fbpx
Top

10 leuke challenges om te doen in het nieuwe jaar (2021)

Ben je al klaar voor 2021? Ik steeds meer! In 2020 deed ik acht 30-day challenges. Sommige challenges waren best intens en had ik niet goed voorbereid. Lees dit daarom eerst voordat je aan een 30-day challenge begint. That being said, ik borrel van de challenge ideeën die ik me je wil delen! Dit zijn 10 leuke challenges om te doen in 2021!


Waarom leuke challenges in 2021?

Goede vraag! Een challenge kost veel tijd, discipline en doorzettingsvermogen. Je probeert namelijk iets wat je niet gewend bent. Je moet jezelf ertoe zetten en goed voorbereiden. Maar toch is het dat allemaal waard! Mits je het goed aanpakt natuurlijk. Dat komt omdat je er altijd iets van leert. Wellicht verbeter je een gewoonte, creëer je een nieuwe gewoonte, word je gezonder, gelukkiger of slimmer. Of wie weet ontdek je wel wat je mist. Dat wil je toch? Daarom zijn deze 10 leuke challenges in 2021 het waard!


Challenge 1. In 21 dagen leren surfen

DIT IS MIJN DROOM! Ik zou zo graag een langere tijd in het buitenland willen verblijven en dan écht leren surfen. Ik heb sowieso iets met water, heb ik gemerkt de laatste jaren. Zo nam ik een zeilcursus, een borstcrawlcursus en heb ik mijn duikbrevet en advanced gehaald. Ik heb de laatste jaren in totaal zo’n 3 tot 5 surflessen gevolgd, wat natuurlijk niet genoeg is om het echt te leren. Maar op een dag, ik hoop in 2021 na corona, woon ik een langere tijd aan het strand en ga ik deze challenge starten.


Sorelle Amore, intussen toch wel mijn favoriete Youtuber, heeft deze challenge al eerder uitgeprobeerd. En dat zag er zo uit:
Leuke challenge 2. In 7 dagen € 100 verdienen naast je huidige salaris

Ik hoor mensen zo vaak zeggen: “ik zou wel willen ondernemen, maar ik weet niet in wat.” In ‘You’re a badass at making money‘ leerde ik dat er een soort urgentie moet zijn om die dromen waar te maken. Wat nou als je niks meer had? Wat zou je doen om toch geld te verdienen? Deze challenge moet dienen als die urgentie. Hoe zou je in 7 dagen € 100 bij elkaar sprokkelen? Je kunt natuurlijk spullen verkopen, maar dat is niet helemaal het idee. Zou je je kennis verkopen of op zoek gaan naar een opdracht in jouw vakgebied? Als het moet word je ineens creatief zeggen ze. Dit zou ik zelf wel eens willen ervaren. Vandaar dat deze leuke challenge voor 2021 niet kon ontbreken in dit lijstje.


Lees ook: 68 manieren om extra geld te verdienen naast je baan


Challenge 3. 30-day challenge affirmaties tegen jezelf zeggen

Met affirmaties kun je jezelf als het ware herprogrammeren. In een affirmatie omschrijf je hoe je zou willen dat de realiteit was. Je houdt jezelf een waarheid voor die niet bestaat. Je zegt bijvoorbeeld iedere dag tegen jezelf in de spiegel: “ik ben een succesvolle ondernemer.” of: “Iedereen vindt mij aardig”. Je hersenen geloven wat ze vaak te zien of te horen krijgen. Dus na een tijdje ga je deze nieuwe verzonnen waarheid (misschien wel) geloven.


Ik zou met deze challenge in de voorbereiding mijn grootste onzekerheden willen achterhalen. Of in ieder geval de onzekerheden die me in de weg staan. En deze doormiddel van affirmaties proberen weg te nemen in een 30-day challenges. Zou het werken?


Tip: Ik ontdekte deze cursus “Mindfulness voor het dagelijkse leven” van Rolf. Met deze cursus ga je in een paar minuten per dag van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. Het kost nu maar € 47 en is een perfecte toevoeging op deze challenge.


Challenge 4. 7 dagen de Wim Hof methode

Eerder schreef ik al over deze bijzondere man. De methode van Wim Hof, ook wel: The Iceman. Met zijn methode zou je controle kunnen krijgen over je lichaam en daarmee zowel fysieke als mentale ziektes tegengaan. Dat vergt twee concrete stappen: zijn ademhalingsoefeningen gevolgd door een ijskoude douche. De ademhalingsoefeningen kun je zien als een soort meditatie (ik deed ook ooit een 30-day challenge mediteren). Mocht je deze challenge willen proberen, check dan dit: Wim Hof biedt een gratis mini cursus. Ik ben nieuwsgierig naar deze challenge omdat het schijnbaar mega gezond voor je lichaam is. Als het uiteindelijk prima is om te doen, waarom zou je het dan niet doen?


Ook in deze challenge ging Sorelle Amore me voor en dat zag er zo uit:
Challenge 5. 7 dagen niks geven om wat anderen vinden

Maak een lijstje met dingen die je niet doet vanwege de mening van anderen. Denk aan: een neusring, een tattoo, ontslag nemen, solliciteren, auditie doen, op reis gaan, je haren roze verven, op straat zingen, een meeting afzeggen of iemand de waarheid vertellen. Het is de bedoeling dat je die deze 7 dagen lekker wel gaat doen! Er zijn natuurlijk ook dingen die je onbewust niet doet. Ik ben benieuwd of deze tijdens de challenge meer aan het licht komen. Dat maakt dit een leuke challenge 2021 om eindelijk eens te doen wij JIJ echt wil doen.


