fbpx
Top

Dit waarom je beter geen koffie kunt drinken in de ochtend

Ik vind het dus heerlijk om de dag te beginnen met een kopje koffie. Dat voelt als een traktatie in de ochtend. Ook wel een rustmomentje of een moment van bezinning. Ik sta dan stil bij wat er die dag gaat gebeuren. Echter, ik zit nu met een dilemma. Want ik ben erachter gekomen waarom koffie zo slecht voor je is in de ochtend. Wat denk jij, na het lezen van dit artikel? Stoppen met koffie of maar voor lief nemen?


Wat doet je lichaam in de ochtend?
In de ochtend stijgt onze bloeddruk en daalt onze melatonine. Melatonine wordt namelijk aan de bloedbaan afgegeven zodra het gaat schemeren. Het laat het lichaam weten dat het tijd is om te gaan slapen om vervolgens op de ‘nachtstand’ te gaan en tot rust te komen. Logisch dus dat deze waarde daalt in de ochtend.

Ons cortisol level daarentegen stijgt aanzienlijk in de ochtend. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het klinkt logisch dat je meer cortisol in de ochtend aanmaakt, omdat het je die boost geeft die je nodig hebt om de dag te starten. Met een gezonde dosis energie ontwaak je. Bij een gebrek aan cortisol (vaak later op de dag) word je slaperig.


Cafeïne botst met cortisol
Zodra je een lekker kopje koffie pakt in de ochtend, gaat je lichaam minder cortisol aanmaken en meer leunen op het cafeïne gehalte in je lichaam. Na een tijdje gaat je lichaam daaraan wennen en wordt je lichaam afhankelijk van cafeïne in de ochtend. Het is zelfs mogelijk dat cafeïne op lange termijn de functie van cortisol overneemt.

Afhankelijk worden is natuurlijk nooit goed, omdat je het dan dus altijd nodig hebt om energiek de dag te starten. Daarnaast worden we op lange termijn ook tolerant voor cafeïne. Dus hebben we steeds meer nodig om die boost te voelen.


Wanneer mag je wel koffie drinken?
Werk met de juiste koffiebreaks die passen bij je biologische klok. In de middag ontstaat er een natuurlijke daling in energie in je lichaam, gemaakt voor een middagdutje. Middagdutje? Ja, middagdutje. Blijkbaar is onze biologische klok daarop ingesteld. Maar als je geen dutje kunt doen, omdat het niet algemeen geaccepteerd is in onze Nederlandse cultuur, kun je deze dip opvangen met een bakkie koffie.


Dilemma: wel of geen koffie in de ochtend?
Ik vind dit dus wel een dilemma. Ik wil goed voor mezelf zorgen en natuurlijk niet afhankelijk worden van koffie. Maar ik vind het gewoon mega lekker in de ochtend. Het voelt als een beloning, een traktatie. Het is een momentje met mezelf in de ochtend. Moet ik mezelf dat afnemen?

Ik denk dat je voor jezelf een goede balans moet creëren tussen lekkere dingen en gezonde dingen. Als ik twee koffie op een dag drink, waaronder een in de ochtend, en daarnaast gezond eet en drink, kan ik het wel naar mezelf verantwoorden. Maar het moet geen optelsom worden van allerlei slechten dingen. Als jij eerlijk naar jezelf bent. Ècht eerlijk. Heb jij last van cafeïne? Als je stiekem weet dat je zou moeten minderen, probeer dat dan. Hierboven heb je kunnen lezen waarom. Doe het voor jezelf.


Huidige reacties

Laat een reactie achter