fbpx
Top

Dit is waarom je moet stoppen met kopen van teveel kleding

We kopen teveel kleding, veel te veel. Kleren die niet maatschappelijk verantwoord worden geproduceerd. En dat heeft grote gevolgen voor mens, dier en milieu. Denk aan de milieuschade, het dierenleed, de arbeidsomstandigheden en het overschot aan tweedehands kleding. We moeten stoppen met kleding kopen op zo’n grote schaal. Wil je weten wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen? Lees dan even dit artikel.


De kledingketen

Om uit te leggen waarom we moeten stoppen met het kopen van kleding, hebben we in dit artikel de kledingketen opgedeeld in drie fases: productie van kleding, de aankoop van kleding en het wegdoen van kleding. Iedere fase brengt zijn eigen problemen met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat we véél meer kleding weggooien dan we ooit aan tweedehandsjes kunnen dragen of gebruiken?


Bij de productie van kleding spreken we grofweg over drie problemen: de arbeidsomstandigheden en lage lonen, de milieu-impact van de fast fashion industrie en het dierenleed om kleding te produceren.


Arbeidsomstandigheden en lage lonen

Om een kledingstuk te maken zijn er in de hele keten gemiddeld zo’n 170 mensen nodig. Als het van katoen is gemaakt: om het katoenplantje te verbouwen, er draad van te spinnen, er stof van te weven, het stof te verven etc.* Al die mensen die je kleren maken bestaan echt! Hoe kan het dan dat kledingstukken van fast fashion merken zo goedkoop zijn?


Duurzame mode- en lifestyle expert Marieke Eyskoot: “Dat iets goedkoop is wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iets of iemand anders dan jij de prijs betaalt.” Denk aan mens, dier en milieu. Wist je bijvoorbeeld dat minder dan 5% van de verkoopprijs arbeidskosten zijn? Voor een jurkje van € 30 euro wordt er dus € 1,50 verdeeld over alle arbeiders. Helaas zegt een duurdere jurk helemaal niet dat het beter gemaakt is. Er bestaan namelijk ook duurdere fast fashion merken. Zij vangen gewoon nog meer winstmarge op ieder product. Hoe is het mogelijk dat mens, dier en milieu zo worden uitgebuit om ons aan te kleden?*Milieu-impact van de fast fashion industrie

Omdat fast fashion zo snel gaat, gaat de milieuschade ook hard. Om te beginnen komt er CO2 uitstoot vrij bij de productie en vervoer. Het verven van de stoffen vervuild het water. De chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw zorgt voor vervuiling van grondwater en rivierwater. Zoals hierboven omschreven ontstaat er teveel afval doordat fast fashion niet lang wordt gedragen.


Er wordt een grote hoeveelheid water gebruikt bij het telen van de grondstoffen. Voor 1 kilo katoen (tropische plant) is bijvoorbeeld 20.000 liter water nodig. Hier wordt vervolgens slechts 1 t-shirt en 1 spijkerbroek van gemaakt. Door het wassen van polyester komen jaarlijks een half miljard ton micro fibers via onze wasmachine in de oceaan terecht. Dat staat gelijk aan 50 miljard plastic flessen. En dit is nog maar een beknopte opsomming van al het milieuleed.


stoppen met kleding kopen

Dierenleed om kleding te produceren

Journalist Emy Demkes was te gast bij de Damnhoney podcast over fast & fair fashion. Emy deelde hoe zij de keerzijde van mode ontdekte toen de Rana Plaza fabriek in Bangladesh instortte en 1100 mensen om het leven kwamen. Op de labels die men naderhand in het puin terugvond stonden merken als Mango en Primark. Niet veel later ontdekte ze onderstaand filmpje van rechtenorganisatie Peta hoe konijnen levend worden kaalgeplukt voor angorawol, om te gebruiken in kledingstukken. Waarschuwing: kijk het filmpje alleen als je een sterke maag hebt. Dit is ruw dierenleed, maar helaas wel de realiteit.
Hoeveel kleding gooien we per jaar weg en kopen we?

Bedrijven produceren teveel en consumenten kopen teveel. We creëren de problemen samen. De oplossing klinkt dus eenvoudig: minder produceren en minder kopen. Maar om welke cijfers gaat het eigenlijk? Hoeveel kleding gooien we per jaar weg?


Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan 100 miljard kledingstukken geproduceerd.* Er wordt dubbel zoveel kleding gekocht dan in 2000.* De gemiddelde Nederlander koopt 46 nieuwe kledingstukken per jaar van € 16 per stuk gemiddeld.* Van al die kleding komt er jaarlijks zo’n 92 miljoen ton (92.000 miljoen kilo) aan kleding bij het afval terecht.* 92.000 miljoen kilo aan kleding wordt er dus jaarlijks weggegooid! Maar wat gebeurt er met textiel, kleding en schoeisel dat wordt weggegooid? Nu hoor ik je denken: ‘mijn kleding gaat netjes in een groene of beige bak’. Maar heb je enig idee waar jouw kleren uiteindelijk terecht komen?


