fbpx
Top

Is werken en reizen als Digital Nomad de ultieme droombaan?

Britt Sanders noemt zich liever geen Digital Nomad, maar is het wel. In 2017 begon ze met haar communicatiebureau Bitz Media. Eind 2019 besefte ze dat ze haar werk eigenlijk overal zou kunnen uitvoeren. Dus kreeg haar laptop een plek in haar backpack en ging ze op pad. Voor mij klinkt dat als een droombaan, maar is dat ook zo?


Wat is mijn droombaan? Met die vraag startte ik deze interviews reeks. Klik hier om alle droombaan voorbeelden te lezen.


Hoe bevalt het als digital nomad?

Britt en ik zijn nog geen minuut in gesprek, of ik word al overspoeld door reisverhalen. Ze is net terug uit de jungle in Borneo (Zuidoost-Azië) waar ze op zoek ging naar Orang-oetans. Een hele vette ervaring met weinig slaap. Terwijl ze ook over Singapore, Cambodja en Thailand wil beginnen, onderbreek ik haar verhaal. Ik ben namelijk erg benieuwd naar haar werken-reizen ervaring als digital nomad, want ik wil mijn droombaan vinden. “Britt, ik zie fantastische foto’s op Polarsteps, je lijkt de tijd van je leven te hebben. Maar hoe bevalt het werken tussen de activiteiten door? Is werken als digital nomad een droombaan?”


“Ik ben nu bijna drie maanden weg. In het begin was het wel even lastig hoor. Ik werd onzeker over mijn werk en de toekomst, maar geen idee waarom eigenlijk. Vragen als ‘wat wil ik?’ tolden door mijn hoofd. Maar nu gaat het super! Ik heb de smaak te pakken en heb mijn ambitie en energie weer in het werk ontdekt. Ik werk tussen de 8 en 12 uur per week. Soms iedere dag een uurtje, soms knal ik alles in één dag. Dat ligt aan de week en de vraag die mijn klanten hebben. En die vragen variëren wekelijks, van beheer van social media tot bijhouden van websites en designs.”


Foto van Britt gemaakt door @defotomeneer in Nederland.

Het tijdsverschil is soms wel lastig

Britt legt uit dat je wel erg flexibel moet zijn. “Ik leef 7 uur later dan Nederland en dat wil zeggen dat ik ’s avonds of ’s nachts mailtjes binnenkrijg. In het begin heb ik veel ’s nachts gewerkt omdat ik het gevoel had dat ik overal bij moest zijn. Dat heb ik gelukkig niet meer. Nu pak ik het meestal ’s ochtends op en dan hebben mijn klanten alsnog antwoord voordat hun werkdag begint.”


“Ook vond ik het in het begin lastig om genoeg rust te pakken. Dat klinkt raar, gezien ik maar zo weinig uur maak. Maar omdat ik zoveel onderneem tijdens mijn reis, wat betreft uitstapjes, was ik in de avond heel erg moe. Dan gingen mijn mede-reizigers chillen, borrelen, slapen of zonnen en moest ik gewoon werken. Maar ook dat valt nu niet meer zo zwaar en weet ik prima te plannen. Dat was gewoon even wennen denk ik.”


Geen sexy werkplekken

Als ik aan een Digital Nomad denk, denk ik aan perfecte instagramplaatjes met een Macbook op tafel omringd door palmbomen, een fruitjuice en een stoer wijf met beachkrullen. Britt lacht: “ik snap niet hoe anderen dat doen. Bij mij is het allemaal niet zo sexy. Ik werk vanuit het hostel, mits de WiFi goed genoeg is. En anders zit ik in de gezamenlijke ruimte of op het vliegveld. Oh, en ik zie er echt niet uit als ik werk. Gewoon, zoals iemand eruit ziet wanneer je op reis bent.” Daar kunnen we ons denk ik allemaal wel een voorstelling bij maken.


