fbpx
Top

De weg naar 365 vakantiedagen

Heb jij op dit artikel geklikt omdat 365 vakantiedagen je wel aanspreken? Het kan! Althans, dat ligt eraan hoe je vakantie definieert. Huub van Zwieten schreef het boek 365 Vakantiedagen en gelooft dat als je ècht doet wat je leuk vindt, je leven een groot feest is. “Je vrije tijd moet concurreren met je werk, omdat je het beiden zo leuk vindt.”


De theorie van Huub van Zwieten
Veel mensen denken dat werken een noodzakelijk kwaad is, omdat er brood op de plank moet komen. Zij denken dat echt iets vinden en doen wat je leuk vindt, niet voor iedereen is weggelegd. Huub van Zwieten is ervan overtuigd dat werken vanuit passie voor iedereen mogelijk is. “Iedere vrijdag om 17.00 uur ontstaat er in het hele land een soort Koningsdag-achtige sferen. Een groot feest, want we hoeven twee dagen niet te werken! Maar ik geloof dat je het werk zo moet organiseren voor jezelf dat werk ook iets is om naar uit te kijken. Je vrije tijd moet concurreren met je werk, omdat je het beiden zo leuk vindt.”


De eerste stap naar 365 vakantiedagen: change your mindset. Je moet eerst geloven dat het kan!


De studententijd was NIET de mooiste tijd van je leven
“Je studententijd is de mooiste tijd van je leven”, wordt er vaak gezegd. Want dan hoef je nog niet ècht te werken. Maar volgens de droombaangoeroe Huub van Zwieten is dat onzin. “Met die gedachte stappen studenten hun carrière in, maar dat is verkeerd. De tijd na je studie kan namelijk veel leuker zijn. Mits je achterna jaagt waar je echt gelukkig van wordt. Waar halen zij dat idee toch vandaan?”


Kun je van je hobby je werk maken?
“Stel je voor. Je weet wat je geweldig vindt om te doen en je hebt daar inmiddels je hobby van gemaakt. Waarom zou je dan niet op z’n minst proberen om ook die 40 werkuren per week daarmee bezig te zijn?” Het is natuurlijk niet eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. Dat is ook gewoon wat deze zoektocht naar jouw droombaan zo leuk maakt. Om je toch een handvat te bieden, leg ik hier in drie stappen uit hoe je dichterbij jouw droombaan kan komen.


Waar was je als kind goed in?


Een droombaan bestaat ook voor jou
‘Iedereen een droombaan’, dat is zijn missie. “Ik droom van een wereld waarin we terugkijken op deze tijd met schaamrood op de kaken, dat we onszelf toestonden dat er een burn-out bestond. Dat we dat onze mensen aandeden”, vertelt hij in een podcast van BNR Radio. “Maar werkgeluk zonder burn-outs ontstaat pas als mensen gelijkwaardig zijn op de werkvloer. Natuurlijk is de een ondernemer, de ander zzp’er en de ander een beginnende werknemer. Er zijn altijd verschillende posities maar je kunt wel naar gelijkwaardigheid streven. Ieder mensen telt net zoveel mee. En als je elkaar echt kunt aanvullen, kun je bergen verleggen.”


De burn-out is niet het grootste gevaar op de arbeidsmarkt


Geloof je al dat 365 vakantiedagen voor jou bestaan?
Fijn, dat was de eerste stap. Nu moet je er nog achter komen waar jouw droombaan zich schuil houdt. Hier leg ik in drie stappen uit hoe je dichterbij jouw droombaan kan komen.


Huidige reacties

Laat een reactie achter