel geslapen. Toch besloot ze het onverwachtse te doen; een reis door Europa. “I was feeling adventurous.”


Rachel ontdekte ‘what life is about’

Om het thuisfront op de hoogte te houden, startte Rachel een blog, In Search of Happy, over haar reisverhalen. Ze bleek het schrijven erg leuk te vinden en anderen genoten van het leesvoer. Gedurende haar reis kwam ze in contact met allerlei verschillende mensen. Zo ook de Nederlandse Gijs, maar daarover later meer.


“Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Ik heb op reis zoveel mensen ontmoet die op allerlei verschillende manieren geld verdienen en wel vaker op reis gaan. Ook oude mensen, die eindelijk het ‘normale leven’ vaarwel hadden gezegd en nu echt gelukkig waren. Ik dacht: YES, daar draait het leven om. Niet om dag in dag uit naar je werk te gaan en dan thuis te komen. Er is nog zoveel te ontdekken in de wereld. Zolang ik het leven dat ik wil leven kan betalen, hoef ik geen veilige baangarantie. Ik realiseerde me dat het 9 tot 5 systeem niet voor mij is weggelegd.”


“Ik word schrijver”

In november 2017 was het klaar met de pret, Rachel vloog terug naar Engeland. Haar fantastische reis zat erop. “Ik had besloten dat ik meer met schrijven wilde doen. Ik vond het namelijk zo leuk. Ik had geen financiële verplichtingen omdat ik weer bij mijn ouders was gaan wonen. Dat is natuurlijk de perfecte setting om iets te proberen. Maar hoe word je schrijver?”


Rachel bleef schrijven op haar blog en vond een paar graphic design klussen om toch geld te verdienen. En toen gebeurde het onverwachtse. “Iemand die mijn moeder kent, had mijn blog gelezen en zocht een copywriter. Dus ineens schreef ik wekelijkse blogposts voor zijn website; een Polo club. Dat gaf me een boost omdat er iemand buiten mijn familiekring was die mijn werk goed vond!”


Zonder enige ervaring werd ze gevraagd om een boek te schrijven

Rachel bleef ondertussen aan het netwerk werken door naar events te gaan waar ze uitgeverijen en andere schrijvers kon ontmoeten. “Één van die events had een online pagina met daarop vacatures en oproepen van mensen die naar werk zochten. Ik heb toen een bericht gestuurd dat ik me aanbood als Freelance Bookdesigner. In plaats van mij alleen op de website te plaatsen, stond ik ook ineens in hun nieuwsbrief! Toen ging het balletje rollen. Ik kreeg een bericht op LinkedIn van een uitgeverij die mijn blog had gelezen en ervan onder de indruk was. In eerste instantie dacht ik dat ze me wilde inhuren als designer, maar dat was niet het geval. Ze wilde dat ik een boek voor hun ging schrijven!”


Een boek over koffie

De uitgeverij had de opdracht gekregen van een Chinese opdrachtgever om een Engelstalig boek te schrijven over koffie, koffiehuizen en hoe iedere koffiecultuur anders is. Met die opdracht werd Rachel aan het werk gezet. “Dus, mijn eerste boekenproject. Hoe schrijf je een boek? Ik begon eerst met een onderzoek. Daaruit ontstond een ruwe inhoudsopgave. Ik ben dat daarna gewoon gaan inkleuren met verhalen. Toen het af was waren ze zo onder de indruk dat ze ook besloten om het in Engeland uit te geven.” Mocht je nu net zo enthousiast zijn als ik en het boek willen kopen, dat kan helaas nog niet. Als het in de verkoop gaat, deel ik het zeker op Avocado Generatie!


Wat verdient een schrijver?

Rachel legt uit dat je als beginnend schrijver meestal niet veel verdient. “Het was een fantastische kans dus ik heb deze gepakt. Maar voor het geld had ik het niet hoeven doen. Ik kreeg in totaal minder dan een maandinkomen voor iets waar ik een jaar fulltime aan gewerkt heb. Normaal gesproken krijg je royalty’s, een percentage (meestal 10% tot 15%) van hoevaak het boek wordt gekocht door een reseller zoals Amazon of bol.com. Maar dit was een andere situatie.”


