fbpx
Top

Beginnende tuinier? Ik deel 7 learnings van mijn eerste jaar tuinieren

Ik woon sinds april 2019 in een huis in hartje Eindhoven MET TUIN! Ik zag het al helemaal voor me: een tuin rijk aan bloemen, groenten en vruchten. Het is niet groot, maar groot genoeg voor mijn wensen. Maar dan sta je in zo’n tuincentrum om plantjes en zaadjes te kopen en dan zie je door de bomen het bos niet meer. Als beginnende tuinier is het niet makkelijk om keuzes te maken. Dus hebben we maar gewoon alles gekocht wat ons interessant leek. We zijn dus zonder plan gaan zaaien en daardoor hebben we veel geleerd. Ik zal jullie even mee nemen in de 7 belangrijkste learnings van mijn eerste tuinseizoen!


Wat de beginnende tuinier koopt als ze gaat shoppen in het tuincentrum
Zo zag het eruit toen wij terugkwamen van het tuincentrum. VEEL TE VEEL ingekocht. We waren mega enthousiast…

Les 1 voor de beginnende tuinier: Voorzaaien

Soms zaai je meteen op de plek waar je plantjes ook gaan opgroeien, zoals wij bij ieder plantje hebben gedaan. Maar soms is het beter om voor te zaaien. Voorzaaien is simpelweg de zaadjes binnenshuis in een potje zaaien. Het liefste op een warme plek, achter een raam op het zuiden. Soms is het zelfs beter in een mini-kas. De reden is verschillend per plant. Een knolselder bijvoorbeeld, kun je pas na 8 maanden oogsten. Tuinieren voor beginners: je moet er dus rond februari mee starten, maar dan is het nog vaak te koud buiten. Dus kun je binnenshuis starten.


Ook zouden planten hierdoor sneller groeien, dat is weer gunstig voor de ongeduldige onder ons (zoals ik). Wij hebben niet voorgezaaid, met als resultaat dat veel niet is uitgekomen. Dat kan natuurlijk veel redenen hebben gehad, maar als we hadden voorgezaaid hadden we de kans vergroot op een goede oogst. Dus dat ga ik de volgende keer zeker doen bij de groenten die dat nodig hebben.


Les 2: Zorg dat je grond vruchtbaar is

Een paar weken nadat de zaadjes waren gezaaid, kwamen we tot de conclusie dat de grond wel erg droog was. We konden water geven wat we wilden, maar na een paar uur was het al enorm droog. Achteraf hadden we het voor het zaaien kunnen mengen met vruchtbare grond, of de grond op andere manier kunnen helpen. Bijvoorbeeld door siertuincompost, gedroogde mestkorrels of ECOstyle moestuinmest. Ik heb deze producten zelf nog niet uitgeprobeerd, maar volgend jaar ga ik zeker iets proberen om onze bodem te verrijken. Ik heb namelijk gezien wat er uitkomt als je dat niet doet: bijna niks.


Les 3 van tuinieren voor beginners: Eerder beginnen met zaaien

In april zijn we begonnen met zaaien. “Laat maar komen”, dacht ik toen we klaar waren. Maar dit duurde vet lang! Eigenlijk hebben we de hele zomer naar een lege tuin gekeken. Bovendien was het beter om de planten die wij hadden staan te oogsten voordat de zomerse temperaturen voorbij waren. Ik heb nu (oktober) bijvoorbeeld nog een paar groene tomaatjes aan de tomatenplant hangen, maar zonder zon worden die niet meer rood. Volgend jaar moet ik dus beter uitzoeken hoe lang de duur van de teelt is, zodat ik op tijd begin met zaaien. In januari ga ik een plan maken en in februari begin ik met voorzaaien waar nodig. Ik voel me ineens niet meer zo’n beginnende tuinier ;).


Intratuin moestuin zaaikalender voor de beginnende tuinier
Intratuin moestuin zaaikalender. Klik op de afbeelding om deze in het groot te zien.

Les 4: Genoeg ruimte bewaren tussen de groenten

Het is zo logisch, maar zo makkelijk om te vergeten voor een beginnende tuinier. Bewaar genoeg ruimte tussen de groenten. Op de verpakking van de zaadjes staat precies hoeveel ruimte ze nodig hebben. Leg er desnoods een meetlint bij. Als ze namelijk te weinig ruimte krijgen dan groeien de wortels en de groenten niet optimaal. Bij ons ontstond er een soort jungle. Best leuk om naar te kijken en met bloemen zou ik het zo weer doen, maar niet voor de groenten. Zo werd mijn paprika plant bijvoorbeeld overmeesterd door radijs-stengels.


De chaotische tuin van een beginnende tuinier.
Best een chaos. Het leuke effect was wel dat er veel vlinders en bijen op af kwamen!

Les 5: Houd rekening met slakken

Slakken?! Jep, die houden wel van die plantjes die jij in je tuin hebt staan. Althans, niet van alle plantjes. Het blijkt dus dat als je viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel of kruiden als salie dichtbij je groenten hebt staan, dat ze dat afschrikken. Maar hoewel wij Oost-Indische kers en salie hadden staan, hebben ze toch lekker onze rucola en sla kaal gevreten. Dus hebben we nog wat anders geprobeerd: koffieprut, eischalen en stro. We hadden niet genoeg koffieprut om de tuin mee te vullen, omdat we daar al wat anders mee doen. Eischalen had ik wel alle vertrouwen in, omdat ze dat vinden prikken aan hun huid (noem je dat huid?). Maar ook eischalen hadden we niet genoeg. Gelukkig konden we bij de plaatselijke dierenwinkel een zak stro kopen en dus ligt nu onze hele tuin vol stro. En wat denk je: HET WERKT! Koop dus stro voordat je begint en je zal geen slak meer zien.


Les 6 voor de beginnende tuinier: Onthoud waar je wat zaait

We begonnen heel gestructureerd: hier doen we de Oost-Indische kers, dan zetten we hier de tomatenplanten, hier de paprika… Maar na een tijdje werden we ongeduldig en hebben we maar gewoon wat gezaaid. En op sommige plekken hebben we zeker een foto gemaakt, maar op andere plekken ook zeker niet. Achteraf niet zo handig, want daardoor was het een grote verrassing wat er naar boven zou komen. Uiteindelijk zijn we niet zo verrast, want er kwam überhaupt niet zoveel naar boven. Ach, ik ben ook maar een beginnende tuinier. De volgende keer ga ik het netjes uittekenen op papier!


Les 7: Bedenk alvast wat je met het eten gaat doen na de oogst

Daar zit je dan… Kilo’s druiven, bakken vol tomaatjes, rucola waar je tientallen salades mee kunt maken en zoveel zwarte bessen dat je kannen vol bessensap zou kunnen maken. Ondertussen gaat je gewone leven natuurlijk door. Je gaat naar de supermarkt, koopt wat je nodig hebt en komt thuis met een bakje tomaten. “Hey, die hebben we niet nodig want die staan in de tuin.” “Oja, de volgende keer zal ik eraan denken.” En wij hebben uiteindelijk heus wel alle tomaatjes geoogst, maar niet alle druiven en zwarte bessen. Het waren er gewoonweg teveel. En ik had geen plan gemaakt om er sap van te maken, dus bleven ze daar hangen voor de vogeltjes. Maar volgend jaar plan ik een dag in om sap te maken: 100%!!


Bekijk ook de video over deze 7 learnings voor de beginnende tuinier


Huidige reacties

Laat een reactie achter