fbpx
Top
augustus 30-day challenge

30 dagen tijdschrijven & productiever worden – 30-day challenge augustus

Tijdschrijven? Ja, dat is weer eens wat anders. Ik merk in mijn werk dat ik het lastig vind om uren werk in te schatten en ook om een lange termijn planning voor mezelf te maken. Daardoor loop ik wel eens tegen de lamp met mijn planning. Dat is niet alleen vervelend voor mezelf, ook voor mijn collega’s. Dus tijd om mijn productiviteit te optimaliseren en mijn bezigheden te inventariseren! Ik ga tijdschrijven in augustus. Wat dat is? Ik leg het je hieronder uit.


Wat is tijdschrijven?
Tijdschrijven is het bijhouden van de tijd wanneer je begint aan een taak en de taak weer eindigt. Het loggen van je uren (op papier of digitaal) leert je wat je productieve uren zijn en waar je energie van krijgt. Dit proces maakt het ook makkelijker om later in te schatten hoeveel uur een taak kost. Zo kun je makkelijker lange termijn planningen maken. Bovendien ontdek je zo ook waar je eigenlijk teveel uren aan besteed en kun je jouw planning optimaliseren.


Ik ga mijn uren loggen met Toggl
Structuurjunkie klokt elke minuut die ze werkt met Toggl. Ze is zo’n 45 minuten per week bezig met haar planning en daar hoort deze tool bij. Uiteindelijk levert het haar veel meer dan 45 minuten op en daarom raadt ze dit aan. Ik ga Toggle daarom ook proberen. De tool is gratis en ziet er echt lekker uit. Je kunt je tijd klokken, namen en categorieën aan toekennen en er verschijnen automatisch grafieken van je tijd. Ideaal toch?Hoe werkt de challenge?
Ik ga dus iedere dag mijn tijd loggen. Niet alleen mijn werk, maar ook privé. Want ik ben ook benieuwd hoeveel tijd ik besteed aan luieren, koken, slapen, sporten, koffiebreaks, bloggen etc. Behalve de biertjes op zaterdagavond. Dan zet ik mijn kloksysteem lekker uit.

Het enige probleem wat ik voorzie is dat ik me opgesloten ga voelen. Al je tijd klokken voelt toch alsof er weinig ruimte is voor flexibiliteit, alsof je continue moet doorgaan omdat alles zwart op wit staat. Maar ik moet het maar zo zien: niemand kijkt mee. Het is mijn planning en het is goed om die inzichtelijk te maken.


Waar ben je goed in en wat geeft je energie?
Uiteindelijk is mijn doel met deze challenge om niet alleen inzichtelijk te krijgen wáár ik mijn tijd aan besteed, maar ook hoeveel tijd ik besteed aan dingen die me energie geven.

Daarom heb ik deze grafiek gemaakt. Hierin schrijf je wat je energie geeft en wat je goed kan, wat je energie geeft maar wat je nog niet zo goed kan, wat je geen energie geeft maar wat je goed kan en wat je geen energie geeft en wat je ook niet goed kan. Dit kunnen we natuurlijk pas invullen als we minimaal een week onze tijd hebben geklokt.Iedere week een extra opdracht tijdens de challenge
Ik heb deze maand naast tijdschrijven drie tussentijdse opdrachten voorbereid. Op die manier hebben we aan het einde van de maand een goed inzicht van wat wel of niet goed is aan onze tijdsindeling. Ik heb de opdrachten hieronder omschreven, maar hier hoef je nu nog niks mee te doen. Ik neem jullie iedere week uitgebreid mee in de opdracht. Zowel op mijn blog als op mijn Instagramkanaal.

Na 1 week tijdschrijven gaan we onze tijdsbesteding analyseren en in een kwadrant zetten. Door deze opdracht kunnen we ontdekken of we doen waar we goed in zijn en waar we energie van krijgen.

Na twee weken tijdschrijven gaan we het kwadrant opnieuw invullen, maar dan van de ideale situatie. Hoe zou je jouw tijd het liefste verdelen als je niet afhankelijk was van prikkels, collega’s, klanten of andere afleidingen?

Na drie weken tijdschrijven gaan we een plan maken om het gat op te vullen tussen huidige tijdsbesteding en gewenste tijdsbesteding. Dit plan gaan we de laatste week van de challenge in gang zetten om de controle te krijgen over onze eigen agenda.


EXTRA – Een leuke podcasttip
Als ik stofzuig, luister ik altijd naar een podcast. Zo stuitte ik op een podcastaflevering van Een Podcast Over Media, De Zelfverbetering-Editie. Zoals de titel al doet vermoeden, spraken ze hierin uitgebreid over het verdelen van je tijd. Een leuke tip dus om te luisteren deze maand!


Doe je mee?
Doe klok liegt niet. Dankzij tijdschrijven ontdek je precies waar je onbewust iets teveel uren aan besteed of waaraan je eigenlijk te weinig uren besteed. Ik denk dat het super leerzaam is om hier bewust van te worden. Augustus kan veel veranderen voor onze verdere maanden. Doe je mee?


Huidige reacties

Laat een reactie achter