fbpx
Top

30 dagen dankbaarheid oefenen met het dankbaarheid boekje

Vier jaar lang recenseerde mede-oprichter van De Correspondent, Ernst-Jan Pfauth wetenschappelijk onderbouwde zelfhulpboeken. Zijn conclusie? Wij mensen weten prima waar we gelukkig van worden, maar passen het niet toe. ‘Dankbaarheid oefenen’ was zijn antwoord en hij schreef uiteindelijk zelfs het dankbaarheid boekje. Tevreden zijn met wat je al hebt; een gevoel van voldoening. Om zijn theorie te testen wil ik de 30 dagen challenge in maart eraan wijden. De onderzoeksvraag is dan ook: “Word ik een tevredener mens door dagelijks op te schrijven waar ik dankbaar voor ben?”


Hoe werkt de challenge dankbaarheid?

Het is echt heel simpel. Je koopt een leeg boekje. Je kunt Het Dankbaarheid boekje van Ernst-Jan Pfauth voor € 20,- kopen, maar die is pas op 11 maart beschikbaar. Je kunt ook gewoon een mooi, leeg notitieboekje bij Bol kopen en deze tot dankbaarheid boekje bekronen. Schrijf vervolgens, vanaf de start van jouw challenge, dagelijks op waar je dankbaar voor bent. That’s it.


Tip van Ernst-Jan die het dankbaarheid boekje schreef:

Als je wilt dat een dankbaarheidsboek effect heeft, moet je écht gemotiveerd zijn om je dankbaar te voelen. Diepgravendheid is belangrijker dan hoeveelheid. Als je elke dag tien dingen moet bedenken waar je dankbaar voor bent, neemt de motivatie af en is het moeilijk om de diepte in te gaan. Hou het dus leuk en stel jezelf gewoon 1 of 2 keer per dag 1 tot 5 vragen.


Dankbaarheid oefenen met het dankbaarheid boekje

Ik ga iedere avond de volgende vier vragen beantwoorden in mijn dankbaarheid boekje:

Vandaag ben ik dankbaar voor… (noem 3 dingen)
Dit gaf mij vandaag energie…
Beste morgen, ik kijk uit naar…
Ik geef vandaag een (cijfer)…


“Ik ben op weinig momenten dankbaarder dan wanneer ik een oud Dankbaarheid boekje op een willekeurige bladzijde opensla en lees wat voor mooie momenten ik een paar maanden geleden had. Sommige was ik alweer vergeten en ervaar ik nu opnieuw.” – Ernst-Jan Pfauth.


Waar kun je dankbaar voor zijn?

Enkele voorbeelden van dankbaarheid uit mijn dankbaarheid boekje:
“Ik ben dankbaar voor de ochtend die ik had. Ik reed op de fiets door het zonnetje naar het station. Het voelde alsof de lente eraan komt.”
“Ik ben dankbaar voor mijn blog omdat ik hier op een laagdrempelige manier kan ontdekken wat ik leuk vind en veel kan leren van de onderwerpen waarover ik schrijf.”
“Ik ben dankbaar voor de lunch die ik had. We waren gezellig met collega’s bij Happy Italy gaan eten.”
“Ik ben dankbaar dat ik komend weekend zoveel vrije tijd heb. Daar kan ik nu al naar uitkijken.”


Doe je mee met deze dankbaarheid challenge?

Het is een eenvoudige challenge met, indien je het iedere dag blijft doen, een grote impact. Het kan net dat verschil maken in je leven. Niet meer zo bezig zijn met succes, maar met dankbaarheid en de mensen om ons heen. En dat allemaal dankzij een simpel dankbaarheid boekje. Dat klinkt toch als een theorie om op z’n minst te testen?Lees ook: Waarom oefenen met dankbaarheid je een gelukkiger mens maakt

Huidige reacties

Laat een reactie achter