Waar komen jouw weggegooide kledingstukken terecht?

Herbruikbare kleding uit afval- en groene containers vindt zijn weg naar de kringloopwinkels en het Leger des Heils ReShare. Een deel van de kleding wordt weggegeven, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast wordt een gedeelte verkocht aan mensen die rondkomen van een minimum inkomen of gratis verstrekt aan mensen in crisissituaties.*


stoppen met kopen

Waarom kleding wegdoen een probleem is

Met het inleveren van textiel voorkomen we het verlies van kostbare vezels aan de verbrandingsoven. Bovendien besparen recycling en hergebruik de energie, het water en het gebruik van chemische stoffen die nodig zijn voor het produceren van nieuw textiel. Maar, we gooien véél meer kleding weg dan we ooit aan tweedehandsjes kunnen dragen of gebruiken. De bakken raken vol. Slechts 1 procent wordt uiteindelijk weer hergebruikt of gerecycled voor het maken van nieuwe kleren.


Tweedehands kleding is in veel Afrikaanse landen ook niet meer welkom, schrijft Kaya Bouma in de Volkskrant. De massale invoer van goedkope tweedehandsjes zou destructief zijn voor de lokale kledingindustrie. Daarom komt een groot deel alsnog in de verbrandingsoven terecht omdat we gewoonweg niet meer weten wat we met die grote hoeveelheid kleren moeten. En dat is slecht voor het milieu. Plus, hoe meer er wordt weggegooid, hoe meer er wordt bijgekocht. En dat hele proces van grondstof tot schappen is gewoonweg slecht voor iedereen. We moeten dus stoppen met kopen van kleding.


productie van kleding

Door fast fashion blijft de hoeveelheid kleding groeien

De hoeveelheid kleren blijft alleen maar groeien. ZARA was de uitvinder van fast fashion. De modeketen wist kleding binnen vier weken te produceren, van tekentafel tot bestellen. Inmiddels zijn er ketens die dat zelfs nog sneller kunnen. Dit noemen we ultra fast fashion; de hele productie binnen twee weken. Je kunt je voorstellen dat aan de kwaliteit een hoop verloren gaat als het zo snel moet. Bovendien, wat moeten we met zoveel nieuwe kleren? Maar zolang consumenten blijven consumeren en de modeketens eraan verdienen, waarom dan stoppen? Waarom stoppen met het kopen van kleding?


Waarom roepen we niet harder?

De kledingindustrie hoort gewoon tot een van de vervuilendste industrieën in de wereld. Is dat niet shocking? Hoezo is het allemaal legaal om mensen zo uit te buiten? Waarom wordt het toegestaan dat deze industrie onze aarde zo vervuild? Hoezo doen we hieraan mee? Waarom stoppen we niet met kopen van kleding? Waarom is oneerlijk de norm en moet een goed product opvallen met een label?


stoppen met kleding kopen
Bron: Milieucentraal

De eerste stap naar minder kleding kopen

Massaal stoppen met kleding kopen is natuurlijk moeilijk. Maar jij kan al kleine stappen maken. Je kunt beginnen met minder kleren, of spullen in het algemeen, te kopen. En als je dan toch iets wil kopen, duurzame merken of tweedehands winkels te zoeken. Om je op weg te helpen heeft Dennis Storm een heel mooi boek geschreven, genaamd: ‘Weg ermee’. Hij schrijft: ’Minimalisme is je leven veranderen en jezelf met vallen en opstaan aanleren de consumptiewereld waarin we leven en opgegroeid zijn niet meer serieus nemen. Ontspullen is slechts het begin. Als je ook maar ergens in je lijf voelt dat het leven inderdaad misschien wel te materialistisch is geworden, dan kan dit boek je aanzet zijn tot het nemen van de eerste stap.’Challenge: Stoppen met kleding kopen

Maak een challenge voor jezelf. Het probleem lijkt heel abstract maar het is eigenlijk heel simpel: we moeten minder kleding kopen. Hoeveel kledingstukken mag je in totaal van jezelf kopen in één jaar tijd? Kun je in plaats van iets nieuws ook iets tweedehands kopen, of iets ruilen met je vrienden? Maak er een plan van, schrijf het op en hang het op een plek waar je er regelmatig naar kunt kijken. Dan kunnen we zo samen, stapje voor stapje, de kledingindustrie veranderen! Laat je ons weten welk doel je hebt gesteld? Zelfs de kleinste doelen zijn ontzettend waardevol!!


Hoeveel kleding gooien we per jaar weg

Lees ook: 5 tips om duurzame kleding te shoppen
Lees ook: 30 duurzame cadeautips


*Bronnen: A new textiles economy full report, Marieke Eyskoot over de kledingindustrie, HVA, Global Fashion Agenda, Circulus-berkel, Volkskrant over afgedankte westerse kleding in Afrika, Emy Demkes over fast and fair fashion in Damn Honey podcast.
Huidige reacties

Laat een reactie achter