fbpx
Top

8 tips voor thuiswerken zonder groei van jouw vuilnisbelt

Heerlijk dat thuiswerken. ’S ochtends een eitje, ’s middags een lekkere salade en ’s avonds een goed gevulde curry eten in een zonnige tuin. Ik koop meer en ik eet meer thuis. Mijn prullenbak en kliko’s raken daardoor ook sneller vol. Wat kan ik doen om toch minder afval te krijgen? Of kan ik het afval zelfs ergens anders voor gebruiken?


Ik ben niet de enige die meer koopt
Het is tijdens de Coronacrisis veel drukker in supermarkten dan normaal. De omzet van de supermarkten is 22% hoger dan een jaar eerder (bron: onderzoeksbureau Nielsen). En alles wat we kopen met een verpakking, belandt later zonder inhoud in de vuilnisbak. 20% van ons afval bestaat uit verpakkingen! Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen. En helaas consumeren we niet eens de hele inhoud van iedere verpakking. Een Nederlander gooit per jaar zo’n 34 kilo goed voedsel weg. Waarvan het meeste uit brood & deegwaren en zuivel bestaat. Daarom geef ik je vandaag 8 tips hoe je die groeiende voedselverspilling en kliko’s vol verpakkingen kunt tegengaan.


Tip 1. Maak heerlijke bonenkoffie zonder pads of cups
Mijn vriend kwam gisteren thuis met een Percolator. “Ben je klaar om échte koffie te proeven?” vroeg hij. Hij pakte een zak koffiebonen uit zijn tas en stopte het in de elektrische bonenmaler.Een handmatige koffiemolen zou ik nog charmanter vinden.” Hij vulde het waterreservoir van de percolator en de filter met versgemalen koffie. “De koffie wordt lekkerder als deze zo kort mogelijk voor gebruik is gemalen”, zei hij terwijl hij het kleine koffiepotje op het fornuis zette. “En nu is het wachten tot het kookt. Zodra het kookt dan komt er waterdamp uit het holle buisje, begint de percolator te pruttelen en stroomt de koffie in de uitschenkkan.”

Dit is de percolator: Ik heb de koffie natuurlijk zelf ook getest. En ik moet zeggen, het was overheerlijk!Tip 2. Kweek oesterzwammen van overgebleven koffiedik
Nadat je de koffie lekker hebt opgedronken en je de Percolator gaat schoonmaken, blijf je natuurlijk zitten met wat koffieprut. Zonde om weg te gooien want daar kun je heel veel mee. Je kunt bijvoorbeeld 
zelf oesterzwammen kweken. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een beetje koffiedik en wat geduld. Het werkt overigens ook met filterkoffie, koffiedik uit de espressomachine en senseopads. Koffiedik is namelijk een universele en voedingsrijke schimmelbodem. De oesterzwam groeit er uitstekend op.

Onderstaande growkit is niet duur en eenvoudig:


Tip 3. De wormenbak voor je compost
Klinkt dat vies? Dat is het niet hoor (althans, volgens de omschrijvingen online). Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een wormenbak en kan maar niet kiezen tussen onderstaand plaatje 1 of 2 (het designeritem in ivoor wit of de balkonton met plantenring). In de wormenbak helpen aardwormen bij het creëren van wormenmest, dat heeft de hoogste vorm van microbiologisch leven en daar zijn je planten heel blij mee. In de onderste laag van de wormenbak stroomt vrijgekomen vocht, wat je ook kunt gebruiken voor je planten. Compostwormen eten ongekookte groente en fruitresten. Afgewisseld met steeds koolstofrijk afval zoals karton, zaagsel of dode bladeren (handig!!). Bovendien zijn ze gek op koffieprut. De bak is geurloos en kan dus zowel binnen als buiten staan. Zodra ik er een heb gekozen laat ik deze zeker op mijn Instagramkanaal zien.

Welke zou jij kiezen?Tip 4. Hergebruik potten en bakjes
Ik stuitte op een forum waar de meest geweldige tips voorbij kwamen voor het hergebruiken van verpakkingen. Zo kun je lege pindakaaspotten gebruiken voor bloemen, kruiden, noten of het bewaren van je zelfgemaakte dressing. Handig om de deksels te verven met krijtverf zodat je er makkelijk op kunt schrijven wat erin zit. Blikken kun je gebruiken om noten en zaden in te bewaren of een mooi bloemetje in te planten.

Plastic druivenbakjes of champignondoosjes dienen perfect als mini-kastjes voor keukenkruiden. Jampotten kun je vullen met schroeven, knopen of spijkers voor in het werkhok. Als je de pot wat mooier maakt kun je het zelfs gebruiken als bestekpot op het aanrecht. En last but not least, een wijnfles (vooral een groene) kan perfect dienen als kaarsenhouder. Genoeg ideeën dus! Ik heb alvast wat bij elkaar verzameld waar ik de komende tijd mee kan knutselen:


Tip 5. Bewaar deze producten NIET in de koelkast
Ik moet heel eerlijk zeggen dat een aangesneden ananas of een open zak aardappels wel eens in de koelkast belanden. Maar dat is dus foute boel. Je moet een ananas, aubergine, aardappel, avocado, banaan, basilicum, brood, citrusvrucht, courgette, knoflook, komkommer, paprika, pompoen, tomaat en ui namelijk nooit in de koelkast bewaren. En nu we dit allemaal weten gaan ze langer mee en nooit meer richting de prullenbak.


Tip 6. Maak pannenkoeken van oud brood
Zelf heb ik eigenlijk nooit brood over omdat wij het brood in de vriezer bewaren. Maar ik herinner me dat mijn ouders zo’n broodla hadden waar wel eens brood in bleef liggen. “Voor de kippen”, zeiden ze dan. Maar dat hoeft dus niet. Want met dit taaie brood kun je heerlijke pannenkoeken maken.

Je hebt nodig: Oude boterhammen (zoveel als je hebt liggen), +/- 250 gram bloem (afhankelijk van de hoeveelheid oud brood), 2 eieren, 500 ml melk, snufje zout, boter om in te bakken en beleg. Ik heb het idee gelezen op de blog van All Day Every Daisy. Daar kun je lezen hoe het precies moet.


Tip 7. Haal het overgebleven voedsel op van restaurants
Met de Too Good To Go app kun je eenvoudig voor een lage prijs het voedsel van restaurants ophalen voordat het in de afvalbak belandt. Mijn eerste gedachte was: maar restaurants zijn momenteel toch dicht? Nou, niet allemaal. Alle afhaallocaties, bakkerijen of supermarkten tellen namelijk ook mee. Extra leuk: van tevoren weet je nooit wat je nou precies gaat ophalen. Het eten is namelijk verpakt in een magic box, en de inhoud is afhankelijk van wat er overblijft. Dit is zeker iets wat ik binnenkort ga proberen.


Tip 8. Met Slim Koken ontdek je recepten met jouw restjes
Restjes over? Het kan wel eens lastig zijn om daarmee een lekker recept te bedenken. Via de app Slim Koken wordt het simpel. Het Voedingscentrum richtte de gratis app op waarmee je veel voedsel en geld kunt besparen. Met de digitale koelkast waarin je overgebleven ingrediënten ‘opslaat’, zie je in één oogopslag wat er wanneer op moet en wat je daarmee kunt maken.


Huidige reacties

Laat een reactie achter