Lees ook: Loslaten wat anderen van je vinden doe je zo |5 tips en 5 opdrachten


Leuke Challenge 6. Iedere dag 30 minuten keyboard spelen

Toen corona uitbrak, had ik de illusie dat ik tijd over zou houden. Geen idee waar dat idee vandaan kwam, want Avocado Generatie neemt altijd veel tijd in beslag. Vanwege die illusie kocht ik via Marktplaats een keyboard. Geen zorgen, het keyboard was een koopje. Hij staat nu als pronkstuk in mijn woonkamer, maar ik speel er nooit op. Ik zou me wel eens een hele 30 dagen challenge willen committeren aan het spelen op mijn keyboard om het zo te leren. Heb je ook een instrument waarmee je deze challenge kan aangaan?


Challenge 7. 21 dagen speed reading

Pff ik doe altijd zo mega lang over een boek. Niet alleen omdat ik traag lees, maar omdat ik halverwege mijn geduld kwijt raak. Dus ik zou wel sneller willen lezen, maar is dat voor mij weggelegd? Deze challenge is goed voor alles wat je leest: boeken, e-mails, social media, academische teksten en contracten. Hoe handig zou het zijn om straks vijf keer sneller te kunnen lezen? Je zou uiteindelijk duizenden uren in je leven kunnen besparen door deze skill te leren. En dat allemaal dankzij een leuke challenge in 2021. Sorelle Amore probeerde deze challenge ook en hoopt nu dat iedereen de tijd neemt om dit te leren:
Challenge 8. Een random cursus proberen die heel ver van me af staat

Een paar weken geleden ben ik begonnen met een filosofie cursus. Waarom? Omdat ik nieuwsgierig was. Ik had eigenlijk geen idee wat filosofie was, maar het leek me wel interessant. Uiteindelijk word ik iedere week verrast en was dit de beste keuze ooit. Dit wil ik meer in mijn leven! Mezelf verrassen met cursussen die ver van me af staan. Mezelf een beetje laten schrikken en nieuwe inspiraties in mijn leven uitnodigen.


Zo volgde ik het afgelopen jaar ook een zeilcursus en een borstcrawlcursus. Ook daar had ik nooit eerder bij stil gestaan. Ik vond de borstcrawlcursus zo fijn, dat ik me heb voorgenomen om vaker te gaan zwemmen en hierna nog wel een cursus te nemen. I’m a swimmer now! Dussss, wat gaan we doen tijdens deze challenge? Any Ideas? Iemand die ik recent interviewde nam een mime cursus. Tim Ferriss leerde de tango en claimde als eerste Amerikaan ook maar meteen even een wereldrecord in tango. Haha, dat is mijn doel dan weer niet.


Tip: Op Masterclass.com staan heel veel masterclasses!


Challenge 9. Surprise retourtje

Dit lijkt me écht tof. Stel, je boekt nu een retourtje Lissabon. Je bent er nog nooit geweest maar op internet heb je alle hoogtepunten al opgezocht. Je hebt een hotel geboekt in het centrum, je weet naar welke wijken je moet, je weet welke gebouwen de moeite waard zijn en je weet waar je moet eten. Eigenlijk kan weinig je meer verrassen, best saai.


Maar wat nou als iemand anders jouw retourtje en het hotel boekt? Je weet pas op het vliegveld waar je naartoe gaat en je mag niks opzoeken op je telefoon. Jaja, dat bestaat al: surprise me. Maar het mooie aan deze leuke challenge is dat je alleen moet gaan en iemand die je goed kent het retourtje boekt. Als je er eenmaal bent laat je je leiden door je gevoel, je intuïtie. Gewoon doen waar je zin in hebt en wat goed voelt. Je mag niks opzoeken. Hoe anders zou die vakantie voelen? Ik vermoed dat je dan veel meer tot rust komt en ook veel meer van de stad meekrijgt. Je laat je leiden door het spontane. Althans, dat is mijn hypothese. Ik sta te popelen om dit testen, dat snap je wel he? 😉


Challenge 10. 7 dagen iedere dag een compliment geven

Als ik heel eerlijk ben, ben ik soms iets teveel met mezelf bezig. Maar ik weet wat een warm gevoel het je kan geven als je met anderen bezig bent. Iemand blij maken, of weer even terug denken aan een fantastisch moment met die persoon. Deze challenge is dus niet om mezelf te verrijken, maar anderen. Je kunt ervoor kiezen om iemand een complimentje te appen, maar je kunt ook een kaartje sturen, een lange e-mail schrijven of een boek cadeau doen als bedankje.


Onthoud alleen dat niet iedereen een compliment in woorden even waardevol vindt. Er zijn namelijk 5 verschillende “appreciation languages”. Ook wel: Talen van waardering. Woorden natuurijk, maar ook dienstbetoon, cadeautjes, quality time of een aanraking. Ga dus even na hoe jouw complimentje het beste aankomt bij die persoon. Of lees dit boek, dan leer je ook hoe je iemand het beste een compliment kunt geven:Welke leuke challenge ga jij doen in 2021?

Genoeg inspiratie zo lijkt me! Eerder deed ik deze 8 30 dagen challenges al. Dus mocht dit lijstje je niet bevallen, dan kun je ook daar nog doorheen scrollen. Ik denk dat ik dit jaar begin met de leuke challenge ‘een random cursus’. Ik dacht aan een boulder cursus of een cursus om liedjes te leren schrijven. Altijd al willen leren! Of ga ik eindelijk Yoga leren, met deze stap voor stap cursus voor beginners? Een ver-van-mijn-bed-show waar ik stiekem wel nieuwsgierig naar ben. Ik ga er nog even over nadenken. Welke leuke challenge ga jij doen in 2021?

Huidige reacties

Laat een reactie achter