Mede reizigers zien het als een droombaan

Wat ik me ook vooral afvraag is of je de motivatie voor werken niet verliest als je maar zo weinig werkt? “Nee hoor, ik vind het hartstikke leuk. Natuurlijk moet ik me er soms toe zetten, maar als ik weer klaar ben heb ik er juist energie van gekregen. Ik heb nog geen mede Digital Nomad ontmoet, dat lijkt me wel leuk overigens. De reizigers die ik tref werken niet. Volgens hen leef ik hun droom, ‘kon ik dat maar doen’ zeggen ze dan. Er is eigenlijk niemand die zegt: ‘ik zou hier echt niet willen werken.’ Dus in als het aan anderen hier ligt heb ik wel een droombaan.”


Eindelijk tijd om stil te staan

“Eindelijk heb ik tijd om na te denken over mijn toekomst. In Nederland was ik altijd met mijn klanten bezig en nooit met mezelf. Nu ontdek ik weer wat ik echt leuk vind. Ik heb al ideeën om mijn aanbod straks in Nederland te vergroten door me bijvoorbeeld meer te specialiseren of meer over fotografie te leren. Dit zijn nog slechts ideeën die borrelen, die moeten nog vorm krijgen. Een heel leuk proces waar ik nu de tijd voor heb.”Hoe kan ik een Digital Nomad worden?

Stel, ik wil vandaag een Digital Nomad worden, wat doe ik dan? “Van vandaag op morgen Digital Nomad worden lijkt me lastig, maar niet onmogelijk. Ik heb eerst drie jaar hard gewerkt aan mijn bedrijf vanuit Nederland. Mijn klanten weten inmiddels wat ze aan mij hebben en dat ik ze niet zomaar laat zitten. Ook niet als ik me 10.000 kilometer verderop bevind. Bovendien kun je niet ieder vakgebied als Digital Nomad uitvoeren. Een fysiotherapeut of dierenarts op afstand wordt moeilijk bijvoorbeeld. Als je digital nomad wil worden, moet je dus op zoek naar een vakgebied dat je op afstand kunt uitvoeren. Persoonlijk zou ik eerst daarin willen groeien voordat ik als Digital Nomad op pad zou gaan.”


Parttime Digital Nomad

Eigenlijk klinkt het perfect. Britt reist, kan tegelijkertijd haar bedrijf aanhouden, heeft inkomen en heeft ruimte om te ontdekken wat ze wil in de toekomst. Haar plan is om begin mei 2020 terug naar Nederland te komen. “Mijn plannen daarna? Ik heb heel veel ideeën, maar nog niks is definitief. Ik wil sowieso daarna wel weer naar het buitenland, maar dat kan ook voor een kortere periode. Dan word ik parttime Digital Nomad.” Maar zover is het nog lang niet. Britt zit op moment van schrijven pas op de helft van haar reiservaring!


Al met al, een droombaan voor een tijdje

“Ik voel me creatiever en productiever. Ik vind mijn werk nu kwalitatiever, ik ben scherper en denk verder na. Soms bedenk ik dingen die ik voor mijn gevoel in Nederland nooit had kunnen bedenken. Ieder werkuur voelt weer als een nieuwe start. ‘LET’S GO’ denk ik dan. Het werken en reizen als digital nomad zal voor mij sowieso niet de laatste keer zijn. Tevens kijk ik er ook gewoon weer naar uit om in mei mijn leven in Nederland op te pakken. En daarna, we zien het wel. Het leven als Digital Nomad is sowieso leuk voor een tijdje, maar niet voor altijd.”


Conclusie; is werken en reizen als Digital Nomad een droombaan?

Het lijkt me natuurlijk fantastisch om een tijdje te reizen en werken. Maar het klinkt precies zoals Britt zegt; leuk voor een tijdje, maar niet voor altijd. Het concept van parttime Digital Nomad klinkt me dus perfect in de oren. Wie weet bevind ik me over een tijdje ook wel met mijn laptop op het strand, jij ook?


Tip: start met de digital nomad cursus van Vrije Meid waarin Suzanne van Duijn al haar kennis en ervaring deelt die ze opdeed in de afgelopen 4,5 jaar als locatie-onafhankelijk ondernemer. Van slaaf van je werk naar vrijheid.Huidige reacties

Laat een reactie achter