fbpx
Top

Cold as ice; Experimenteer jij al met de Wim Hof methode?

Dit weekend heb ik een fascinerende persoonlijkheid ontdekt: Wim Hof, ook wel: The Iceman. Hij houdt een wereldrecord door bijna twee uur ondergedompeld te worden in ijswater, beklom de Mount Everest in niets anders dan een korte broek en liep een marathon in de woestijn zonder water te drinken. Hij heeft zelfs bewezen in een laboratoriumomgeving dat hij ziektes kan tegenhouden ​​met de kracht van zijn geest. En hij beweert dat iedereen dit kan! Hoe? Door de Wim Hof methode toe te passen.


Eerst zien, dan geloven
VICE presentator Matt Shea en producer Daisy-May Hudson hadden de Wim Hof methode ook ontdekt en waren ook erg nieuwsgierig. Dus lichtelijk sceptisch besloten ze met hun cameraploeg The Iceman een bezoekje te brengen in zijn woonplaats Amsterdam. Afgelopen weekend ontdekte ik hun documentaire en man man man, wat een fantastisch verhaal.

Wim Hof heeft een manier ontdekt waarmee hij op een natuurlijke wijze controle kan krijgen over zijn eigen immuunsysteem, cardiovasculair systeem, het hormonaal systeem, het spierstelsel en autonoom zenuwstelsel. Klinkt dat zweverig? Dat is het niet. Want het mooie aan dit verhaal is dat Wim Hof alles wetenschappelijk wil bewijzen. Hij stelt zijn lichaam beschikbaar als laboratorium en heeft al menig theorie bewezen!


Controle krijgen met de Wim Hof methode?
Volgens Wim kan iedereen wat hij doet: controle krijgen over je lichaam en daarmee zowel fysieke als mentale ziektes tegengaan. Hoe? Door de Wim Hof Methode te beoefenen. Deze bestaat uit een combinatie van (ijs)koude onderdompeling, ademhalingstechnieken en mentale focus. Daarmee zou iedereen in staat zijn het onmogelijke te doen. En hoewel dat nog steeds abstract klinkt, valt dat wel mee. Kijk maar:Tip: Wim Hof biedt een gratis mini cursus op zijn website. Deze bestaat uit 3 video’s over: ademhaling, koude douches en mindset.


De methode begint bij ademhaling
In het begin van de VICE aflevering laat Wim aan Matt en Daisy-May zien dat het draait om de ademhaling. Door meer zuurstof binnen te laten dan je uit je lichaam laat, verhoog je het adrenaline niveau in je lichaam. Hij laat ook zien dat de twee zonder training hun adem twee keer zo lang in kunnen houden dan normaal. Gewoon door een simpele verandering in ademhaling. Matt: “Ik wist niet precies wat er aan de hand was, maar mijn lichaam deed iets wat het nog nooit had gedaan. Ik stond versteld en was direct nieuwsgierig naar waar dit avontuur ons zou brengen. I was becoming a superhuman.”

Matt en Daisy-May eindigen de documentaire in hun ondergoed op het topje van de ijskoude Mount Sniezka in Polen. Dat klinkt natuurlijk bizar, maar door de ademhalingstechnieken continue toe te passen hebben ze het blijkbaar niet zo koud.


Waarom Wim Hof zijn methode ontwikkelde
Helaas zit er wel een treurige geschiedenis achter de ontwikkeling van de Wim Hof methode. In ’95 stapte zijn vrouw uit het leven en liet hem achter met vier kinderen. “Mijn moeder was psychotisch”, vertelt Enahm, de zoon van Wim Hof, tegen Vice. “Ze was er nooit voor ons. Toen ze zelfmoord pleegde, wat dat het begin van de zoektocht van mijn vader. Hij wilde weten waarom, dus ging hij zichzelf uitdagen. En zo ontdekte hij wat de kou met je lichaam kan doen.”

Wim beaamt in de documentaire hoe het verlies hem dreef om zijn antwoorden te vinden. “Ik zat in een machteloze situatie van verlies en emoties. Maar nu heb ik die macht weer gevonden. Nu wil ik de wereld en de wetenschap laten zien dat we depressies en bijna alle ziektes kunnen overwinnen. We zijn in staat om ons lichaam te leren om ziekteontwikkelingen te voorkomen. We zijn in staat om een connectie te maken met ons binnenste. Dat gaat veel verder dan men ooit dacht.”


Wat zegt de wetenschap over deze methode?
“Ik ben absoluut niet de eerste die dit doet. Ik ben wel de eerste die de wetenschap erbij haalt”, legt Wim uit. In 2011 liet hij zich als experiment injecteren met een bacteriële endotoxine, waardoor onze theorie rondom het zenuwstelsel werd uitgedaagd. Bij normale mensen zou de injectie een sterke immuunreactie veroorzaken die leidt tot koorts, koude rillingen en hoofdpijn. Maar niet bij Wim. Hij was in staat om zijn immuunrespons te onderdrukken door zijn lichaam adrenaline te laten opwekken. Wat dus zou betekenen dat zijn methode ons in staat stelt ons immuunsysteem te beïnvloeden. Om deze theorie verder te bewijzen werd hetzelfde experiment uitgevoerd bij 12 proefpersonen die Wim had getraind in Polen. En wat denk je: bij hen gebeurde hetzelfde.

We zouden deze kennis mogelijk kunnen gebruiken om ontstekingsstoornissen te behandelen waarbij het immuunsysteem overactief is, waaronder de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis. Wim is er zelfs van overtuigd dat er geen grenzen zitten aan zijn methode. Dat hij zelfs mensen met kanker kan helpen.


Waarom het controversieel is wat hij doet
“Ik wil dat mijn theorie wetenschappelijk bewezen wordt. Ik wil geen valse beloftes doen naar wie dan ook op deze wereld. Het is geen magie, geen hocus pocus. Het draait gewoon om de controle te pakken van je eigen lichaam.” Maar wat Wim wil is nog niet zo makkelijk. “De wereld is groot. En het is niet geïnteresseerd in een natuurlijke manier van genezing. Het is geïnteresseerd in geld. Daarom is het zo moeilijk voor men om deze theorie aan te nemen.” De Wim Hof methode zou wel eens schadelijk kunnen zijn voor de kijk van onze samenleving op het lichaam en de geneeskunde.


Kun jij de Wim Hof methode thuis ook beoefenen?
Zeker! Dat vergt twee concrete stappen: de ademhalingsoefeningen gevolgd door een ijskoude douche. De ademhalingsoefeningen kun je meteen zien als een soort meditatie, waar we natuurlijk veel mee bezig zijn tijdens de 30-day-challenge deze maand. Wil je meer leren over deze oefeningen? Wim Hof biedt online een gratis mini cursus.


Het VICE fragment terug kijken? Dat kan hier:

Huidige reacties

Laat een reactie achter