Rachel voelt zich dankbaar dat haar familie en de liefde van haar leven, de Nederlandse Gijs waarvoor ze twee jaar geleden naar Nederland verhuisde, haar zo steunen in wat ze doet. Financieel gezien is het namelijk niet altijd een vetpot. En dat brengt onzekerheid met zich mee. “Maar over het werk dat ik lever ben ik nooit onzeker, daar geloof ik in. Het zou niet werken als ik daar niet in zou geloven.”


Werken wanneer het mij uitkomt

We ervaren het nu allemaal natuurlijk; thuiswerken. Rachel doet niet anders als schrijver. “Met een creatief beroep, zoals het mijne met schrijven, is het moment en de omgeving erg belangrijk. 40 uur per week werken wil niet per definitie zeggen dat je ook 40 uur productief bent. Soms is het gewoon beter om iets een halve dag te laten rusten en het daarna weer op te pakken. Ik heb die vrijheid nu. Als ik op een later tijdstip in flow raak kan ik uren lang doorwerken en ben ik echt productief. Voor mij werkt dat beter. Van 9 tot 5… wie heeft dat überhaupt bedacht?”


Breakfast in bed is ok!

“Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen z’n eigen routine creëert. Soms lig ik ’s ochtends voor mijn gevoel te lang in bed en dan ben ik bang wat mensen van me vinden. Ik doe het zo anders dan de meesten. Niet dat ze me kunnen zien natuurlijk, het is meer een gevoel. Maar zeer recent heb ik een nieuwe routine ontwikkelt die me in de ochtend dat extra zetje geeft om uit bed te gaan. Ik loop naar de keuken en maak mijn ontbijt. Dan kruip ik weer terug in bed, met mijn ontbijt, en luister ik naar een podcast. Daar krijg ik dan heel veel energie van en met die energie ga ik me klaarmaken voor de dag. Ik moest zelf wel even aan het idee wennen hoor. Dan zei ik tegen mezelf: ’Breakfast in bed is ok, Rachel.’”


Een nieuw boek schrijven over liefde

Twee jaar geleden verhuisde Rachel naar Nederland voor de liefde. Hier besloot ze ook de Nederlandse taal te gaan leren. Tijdens een van die lessen raakte ze aan de praat met een vrouw uit Nieuw-Zeeland. “Haar vriend is ook Nederlands, net als de mijne. Ze vertelde me het fantastische verhaal over hoe zij elkaar ontmoet hebben. Op het einde zei ik: ‘that should be a book’. Ik was niet de eerste die dat vond, zei ze toen. Ik heb het idee even laten bezinken en daarna besloten dat ik dat boek wilde schrijven. Zij vonden het gelukkig een geweldig idee en zo is het idee van mijn tweede boek ontstaan.”


Hoe werkt een boek uitgeven?

Toen het boek klaar was vloog Rachel naar Engeland voor een meeting met ‘literary agents’. Dat zijn de tussenpersonen tussen schrijvers en uitgeverijen. “Als je een bestseller wil creëren heb je in mijn beleving een ‘literary agent’ nodig”, zegt Rachel. De agents lazen het begin van haar boek om te beoordelen of ze haar wilden vertegenwoordigen. “Het was een hele goede sessie. Ze hebben uiteindelijk niet voor mij gekozen maar ik ben met goede feedback terug naar huis gegaan. Nu moet ik dus mijn boek gaan herschrijven en het meer creativiteit geven. Dat is nog wel een flinke klus, maar wel heel leuk.”


Tijdens die sessie in Engeland sprak Rachel ook met andere schrijvers. Later nam een van die schrijvers contact met haar op. Ze had haar blog namelijk gelezen en was onder de indruk. Daarom vroeg ze of Rachel haar boek wilde editen.


Je kunt je leven niet plannen

“Mijn blog is mijn portfolio geworden, dat had ik nooit verwacht. Alles is daaruit voort gekomen. Nu heb ik dus een flinke klus te pakken, waarvoor ik gewoon word betaald. Grappig hoe je zo van het een in het ander rolt. Dat had ik nooit kunnen plannen.” Dus omdat Rachel het lef had om haar opleiding te stoppen en bij haar vader ontslag te nemen, heeft ze nu een leefstijl en droombaan gecreëerd die beter bij haar past. “Ik ben benieuwd wat de toekomst verder voor verrassende opdrachten zal brengen.”


Hoe schrijf je een boek? Leer het van de beste:

Huidige reacties

Laat een reactie achter